Sluoksniuotos tešlos pyragėliai su vištiena, sūriu ir špinatais

Vištiena vis dažniau puikuojasi ant lietuvių stalo – tiek suaugusio, tiek vaiko lėkštėje. Ši paukštienos rūšis daugelio pamėgta ne tik dėl skonio ir lengvo paruošimo, bet ir dėl naudos organizmui. 

 Vištiena su špinatais.<br> „Rimi“ nuotr.
 Vištiena su špinatais.<br> „Rimi“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 16, 2018, 9:35 AM, atnaujinta Nov 16, 2022, 2:59 PM

Kaip nepasiklysti skirtingų vištienos rūšių gausoje ir išsirinkti tinkamiausią bei kokybiškiausią, pataria gydytoja dietologė Laura Romeraitė-Kuklierienė.

Mažiau riebalų turinti mėsa

Renkantis vištieną derėtų žinoti ir kuo skiriasi jos dalys. Tai gali palengvinti pasirinkimą, jei siekiate maitintis kuo sveikiau ar suvartoti mažiau riebalų. Pagrindinis riebalų kiekis slypi odelėje.

Pasak mitybos ekspertės, vištienos krūtinėlė yra liesiausia jos dalis: 100 g viščiukų krūtinės be odos yra 0,9 g riebalų, o 100 g sparnelių – net 12,2 g, šlaunelių – 10,2 g.

„Tačiau svarbu atkreipti dėmesį, jog šlaunelėse be odos yra tik 3,9 g riebalų. Daugiausiai jų yra būtent odelėje, todėl prieš valgant vertėtų ją pašalinti“, – patarė mitybos specialistė.

Gydytoja dietologė primena, kad per dieną rekomenduojama suvartoti ne daugiau kaip 180 g raudonos mėsos, paukštienos ir žuvies kartu sudėjus. Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja raudoną mėsą dažniau keisti paukštiena, žuvimi bei ankštinėmis daržovėmis. 

Vištiena ant pietų stalo – kaip išsirinkti geriausią?

Daugelis miesto gyventojų vištieną perka parduotuvėse, tačiau mėsos skyriuje ne vieną kamuoja klausimas: kaip išsirinkti geriausią ir kokybiškiausią? Tokiu atveju mitybos specialistė ragina prisiminti ir apsvarstyti tris esminius dalykus: kilmę, galiojimo terminą ir pakuotę.

„Renkantis vištieną svarbu atkreipti dėmesį, kaip buvo auginamos vištos. Taip pat, žinoma,  į produkto etiketėje nurodytą tinkamumo vartoti terminą. Būtina ir apžiūrėti, ar nepažeista pakuotė, ar nėra pastebimų produkto išvaizdos pokyčių“, – pataria ji. 

Kad pirkėjams būtų lengviau pastebėti sveikesnius ir kokybiškus produktus, prekybos tinklas „Rimi“ juos žymi specialiu „Rinkis sveikiau“ ženklu. Juo žymima ir šviežia mėsa, jos gaminiai bei vištiena. 

„Šis ženklas reiškia, kad riebalų tokioje vištienoje ir kitoje mėsoje yra ne daugiau kaip 10 g/100 g, be to, specialius kriterijus atitinka tik neperdirbta mėsa, o mėsos gaminiuose ne mažiau kaip 70 proc. turi sudaryti mėsa”, – sako „Rimi“ viešųjų ryšių vadovė Giedrė Buivydienė. 

Derinkite ir su daržovėmis, ir su kruopomis

Norint išsaugoti yti vištienoje esančias naudingas medžiagas, ją ruošiant nereikėtų persistengti: prieskonių dėti saikingai, nemarinuoti pernelyg ilgai ir neperkepti. 

Liesiausia vištienos dalis – jos krūtinėlė – dėl lengvo ir greito paruošimo valgoma dažniausiai. Tačiau dėl mažo riebalų kiekio neretai paruošta būna pernelyg sausa. Kad taip nenutiktų, kepimo pabaigoje ją reikėtų bent keletą minučių patroškinti virš lėtos ugnies. Blauzdelės ar sparneliai tinkamesni kepti grilyje ar orkaitėje, o ketvirčiai – sriuboms ar troškiniams.

Kad nesijaustumėte pernelyg apsunkę, prie šios paukštienos rūšies derinkite tinkamus garnyrus. Pasak mitybos ekspertės L. Romeraitės-Kuklierienės, vištieną, kaip ir bet kurią mėsą, galima valgyti su įvairių kruopų, virtų bulvių ar pilno grūdo makaronų garnyru bei, žinoma, įvairiomis daržovėmis. 

Virtuvės šefė Honorata Lyndo dalinasi gardžiu vištienos krūtinėlės patiekalu. Išbandykite!

Sluoksniuotos tešlos pyragėliai su vištienos filė, špinatais ir sūriu (4-5 porcijos) 

Reikės: 

  • 300 g horizontaliai supjaustytos viščiuko filė,
  • 1 pak. sluoksniuotos sviestinės mielinės tešlos,
  • 100 g mažųjų špinatų,
  • 2 skiltelių česnako,
  • 1 v. š. sviesto,
  • 125 g sūrio su mėlynuoju pelėsiu,
  • 125 g kamambero,
  • jūros druskos ir pipirų pagal skonį.

Kaip gaminti

1. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Orkaitę įkaitinkite iki 220 C.

2. Keptuvėje ištirpinkite šaukštą sviesto, suberkite susmulkintą česnaką. Pakepinkite, kol pasklis aromatas. Tada į keptuvę dėkite špinatus, kepkite apie 2 minutes, kol išsiskirs sultys.

3. Tešlos lakštą ištieskite ant stalo, supjaustykite gabalėliais. 

4. Vištienos gabaliukus paskaninkite druska ir pipirais, sudėkite į tešlos centrą. Ant jų užtrupinkite sūrio su mėlynuoju pelėsiu, suverskite pakepintus špinatus. Tuomet išdėliokite kamambero griežinėlius.

5. Dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepkite įkaitintoje orkaitėje 12-15 minučių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.