Lengvai pagaminamas saulėgrąžų paštetas tiks ir pusryčiams, ir Kūčių stalui

„Nors aktyviai sportuoju keletą metų, ne visada galiu treniruotis tuo pačiu grafiku. Tad jei žinau, kad treniruotė prasidės mažiau nei po valandos, renkuosi lengvus ir greitus pusryčius, o jei pakeliui į sporto salę neturėsiu laiko užkandžiams, o sportuoti teks  beveik per pietus, valgau sočius pusryčius“, – rašo „Skonio“ skaitytoja vilnietė Jūratė. 

Saulėgrąžų paštetas.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Saulėgrąžų paštetas.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Saulėgrąžų paštetas.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Saulėgrąžų paštetas.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Kukurūzų kruopų košė su grikiais, keptomis daržovėmis ir be lukšto virtu kiaušiniu. <br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Kukurūzų kruopų košė su grikiais, keptomis daržovėmis ir be lukšto virtu kiaušiniu. <br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Kukurūzų kruopų košė su grikiais, keptomis daržovėmis ir be lukšto virtu kiaušiniu. <br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Kukurūzų kruopų košė su grikiais, keptomis daržovėmis ir be lukšto virtu kiaušiniu. <br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
 Speltų sėlenų košė.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
 Speltų sėlenų košė.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Nov 29, 2018, 7:56 AM, atnaujinta Nov 23, 2023, 2:41 PM

Jos teigimu, tokie pusryčiai jai suteikia jėgų aktyviai sportuoti. „Blogas pasirinkimas, kai sporto salėje skrandis apsunkęs arba nebelieka jėgų ir vis norisi valgyti“, – tikina ji. 

Dalijamės trimis Jūratės receptais. Juos giria ir tie, kurie sportuoja, ir mėgstantys valgyti skaniai. Kas sakė, kad sportininkų pusryčiai turi būti neskanūs?

Trys pusryčių variantai sportuojantiems

Lengvai ir greitai: speltų sėlenų košė

2 šaukštus speltų sėlenų užpilu karštu vandeniu ir greitai išmaišau, kol tampa vientisa koše, tada pagardinu druska ir keliais šaukštais graikiško jogurto. Paruošimo trukmė – 30 sekundžių, kol maišau košę. 

Ilgai ir sočiai: kukurūzų kruopų košė – polenta su grikiais, keptomis daržovėmis ir be lukšto virtu kiaušiniu

Šis receptas padėjo išmokti derinti produktus. 

Reikės:

  • 90 g kukurūzų kruopų,
  • 750 ml vandens, o kartais ir truputį daugiau,
  • 20 g stambiai trintų kepintų grikių kruopų – jų skonis ryškesnis. Tinka ir nekepinti grikiai, 
  • nedidelis gabalėlis sviesto, kurį galima keisti aliejumi,
  • 1-2 valgomieji šaukštai kietojo sūrio, jei tokio neturiu, įmetu bet kokio, tačiau tuomet skonis gali būti kitoks. 

Paruoškite kukurūzų košę. Į verdantį vandenį supilkite kukurūzų kruopas, grikius ir druską. Sumažinkite ugnį ir ant mažos ugnies dažnai pamaišydami virkite pagal instrukciją, priklausomai nuo kruopų stambumo. Nukėlę nuo ugnies įmaišykite sviestą ir sūrį. 

Trumpai pakepinkite smulkiai pjaustytos cukinijos, paprikos, pomidorą. Kartais aš pridedu lapinio (Kale) kopūsto lapą. Vandenyje su actu išvirkite kiaušinį be lukšto. Šiltą košę dėkite į dubenėlį, šalia jos – keptas daržoves ir išvirtą kiaušinį. 

Profesionalaus sportininko įvertintas ir išgirtas patiekalas 

Puikūs atradimai įvyksta netikėtai. Saulėgražų pašteto receptas, mano nuostabai, tapo dar vienu puikiu pusryčių pasirinkimu prieš sportą arba popietės užkandžiu išalkus. Kai pabosta kiaušiniai ar košės, duonos riekelė su juo ar keli gabalėliai pašteto numalšina alkį ir suteikia energijos. 

Pirmą kartą pagaminusi paštetą likau sužavėta puikaus skonio ir ilgai išliekančio sotumo jausmo. O neseniai pavaišinusi profesionaliai kultūrizmu užsiimantį sportininką, sulaukiau komplimentų ir raginimo eksperimentuoti – papildyti paštetą baltymų produktais (nedideliu kiekiu žuvies arba vištienos). Kitokio varianto kol kas nebandžiau, tad daabr rekomenduoju tradicinį receptą, kuris puikiai tiks ir Kūčių staliui. 

Saulėgrąžų paštetas

Reikalingi produktai:

  • 1 stiklinė lukštentų saulėgrąžų,
  • 2 skiltelės vytintų pomidorų aliejuje,
  • 2 valgomieji šaukštai vytintų pomidorų aliejaus, 
  • 1 svogūnas, 
  • 1 morka, 
  • 2 česnako skiltelės, 
  • sauja kietojo (parmezano) sūrio,
  • 1 arbatinio šaukštelio kario pastos arba ciberžolės, 
  • druskos ir  juodųjų pipirų. 

Saulėgrąžas nuplauti po tekančiu vandeniu, užmerkti ir palikti ne mažiau kaip 8 valandoms. 

Morką sutarkuoti, svogūną, česnaką susmulkinti ir pakepti keptuvėje šlakelyje aliejaus.

Visus ingredientus kartu su prieskoniais sutrinti trintuvėje arba sumalti mėsmale. Pirmuoju atveju masė bus vienalytė, antruoju – rupesnė. Jeigu trinant masė bus kietoka, pilti šiek tiek vandens.

Kepimo formą iškloti kepimo popieriumi, sudėti mišinį ir gražiai išlyginti. 

Kepti 40 min. 180 laipsnių temperatūroje. 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.