Patarė, kaip surengti veganiškas vaišes: saldžiam pyragui tiks ir burokėliai

Yra labai daug būdų, kaip pagaminti patiekalus, savo skoniu primenančius ar net labai panašius į įprastus ir dėl to neturi nukentėti gyvūnai, sako prieš pusantrų metų veganiškai maitintis pradėjusi tinklaraščio „Follow your spoon“ autorė Paulė Tamašauskaitė. „Nekišu savo nuomonės ir nekritikuoju žmonių dėl to, ką jie valgo – tai kiekvieno asmeninis pasirinkimas“, – sako ji.

Tinklaraštį, kuriame talpina įvairius veganiškus receptus, rašanti P. Tamašauskaitė sako, kad tokį mitybos būdą pasirinko sąmoningai.<br> Nuotr. iš lrt.lt
Tinklaraštį, kuriame talpina įvairius veganiškus receptus, rašanti P. Tamašauskaitė sako, kad tokį mitybos būdą pasirinko sąmoningai.<br> Nuotr. iš lrt.lt
Šiltos salotos su bolivinių balandų kruopomis, orkaitėje keptais moliūgais ir burokėliais.<br> Nuotr. iš lrt.lt
Šiltos salotos su bolivinių balandų kruopomis, orkaitėje keptais moliūgais ir burokėliais.<br> Nuotr. iš lrt.lt
Aguonų pyragas su kondensuotu kokosų pienu.<br> Nuotr. iš lrt.lt
Aguonų pyragas su kondensuotu kokosų pienu.<br> Nuotr. iš lrt.lt
 Pyragas su burokėliais ir šokoladiniu kremu su avokadais (be cukraus ir kvietinių miltų).<br> Nuotr. iš lrt.lt
 Pyragas su burokėliais ir šokoladiniu kremu su avokadais (be cukraus ir kvietinių miltų).<br> Nuotr. iš lrt.lt
Tinklaraštį, kuriame talpina įvairius veganiškus receptus, rašanti P. Tamašauskaitė sako, kad tokį mitybos būdą pasirinko sąmoningai.<br> Nuotr. iš lrt.lt
Tinklaraštį, kuriame talpina įvairius veganiškus receptus, rašanti P. Tamašauskaitė sako, kad tokį mitybos būdą pasirinko sąmoningai.<br> Nuotr. iš lrt.lt
Daugiau nuotraukų (5)

Gertrūda Stripeikytė, lrt.lt

Dec 21, 2018, 8:42 AM

Prieš dvejus su puse metų P. Tamašauskaitė palaipsniui atsisakė mėsos, o kiek vėliau – ir pieno produktų bei kiaušinių. Tuomet, sako ji, turėjo sveikatos problemų, o atsisakius mėsos jos vėl valgyti nebesinorėjo.

Tinklaraštį, kuriame talpina įvairius veganiškus receptus, rašanti P. Tamašauskaitė sako, kad tokį mitybos būdą pasirinko sąmoningai: „Tikrai negalvojau, kad kada nors būsiu vegetarė, o tuo labiau veganė. Anksčiau apie veganizmą iš viso nelabai ką buvau girdėjusi, bet kai apie tai sužinai, tiesiog nebegali nekreipti dėmesio.“

Pasak jos, augalinės kilmės virtuvė įdomi savo įvairove ir skoniais. „Negaliu atsistebėti, koks paprastas, bet skanus gali būti augalinės kilmės maistas. Stebina, kiek visko galima pagaminti vien tik iš augalinės kilmės produktų. Yra labai daug būdų, kaip pagaminti patiekalus, savo skoniu primenančius ar net labai panašius į įprastus, bet dėl to neturi nukentėti gyvūnai“, – sako mergina.

Jai itin patinka ieškoti sveikesnių alternatyvų įvairiems produktams, o ypač – desertų gamyboje. „Visavalgiai nustemba sužinoję apie tokius produktus, kaip skystį nuo avinžirnių, agaro miltelius, linų sėmenis ar ispaninio šalavijo sėklas, naudojamus desertams gaminti“, – vardija ji.

Tapusi vegane P. Tamašauskaitė sako sulaukusi ir palaikymo, ir dvejonės kupinų klausimų. Tačiau dabar neigiamų nuomonių ji sulaukia retai ir sako, kad labiausiai džiugina galimybė rinktis.

„Labai daug žmonių nesupranta ir neįsivaizduoja, kad be gyvulinės kilmės produktų taip pat galima maitintis visavertiškai. Bet niekada nekišu savo nuomonės ir nekritikuoju žmonių dėl to, ką jie valgo – tai kiekvieno asmeninis pasirinkimas“, – tikina P. Tamašauskaitė.

Ji sako, kad veganiškos mitybos pagrindą sudaro natūralūs, neperdirbti produktai, tokie, kaip vaisiai, daržovės, pupelės, lęšiai, kruopos, sėklos, riešutai. Nors daug produktų, pavyzdžiui, majonezą, sūrį ar augalinį pieną, ji pasigamina pati, sako, kad nemažai produktų galima rasti įprastose parduotuvėse.

Įkvėpimo patiekalams mergina semiasi internete arba receptus sukuria pati: „Kartais tiesiog noriu panaudoti tam tikrus produktus ir iš jų kuriu receptus, kartais noriu pagaminti kokio nors patiekalo sveikesnę versiją, o kartais „veganizuoti“ įprastus patiekalus.“

P. Tamašauskaitė pabrėžia, kad veganiškas maistas, atvirkščiai daugelio nuomonei, labai skanus: „Veganiškas maistas labai skanus, įvairus, spalvotas. Žmonės, kurie galvoja, kad veganai maitinasi neskaniai ir nuobodžiai, dažniausiai būna nusistatę prieš tokį maistą ir iš principo jo neragauja, dėl to ir egzistuoja toks mitas. Taip pat žmonėms atrodo, kad veganai gali valgyti tik salotų lapus, nes nelabai įsivaizduoja, ką galima pagaminti be gyvulinės kilmės produktų.“

Jos virtuvėje visuomet gausu šviežių ir džiovintų vaisių, daržovių, ankštinių daržovių, įvairių kruopų, augalinio pieno, sojos gaminių, riešutų.

„Universaliausi tokie produktai, kurie nereikalauja ilgo paruošimo ir tokie, kurie tinka tiek saldžių, tiek sūrių patiekalų gamybai. Pavyzdžiui, tofu galima ne tik dėti į salotas, troškinius, valgyti vieną, gaminti iš jo sūrį, bet taip pat naudoti ir desertų gamyboje. Avižas galima valgyti ne tik košės pavidalu, bet naudoti ir blynams, desertams kepti, dėti į trintus kokteilius, taip pat gaminti įvairius pupelių ar kruopų kepsnelius“, – sako P. Tamašauskaitė.

Pasak jos, mitas, kad veganiškas maistas yra tik sveikas – klaidingas: „Taip, veganiška mityba susijusi su sveikata, tačiau ir tarp veganų yra tokių, kurie nesirūpina sveika mityba. Yra daug veganiškų produktų, kurių sudėtis prasta ir kurių maistinė vertė menka. Pavyzdžiui, sausi pusryčiai, batonas, makaronai, pomidorų padažas, bulvių traškučiai, sausainiai dažniausiai yra veganiški arba bent jau galima nesunkiai rasti veganiškų variantų, bet tai tikrai nėra sveiki produktai.“

Artėjant didžiosioms žiemos šventėms P. Tamašauskaitė tikina, kad veganai ant šventinio stalo tikrai gali pasimėgauti įprastais patiekalais – ir lietuvių mėgstama balta mišraine, ir kūčiukais. Žinoma, jų sudėtis bus kiek kitokia.

„Baltą mišrainę veganai taip pat gali valgyti, tereikia nedėti kiaušinių ir vietoj įprasto majonezo naudoti majonezą be kiaušinių, kurio galima nusipirkti parduotuvėje arba visai nesunkiai pasigaminti patiems. Norintiems šiek tiek sveikesnio varianto, galima pasigaminti avokadų majonezą“, – sako ji.

Tačiau artimuosius tikrai galima nustebinti ir kur kas įdomesniais veganiškais patiekalais, sako P. Tamašauskaitė: „Galima gaminti įvairias sočias ir šiltas salotas, troškinius, kepti netikrą zuikį su lęšiais ar pupelėmis arba įvairius kotletus, užkandžiams gaminti humusą su burokėliais ar moliūgais, desertui – želė su agaru, ar įvairius pyragus, tortus.“

Tinklaraštininkė pataria, kas puikiai tiks šventiniam veganiškam stalui.

Šiltos salotos su bolivinių balandų kruopomis, orkaitėje keptais moliūgais ir burokėliais

Reikalingi produktai (1 didelei arba dviems mažesnėms porcijoms):

1/3 puodelio bolivinių balandų kruopų (nevirtų),

1 vidutinio dydžio burokėlio,

kelių riekelių moliūgų,

aliejaus, prieskonių kepimui,

1/2 žaliosios paprikos,

saujos špinatų ir gražgarsčių,

2–3 riekelių augalinio fetos sūrio,

kelių graikinių riešutų,

saujelės džiovintų spanguolių.

Padažui:

1 šaukštelio alyvuogių aliejaus,

1 šaukšto citrinos sulčių,

1 šaukštelio agavų sirupo arba medaus,

1 šaukštelio garstyčių,

1 šaukšto vandens,

1/4 šaukštelio česnakų miltelių,

1/4 šaukštelio ciberžolės,

šiek tiek žolelių prieskonių,

žiupsnio druskos.

Kaip gaminti

Moliūgą ir burokėlį nulupame, supjaustome kubeliais, sumaišome su aliejumi bei mėgstamais prieskoniais ir kepame 180 laipsnių orkaitėje apie 30 min. Kol daržovės kepa, išverdame bolivinę balandą. Į dubenį dedame špinatus, gražgarstes ir supjaustytą žaliąją papriką. Atskirame dubenėlyje sumaišome padažą. Kai daržovės iškepa, o bolivinė balanda išverda, viską dedame į dubenį su salotomis, pilame padažą ir išmaišome. Sūrį supjaustome kubeliais, pusę įmaišome į salotas, o kitą pusę prieš patiekiant užbarstome ant salotų. Taip pat užbarstome susmulkintus graikinius riešutus ir spanguoles.

Aguonų pyragas su sutirštintu kokosų pienu

Reikės:

300 g aguonų,

1/2 puodelio visų grūdų dalių speltų miltų,

1/4 puodelio kokosų miltų (arba speltų),

1 šaukštelio kepimo miltelių,

3 šaukštų maltų linų sėmenų ir 5 šaukštų vandens,

1/2 puodelio rudojo arba kokosų cukraus,

skysčio nuo 1 skardinės konservuotų avinžirnių (apie 1/2 puodelio),

1 nedidelės skardinės kokosinio sutirštinto pieno (apie 230 ml).

Kaip gaminti

Aguonas užpilame karštu vandeniu ir paliekame mirkti bent 4 val. arba per naktį. Išbrinkusias aguonas sudedame į sietelį ir paliekame šiek tiek pastovėti, kad nuvarvėtų vanduo. Tada aguonas sudedame į virtuvinį kombainą ir kelias minutes malame, kol pradeda baltuoti.

Linų sėmenis sumaišome su vandeniu ir paliekame brinkti apie 10 min. Atskirame dubenyje sumaišome miltus, kepimo miltelius, o kitame – cukrų išplakame su išbrinkusiomis linų sėmenimis. Į cukrų įmaišome aguonas, o po to miltus.

Skystį nuo avinžirnių išplakame, kol pasidarys balta standi masė, panaši į kiaušinio baltymus ir lėtai, atsargiai įmaišome į aguonų mišinį. Kepimo skardą ištepame aliejumi arba išklojame kepimo popieriumi, supilame tešlą. Kepame 180 laipsnių orkaitėje apie 40–55 min. Atvėsusį pyragą subadome šakute, ant viršaus pilame kondensuotą pieną ir prieš valgant bent kelioms valandoms dedame į šaldytuvą, geriausia nakčiai.

Pyragas su burokėliais ir šokoladiniu kremu su avokadais (be cukraus ir kvietinių miltų)

Reikės:

1 puodelio avižų miltų,

1/2 puodelio migdolų miltų,

2 šaukštų kokosų miltų (arba avižų, migdolų),

2 šaukštų kakavos,

1 1/2 šaukštelio kepimo miltelių,

žiupsnio druskos,

žiupsnelio cinamono,

1/2 puodelio datulių pastos (arba 3/4 puodelio minkštų datulių) ir 1/3 puodelio vandens,

2 nedidelių burokėlių,

2 šaukštų kokosų aliejaus,

2 šaukštų riešutų sviesto,

1/4 puodelio augalinio pieno.

Kremui:

3/4 vidutinio dydžio gerai prinokusio avokado,

1/4 puodelio kakavos,

4 šaukštų agavų sirupo3 šaukštų ištirpdyto kokosų aliejaus

Kaip gaminti

Atskirame dubenyje sumaišome sausus produktus. Datules sumalame su vandeniu ir atidedame į šalį. Burokėlius nuskutame, sudedame į virtuvinį kombainą ir susmulkiname iki labai mažų gabaliukų. Tuomet pilame ištirpdytą kokosų aliejų, dedame riešutų sviestą ir viską sumalame.

Sudedame datulių pastą ir vėl viską gerai sumalame. Gautą masę dedame į dubenį su miltais, pilame augalinį pieną ir viską gerai išmaišome. Tešla gausis tiršta ir klampi. Ją dedame į kvadratinę nedidelę kepimo formą, išklotą kepimo popieriumi, tolygiai paskirstome.

Kepame įkaitintoje 180 laipsnių orkaitėje 25–30 min. Iškepusį pyragą paliekame atvėsti. Kremui visus ingredientus sudedame į kombainą ir labai gerai sumalame. Dedame bent pusvalandžiui į šaldytuvą. Galiausiai tepame jį ant pyrago viršaus. Pyragą laikome šaldytuve.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.