Užkandžių dubenėlis: patiekalas, dėl kurio galvą pametė visas pasaulis

Maistas – viena populiariausių įrašų temų socialiniuose tinkluose. Neretas sutiks, jog šiuo metu vieni populiariausių visame pasaulyje – įvairiaspalviai užkandžių rinkiniai, angliškai vadinami „Buddha bowl“ ir „poke bowl“. 

 Vegetariškasužkandžių dubenėlis.<br> 123rf nuotr.
 Vegetariškasužkandžių dubenėlis.<br> 123rf nuotr.
 Havajietiškas užkandžių dubenėlis su tunu.<br> 123rf nuotr.
 Havajietiškas užkandžių dubenėlis su tunu.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 22, 2018, 8:34 AM

Kas tai yra? Ir kaip tokį valgi pasiruošti namuose? 

Pagrindas – daug ir įvairių daržovių

Budos dubenėlis (angliškai „Buddha bowl“) yra vegetariškas patiekalas, kuriam galima naudoti tiek šviežias, tiek termiškai apdorotas daržoves, baltyminius produktus, grūdinės kilmės produktus, taip pat įvairiausius priedus – riešutus, sėklas ir kita. 

„Griežtų taisyklių, kas dera ir kas nedera ruošiant šį užkandį, nėra, tad „Budos dubenėlis“ yra būtent tas patiekalas, kurį gaminant nereikia bijoti eksperimentuoti ir atrasti naujus skonius“, – sako Aidas Poleninas, „Maximos“ maisto gamybos skyriaus vystymo vadovas.

Anot eksperto, nors ingredientai šiam patiekalui nėra griežtai apriboti ir tinka viskas, ką mėgstate, yra keletas aspektų, į kuriuos vertėtų atkreipti dėmesį, jei norite, kad jūsų ruošiamas Budos dubenėlis išties pavyktų.

Šio patiekalo pagrindą dažniausiai sudaro šviežios lapinės daržovės – garbanotasis lapinis kopūstas, špinatai, kitos įvairios salotos. Tad salotomis reikėtų iškloti pasirinkto indo – dubenėlio ar lėkštės – dugną. Galima rinktis tik vienos rūšies salotas arba derinti kelias jų rūšis. 

Panaudokite jūsų mėgstamas kruopas – grikius, ruduosius ar laukinius ryžius, speltų, perlines ar kitas.

Šalia reikėtų išdėlioti augalinių baltymų turinčius produktus – pupeles, sojų pupelių (tofu) gaminį, virtus lęšius, avinžirnius.

Nepamirškite daržovių – jos gali būti šviežios, keptos ar virtos. Puikiai tiks paprikos, ridikėliai, agurkai, morkos, smidrai, batatai, brokoliai ir kitos.

Sveiki riebalai – būtini. Tai gali būti sezamų sėklos, riešutų sviestas, avokadas ar kita.

Tiek dėl grožio, tiek dėl naudos patiekalui užbaigti rinkitės įvairius daigus, sėklas, riešutus, šviežias žoleles, pavyzdžiui, bazilikų ar rozmarinų lapelius.

Nepamirškite užkandžio pagardinti ir natūraliais prieskoniais: geltonosios ar žaliosios citrinų sultimis, tarkuotu imbieru.

Sudėję visus ingredientus vienus šalia kitų, jų nemaišykite. Skanaus!

Užkandžio pagrindas – žuvis

Kitas šio patiekalo variantas yra kilęs iš Havajų ir pagal kilmę vadinamas havajietišku dubenėliu (angliškai „poke bowl“). Pagrindinis šio užkandžio ingredientas – šviežia, neapdorota žuvis.

„Ruošiant havajietišką dubenėlį reikėtų prisiminti tik vieną taisyklę – visi produktai turi būti itin švieži“, – sako A. Poleninas. 

Jis patarė, kaip paruošti šį havajietišką užkandį.

Išsirinkite patiekalo pagrindą. Tai gali būti išvirti rudi ar apvalieji ryžiai, itin smulkūs makaronai („noodles“) arba salotos.

Vieną dalį pagrindinio ingrediento – aukštos kokybės žuvies file – supjaustykite išilgai, o kitą dalį – horizontaliai. Tai ruošiam patiekalui suteiks žaismingumo. Jeigu vis dėlto šviežios žuvies nemėgstate ar ruošiant patiekalą jos tiesiog neturite, naudokite virtas krevetes. Taip pat puikiai tiks tunas, plekšnė, lašiša.

Papuoškite ir pagardinkite patiekalą šviežiomis daržovėmis ir vaisiais, pavyzdžiui, avokadu, šparaginėmis pupelėmis, ridikėliais, morkomis, agurkais, raudonaisiais svogūnais, mangu. 

Taip pat nepamirškite ir riešutų, įvairių sėklų bei jūsų mėgstamų prieskonių.

Sudėję visus ingredientus, jų nemaišykite. Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.