Trys pyragų receptai norintiems pasimėgauti kuo nors neįprastu

Lapkričio 6-ąją visoje Lietuvoje pakvimpa kepiniais – švenčiama visų pamėgta Pyragų diena. Šia proga kviečiama kepti pyragus, dalintis jais su draugais, kolegomis ar nudžiuginti namiškius netikėtu receptu. 

 Moliūgų pyragas.<br> 123rf nuotr.
 Moliūgų pyragas.<br> 123rf nuotr.
 Moliūgų pyragas.<br> 123rf nuotr.
 Moliūgų pyragas.<br> 123rf nuotr.
 Obuolių pyragas.<br> 123rf nuotr.
 Obuolių pyragas.<br> 123rf nuotr.
 Mėlynių pyragas.<br> 123rf asociatyvi nuotr.
 Mėlynių pyragas.<br> 123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Nov 6, 2018, 10:41 AM, atnaujinta Nov 2, 2021, 10:39 AM

Prekybos tinklo IKI kepyklų vadovė Nijolia Juchnevič sako, kad šiandien yra puiki proga ne tik dalintis gerumu, bet ir gardžiausiais receptais, o daugiausiai komplimentų, anot maisto ekspertės, susilauks natūralūs bei mamos kepinius primenantys pyragai.

Ištikimi klasikai, tačiau dairosi naujovių

Turbūt nėra vaikystės, kuri nebūtų susijusi su obuolių istorijomis. Ir dažniausiai tos istorijos sukasi apie obuolių pyragus. Prekybos tinklo IKI komunikacijos vadovė Berta Čaikauskaitė sako, kad įvairūs kepiniai su obuoliais – visuomet populiarūs. Pirkėjai, pasak jos, yra ypač pasiilgę paprastų ir natūralių gomuriui skonių, todėl ieško tokių gaminių, kurie primintų mamos ar močiutės kadaise keptus pyragus.

„Jausdami šį poreikį, savo kepinių biskvitus kepame kaip namie – iš miltų, kiaušinių ir cukraus, pagardindami tikru šokoladu, natūraliu medumi arba maltais migdolais – kad kiekvienas pyragas sukurtų dalelę namų jaukumo“, – pasakoja B. Čaikauskaitė.

Pyragų diena neatsiejama nuo klasikinio obuolių pyrago, o Nijolia Juchnevič siūlo išmėginti sveikesnį šio pyrago variantą.

Obuolių pyragas visuomet primena namų jaukumą. Tiesa, ne visada pakilę nuo mamos stalo jaučiamės lengvai, todėl mažai kalorijų turintis obuolių pyragas bus puiki alternatyva pasiilgusiems tradicinių, naminių gardumynų, kuri be kaltės jausmo leis pasilepinti ne vienu gabalėliu“, – teigia konditerė.

Klasikinis obuolių pyragas 

Reikės:

  • 700 g obuolių,
  • 110 g miltų,
  • 2 kiaušinių,
  • 90 g rudojo cukraus,
  • 1 tarkuoto citrinos griežinėlio,
  • 75 ml neriebaus pieno,
  • 3 a. š. kepimo miltelių,
  • šiek tiek druskos.

Kaip gaminti 

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių ir paruoškite kepimo indą – ištepkite jį riebalais, pabarstykite šiek tiek miltų ir tuomet padėkite į šalį. Nulupkite obuolius ir supjaustykite juos skiltelėmis. Į atskirą indą įmuškite kiaušinius, suberkite cukrų, citrinos griežinėlio drožles bei druską ir viską plakite iki vientisos kreminės masės. Vėliau įmaišykite miltus, kepimo miltelius bei pieną ir viską gerai išmaišykite. Į tešlą sudėkite du trečdalius obuolių ir išmaišykite mediniu šaukštu arba mentele. Galiausiai sudėkite tešlą į kepimui skirtą indą, o likusias obuolių skilteles išdėliokite ant masės viršaus. Pyragą kepkite 35 minutes. Prieš patiekiant šį gardėsį, galite jį apibarstyti cukraus pudra. Skanaus!

Moliūgų pyragas pavyks ir virtuvės naujokams 

„Šiuo pyragu gali lepintis ne tik neturintys laiko sukiotis virtuvėje, bet ir tie, kurie mano, kad maisto gaminimas – ne jiems. Lengvai pagaminamas moliūgų pyragas savo konsistencija ir drėgnumu patiks visiems pyragų dienos svečiams“, – tikina N. Juchnevič.

Reikės:

  • 2 kiaušinių,
  • 1200 g moliūgų tyrės,
  • 1 skardinės sutirštinto pieno,
  • 1 a. š. pyrago prieskoni,ų 
  • 1 pakelio šaldytos tešlos.

Kaip gaminti 

Tešlą atšildykite ir plonai iškočiokite. Jei ji gabaliukais, sudėkite į kepimo skardą ant kepimo popieriaus vieną šalia kito, kad neliktų tarpelių. Į kitą indą sudėkite kiaušinius, moliūgų tyrę, kondensuotą pieną bei moliūgų pyrago prieskonius ir viską išmaišykite iki vientisos masės. Gautą masę supilkite į kepimo skardą ir kepkite 220 laipsnių temperatūroje apie 15 minučių. Vėliau sumažinkite temperatūrą iki 175 laipsnių ir kepkite dar apie 35–40 minučių. Skanaus!

Veganiškas mėlynių pyragas

Pyragais gali mėgautis net išrankiausi žmonės – tereikia atrasti sau tinkamą receptą. Todėl, anot N. Juchnevič, pyragų diena yra puiki proga susipažinti su egzistuojančia gardėsių įvairove.

„Pasirinkta ar paskirta mityba neturėtų riboti žmonių maisto pasirinkimo, o atvirkščiai – plėsti akiratį ir paskatinti domėtis kulinarinėmis naujovėmis. Šiandien turime visas galimybes eksperimentuoti virtuvėje ir ieškoti to, kas mums geriausia, todėl ir šis mėlynių pyragas nesudėtingai gali tapti kriaušių, spanguolių ar kitų sodo gėrybių pyragu,“ – įsitikinusi konditerė.

Reikalingi produktai 

Pagrindui:

  • 350 g avižinių sausainių,
  • 115 g veganiško sviesto,
  • 1 šaukšto cukraus.

Mėlynių įdarui:

  • 4 puodelių mėlynių,
  • 1 puodelio cukraus,
  • 3 šaukštų kukurūzų krakmolo,
  • 1 puodelio vandens,
  • 1 šaukšto veganiško sviesto,
  • šiek tiek druskos. 

Kaip gaminti

Pradėkite nuo pagrindo – susmulkinkite avižinius sausainius ir juos sumaišykite su sviestu bei cukrumi. Mišiniu išklokite pyragui skirtą indą, pirštais prispauskite pagrindą ir kraštelius. Paruoštą pagrindą įdėkite į šaldytuvą sustingti. 

Nedideliame puode išmaišykite cukrų ir kukurūzų krakmolą. Suberkite puodelį mėlynių, druską bei įpilkite vandens ir viską virkite ant silpnos ugnies apie 15 minučių, kol masė taps tiršta. Jei nusprendėte naudoti sviestą, įdėkite jį į puodą ir išmaišykite. Ištraukite pyrago pagrindą iš šaldytuvo ir suberkite ant jo likusias mėlynes, o ant jų supilkite kaitintą pyrago įdarą. Uždenkite pyragą ir valandai palikite atvėsti. Skanaus!

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.