Virtuvės žvaigždė – graikiškas jogurtas: keturi receptai

Graikiškas jogurtas – ne tik skanus ir naudingas žmogaus organizmui, bet ir virtuvėje itin plačiai panaudojamas maisto produktas. Kaip rodo prekybininkų duomenys, jį lietuviai vis labiau pamėgsta. 

 Mišrainė su lašiša.<br> 123rf nuotr.
 Mišrainė su lašiša.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 25, 2018, 2:24 PM

Pasak prekybos tinklo „Maxima“ komercijos vadovės Vilmos Drulienės, šiemet, palyginti su pernai, graikiško jogurto pardavimai šalyje išaugo 25 proc. Tokį augimą vadovė visų pirma sieja su visuomenės pastangomis gyventi sveikiau.

Įvairių mitybos specialistų teigimu, graikiškas jogurtas – ne tik skanus, bet ir naudingas žmogaus organizmui, mat jo sudėtyje gausu kalcio, probiotikų, jodo, baltymų, vitamino B12. Tai, pasak specialistų, žmogui teikia visapusę naudą: stiprina kaulus, didina raumenų masę, mažina kraujospūdį, taip pat gerina žarnyno veiklą, skatina medžiagų apykaitą ir mažina apetitą.

„Neabejojame, kad vyraujanti tendencija – didėjantis gyventojų noras maitintis sveikiau – turi daug įtakos graikiško jogurto pardavimams, nes gaminys idealiai atitinka sveiko gyvenimo principus“, – teigia V. Drulienė.

Ji neabejoja, kad graikiško jogurto paklausos augimui įtakos turėjo ir kainos: dauguma graikiško jogurto gaminių prekybos tinkle kainuoja mažiau nei eurą, o pats pigiausias – vos 0,59 euro.

Galiausiai, pasak V. Drulienės, augančiam graikiško jogurto populiarumui šalyje įtakos turi ir plačios gaminio panaudojimo virtuvėje galimybės: savitas jogurto skonis ir kitokia nei įprastų jogurtų konsistencija sudaro sąlygas ruošiant maistą graikišką jogurtą pritaikyti visapusiškai. Mat pagrindinis graikiško jogurto skirtumas nuo įprastų yra tas, kad jį gaminant, specialaus filtravimo proceso metu, pašalinamos išrūgos – skystis su laktoze. Dėl to jogurtas išsiskiria kiek rūgštesniu nei įprasti skoniu, taip pat yra riebesnės konsistencijos.

„Graikiškas jogurtas puikiai tinka ne tik salotoms gardinti ar padažams maišyti, bet ir sriuboms ar net desertams ruošti, taip pat dažnu atveju pakeičia grietinę ar majonezą“, – sako V. Drulienė. 

Norintiems praktiškai panaudoti graikišką jogurtą virtuvėje V. Drulienė siūlo išmėginti kelis prekybos tinklo „Maxima“ šefų mėgstamus skirtingų patiekalų receptus.

Sveikesni blynai pusryčiams

Blynams paruošti reikėtų 2 puodelių miltų, 2 šaukštų cukraus, šaukšto kepimo miltelių, pusės šaukštelio druskos, 2 puodelių pieno, 3 didelių šaukštų graikiško jogurto, 2 kiaušinių ir 50 g sviesto.

Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, cukrumi ir druska. Kitame dubenyje išplakite pieną, kiaušinius ir jogurtą, taip pat – ištirpintą sviestą. Į mišinį palengva berkite miltus ir būtinai nuolat maišykite. Blynus kepkite tirpintame svieste, o patiekti tiks pačių mėgstamiausi ingredientai – medus, uogos ar kiti.

Avokadų mišrainė su lašiša ir jogurtu

Mišrainei pagaminti reikės avokado, agurko, 2 kiaušinių, 70 g lašišos, skiltelės česnako, 1,5 šaukšto graikiško jogurto, druskos ir pipirų pagal skonį.

Atvėsintus kiaušinius, agurką, lašišą ir avokadą smulkiai supjaustykite, tuomet viską sumaišykite su graikišku jogurtu. Į masę išspauskite česnako skiltelę, paberkite druskos ir pipirų, ir vėl pamaišykite. Štai ir mišrainė, kurią patiekti galima originaliai – kad ir avokado skiltelėje.

Agurkų sriuba su jogurtu

Sriubai pagaminti reikės 6 agurkų, 3 kiaušinių, po saują krapų, svogūnų laiškų ir graikinių riešutų, 250 ml graikiško jogurto, litro rūgpienio, 4 skiltelių česnakų ir prieskonių pagal skonį – druskos ir pipirų.

Agurkus stambiai sutarkuokite, virtus kiaušinius atvėsinkite ir smulkiai supjaustykite. Susmulkinkite riešutus. Sumaišykite jogurtą su rūgpieniu, į masę išspauskite česnako skilteles ir priberkite prieskonių. Tuomet suberkite kiaušinius, agurkus ir žalumynus ir viską sumaišykite, o patiekdami apibarstykite riešutais.

Graikiško jogurto suflė

Desertui pagaminti reikės 180 g liesesnio graikiško jogurto, 2 kiaušinių, 2 šaukštų miltų, žiupsnelio druskos, citrinos, šaukštelio vanilės ekstrakto ir cukraus, taip pat gabalėlio sviesto formai patepti.

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių ir pasiruoškite formeles: ištepkite jas labai plonu sviesto sluoksniu ir apibarstykite trupučiu cukraus. Dubenyje išplakite graikišką jogurtą, kiaušinių trynius, miltus, druską, vanilę ir nutarkuotą citrinos žievelę. Kitame dubenyje išplakite baltymus, kol šie taps minkštomis putomis. Trečdalį plaktų baltymų sudėkite į jogurto plakinį ir lengvai išmaišykite. Tuomet sudėkite likusius baltymus ir vėl išmaišykite. Masę sudėkite į kepimo formeles, ir kepkite apie 15 minučių. Atminkite, kad kepant suflė labai svarbu nevarstyti orkaitės durelių, o ir patiekti desertą reikia iškart.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.