Helovino užkandžiai. Vien dėl jų norėsis laukti persirengėlių vakarėlio

Helovinas – visame pasaulyje žinoma ir švenčiama šventė, seniausias tradicijas turinti JAV, Jungtinėje Karalystėje ir Airijoje. 

 Karameliniai obuoliai.<br> 123rf.com nuotr.
 Karameliniai obuoliai.<br> 123rf.com nuotr.
 Raganų piršteliai.<br> 123rf.com nuotr.
 Raganų piršteliai.<br> 123rf.com nuotr.
 Bananiniai vaiduokliai.<br> 123rf.com nuotr.
 Bananiniai vaiduokliai.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2017-10-28 18:00

Lietuvoje tai dar nėra įprasta šventė, tačiau kiekvienais metais vis labiau populiarėja moliūgų pjaustymas, persirengėlių vakarėliai ir teminėmis dekoracijomis išpuošti namų langai. 

Helovino šventei galioja sena taisyklė – kuo baisiau, tuo geriau, todėl išimtis neturi būti taikoma ir vaišių stalui. 

Prekybos tinklo IKI kepyklų vadovė Nijolia Juchnevič pateikia kelis bauginančiai atrodančius, bet gardžius Helovino užkandžių receptus.

Tradicinis šventės maistas – karameliniai obuoliai

Jau kelerius metus naktį iš spalio 31-osios į lapkričio 1-ąją magiškos šventės linksmybės vyksta ir Lietuvoje. 

Moliūgai, šventinė atributika, žaismingi kostiumai ir nekasdieniai užkandžiai – pagrindiniai akcentai, kurie padės sukurti unikalaus vakaro nuotaiką. 

Tačiau N.Juchnevič sako, kad nereikia pamiršti ir tradicijų, todėl dalinasi klasikinio Helovino vakaro užkandžio receptu.

Karameliniai obuoliai

Reikės:

15 vnt. mažų obuolių,

15 vnt. medinių pagaliukų,

smulkiai grūstų arba skrudintų žemės riešutų ir kitų pabarstukų pagal skonį.

Karamelės gamybai:

400 g sviesto,

400 g cukraus.

Gaminame

Pradėkite nuo karamelės gamybos – į puodą su storu dugnu po truputį berkite cukrų ir palaukite, kol pradės lydytis. Maždaug po 5–10 minučių, kai iš cukraus ims sunktis skysis, įdėkite sviestą ir intensyviai pamaišykite. Jei masė per skysta, berkite dar cukraus ir nuolat maišykite, kol gausite vientisą masę. Tuomet puodą nuimkite nuo ugnies ir karamelę palikite atvėsti. 

Obuolius nuplaukite, pašalinkite jų kotelius ir nusausinkite. Medinį pagaliuką į kiekvieną obuolį įdėkite toje vietoje, kurioje buvo kotas ir įsmeikite maždaug iki vidurio. 

Paruoštą karamelę su nedideliu kiekiu vandens pakaitinkite ant nedidelės ugnies ir maišykite tol, kol gausis vientisa ir skysta masė. Į gautą masę panardinkite kiekvieną obuolį taip, kad jis visas ja apliptų. Obuolius apvoliokite ir pabarstykite žemės riešutais ar kitais mėgstamais pabarstukais ir dėkite į paruoštą skardą. 

Kai paruošti obuoliai visiškai atauš, supakuokite juos ir įdėkite į šaldytuvą atvėsti. Sukietėjus karamelei patiekite obuolius ant stalo. Skanaus!

Šiurpu, bet gardu

N.Juchnevič sako, kad sukurti Helovino nuotaiką namie ir pasigaminti linksmų vaišių yra puiki proga paįvairinti pilką kasdienybę.

„Monstrų arba raganų pirštai – itin mėgstamas ne tik vaikų, bet ir suaugusiųjų užkandis. Pagaminti iš skanios sviestinės tešlos ir papildyti migdolais ar mėgstamu džemu, jie taps tikra sensacija jūsų Helovino vakarėlyje“, – įsitikinusi N.Juchnevič. 

Raganų pirštai

Reikės:

250 g minkšto sviesto,

120 g cukraus,

1 vnt. kiaušinio,

3–4 puodelių miltų,

1 a. š. vanilės ekstrakto,

1 a. š. migdolų ekstrakto,

1 a. š. kepimo miltelių,

1 a. š. druskos,

pusės puodelio keptų migdolų,

raudonos spalvos džemo (vyšnių, braškių ar raudonųjų serbentų).

Gaminame

Dideliame dubenyje išmaišykite sviestą ir cukrų. Įmuškite kiaušinį ir supilkite vanilės bei migdolų ekstraktus. Tuomet pamažu įmaišykite miltus, kepimo miltelius ir berkite druskos. Gautą tešlą padalinkite į ketvirčius, uždenkite ir įdėkite į šaldytuvą pusvalandžiui. 

Atšaldytą tešlą išimkite iš šaldytuvo ir iš kiekvieno ketvirčio suformuokite rutuliukus. Iš jų pradėkite minkyti „pirštus“ – voliokite tešlą vertikaliai tol, kol išeis pailgos formos, į pirštą panašus tešlos gabalėlis.

Naudodami peilio ar kito įrankio galą, kiekvieną šio gabalėlio viršų įspauskite ten, kur turėtų būti piršto nagas. Kiekvieno suformuoto piršto viduryje pažymėkite tris brūkšnelius. Pagamintus monstro pirštus dėkite į orkaitę ir kepkite aukštoje temperatūroje apie 20 minučių. 

Iškepusius „pirštus“ atvėsinkite ir į nago vietą išspauskite nedidelį kiekį raudonos spalvos džemo. Migdolų griežinėliais įspauskite „nagą“ ir palikite juos dar kartą atvėsti. Užkandis paruoštas. Skanaus!

Monstriški vaisiai – bananai vaiduokliai

Patiems mažiausiems N.Juchnevič siūlo pagaminti vaisių užkandžių Helovino tematika. Kepyklų vadovės teigimu, tam labiausiai tinka bananai, mandarinai, kiviai, arbūzai ir įvairios smulkios uogos, kurias galima naudoti papuošimams.

„Norint paruošti bananus – vaiduoklius, reikės bananų ir juodojo šokolado.  Paimkite nedidelius bananus, juos nulupkite ir perpjaukite pusiau. Juodą šokoladą ištirpinkite ir palikite atvėsti. Šokolado masė turi būti itin tiršta. 

Šiaudeliu arba kulinariniu teptuku ant bananų išpieškite vaiduokliškas akis ir burną“, – patarė N.Juchnevič.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.