Todėl žiemą stengiuosi gaminti kuo spalvotesnį maistą. Saulę puikiai mena melionai, moliūgai, apelsinai ir citrinos, tačiau jei norisi geltonos spalvos maiste, naudoju ciberžoles, teisingiau, jų miltelius. Beriu jos į pieną peršalusiam, dažau ryžių patiekalus, paukštieną ir netgi varškės apkepus.
O šiandien norėčiau pristatyti naujausią atradimą, kurį pamačiau ir paragavau Rygos turguje.
Ciberžolių raugintuose produktuose, kaip ir raugintų žiedinių kopūstų, mažai kas ragavęs, o duetas išties tobulas. Priminsiu, kad rauginant daržoves, procesas vyksta pats savaime, tereikia sudėti produktus į stiklainį ir jį padėti matomoje vietoje. Nelygu šilumai namuose, spalvų ir burbulų šokiai stiklainyje vyksta nuo kelių dienų iki kelių savaičių, ir jei į tai ilgai žiūrėti, galima nugrimzti į spalvinę meditaciją…
Pasigaminti šį gardėsį neužtruksite, tereikės pasiruošti:
- 1 didesnį kalafiorą,
- 2-3 skilteles česnako,
- 1 valg. š. džiovintų prieskonių rauginimui ar marinavimui (galima naudoti pirktinius mišinius),
- 1 v. š. ciberžolių miltelių,
- 1,5 l vandens,
- 1,5 valg. š. rupios druskos,
- 3 l stiklainį ir dangtelį.
Pirmiausiai paruošiamas sūrymas – puode iki virimo užkaitinamas vanduo ir, jam užvirus, sudedama druska ir ciberžolė, maišoma iki druska ištirpsta, o ciberžolė tolygiai nudažo sūrymą.
Kopūsto žiedynai nupjaunami nuo koto, geriau kuo stambesni. Į švarų stiklainį dedamos truputį peiliu patraiškytos česnako skiltelės, prieskonių mišinys ir žiedai. Sklidinai užpilama atvėsusiu sūrymu. Stiklainis statomas į gilesnę lėkštę pertekliniams rūgstantiems skysčiams subėgti, dangtelis, jei jis hermetinis, pilnai neužsukamas, pirmas dienas stiklainis gali pastovėti ir visai be jo. Svarbu leisti rauginiui gauti oro.
Rūgimas gali vykti 5-12 dienų. Norint sužinoti, ar kalafiorai jau išrūgo, geriausia uostyti ir ragauti.
Valgome su mėsiškais patiekalais, žiedais dekoruoju sumuštinius, dedu į makaronų patiekalus.
Saulėtų emocijų, mielieji.
Receptu pasidalijo „Kūmutės virtuvė“