Įdaryta žuvis drebučiuose – šeima be jos neįsivaizduoja Kūčių stalo

Puiki šeimininkė Vilija iš Akmenės su „Skonio“ skaitytojais dalijasi receptu, be kurio jos šeima neįsivaizduoja Kūčių stalo.

 Įdaryta žuvis drebučiuose, arba gefilte fiš.
 Įdaryta žuvis drebučiuose, arba gefilte fiš.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 12, 2021, 11:16 AM, atnaujinta Dec 14, 2022, 9:07 AM

Tai įdaryta žuvis, kurią žydai vadina gefilte fiš.

Patiekalą, kuris yra turbūt ryškiausia žydiškos virtuvės pažiba, ji gamina tik kartą per metus – būtent Kūčioms. „Gal dėl to, kad šeimyna jo ragauja retai, jis pirmas išnyksta nuo vaišių stalo“, – šyptelėjo Vilija.

Maltos žuvies kamuoliukai skęsta drebučių patale, kurį gražia rausva spalva nudažo burokėliai.

Patiekalas skanus ir vienas, ir pagardintas krienais, prie jo puikiai dera raudonoji burokėlių mišrainė. 

Beje, patiekalui tinka ir menkė ar lydeka, tačiau Vilijos šeima vieningai balsuoja už karpį. 

Norintiems išbandyti seną gerą receptą – štai jis.

Įdaryta žuvis

Reikės: 

  • 1 kg karpio,
  • 50 g džiūvėsėlių,
  • 100 ml ar šiek tiek daugiau pieno,
  • kiaušinio,
  • 2 svogūnų,
  • 1 nedidelės morkos,
  • 1 nedidelio burokėlio,
  • druskos ir pipirų,
  • lauro lapelių. 
  • jeigu nerimaujate, kad sultinys gali nesustingti – poros a. š. želatinos.

Kaip gaminti

Išvalykite žuvį, atskirkite galvą ir išvalykite, nuplaukite pelekus, dėkite į audeklo gabalėlį ir suriškite.

Mėsą atskirkite nuo kaulų ir odos. Pačių mažiausių kaulų galite nešalinti, jeigu turite galingą trintuvę, jie susimals. 

Sumalkite vieną svogūną, džiūvėsėlius užpilkite pienu, sumaišykite su malta žuvies file, kiaušiniu, druska ir prieskoniais. 

Šiuo mišiniu prikimškite žuvies odeles, formuokite nedidelius gabalėlius.

Ne tokioms patyrusioms šeimininkėms Vilija siūlo palengvintą patiekalo versiją – kai nepavyksta gražiai nulupti ir įdaryti odelės, virkite ne įdarytą žuvį, tiesiog formuokite apvalius žuvies kukulaičius. Tik nepamirškite į verdantį sultinį sumesti ir odelių.

Puodo dugną išklokite svogūno griežinėliais, pjaustytomis morkomis, burokėliais, dėkite lauro lapą, pipirų. Žuvį dėkite ant daržovių, užpilkite šaltu vandeniu, kad vos apsemtų, pasūdykite. Ten pat įdėkite maišelį su žuvies galva ir pelekais.

Užkaiskite puodą ir virkite atidengtame puode ant lėtos ugnies apie 1,5 val. Vanduo neturi kunkuliuoti.

Kai išvirs, išgriebkite daržoves ir žuvies gabalėlius, dėkite į dailų indą. Sultinį perkoškite, supilkite ištirpintą želatiną, jeigu ją naudosite, ir užpilkite ant žuvies.

„Ramių ir džiugių švenčių“, – palinkėjo Vilija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.