Trys mišrainių ir salotų receptai Kūčioms ar Kalėdoms

Kūčioms sugalvoti 12 patiekalų, o kitą dieną sumąstyti, ką patiekti ant šventinio Kalėdų stalo – išties nelengva užduotis. 

 Avinžirnių salotos.<br> 123rf asociatyvi nuotr.
 Avinžirnių salotos.<br> 123rf asociatyvi nuotr.
 Burokėlių salotos su sūriu.<br> 123rf asociatyvi nuotr.
 Burokėlių salotos su sūriu.<br> 123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 21, 2018, 3:19 PM, atnaujinta Dec 21, 2021, 8:32 AM

Ką patiekti šalia būtinų šventinio stalo atributų – baltos ar krabų mišrainės? Kokiais naujais patiekalais nustebinti artimuosius? Ką pagaminti, kad nereikėtų gaišti visos dienos virtuvėje? 

Panašūs klausimai kyla dažnam besiruošiančiam per šventes priimti būrį svečių.

Sveiką mitybą propaguojantys ekspertai naujus receptus pataria rinktis paprastai – venkite mėsiškų ingredientų ir drąsiai eksperimentuokite su daržovėmis, nes jų niekada nebus per daug. 

O štai ir keli įdomesni receptai, kuriuos su „Bonduelle“ pagaminsite per 15 minučių, o pagyrų klausysitės daug ilgiau. 

Pupelių ir burokėlių mišrainė su sūriu 

Reikalingi produktai: pagal jūsų skonį – virtų arba keptų burokėlių (greitesnis variantas – konservuoti garuose ruošti burokėliai, pjaustyti kubeliais), 2 šaukštai acto, šaukštelis garstyčių, pusė šaukštelio cukraus, alyvuogių aliejus, druska ir pipirai, skardinė garuose ruoštų pupelių, pusė pakuotės mažesnio riebumo mėlynojo pelėsinio ar ožkų sūrio, pusė puodelio skaldytų graikiškų riešutų, žalių salotų.

Kaip gaminti: pirmiausiai paruoškite padažą – nedideliame inde sumaišykite actą (geriausiai – obuolių sidro), garstyčias, cukrų. Pamažu pilkite aliejų, tada berkite druską ir pipirus. Kitame inde sumaišykite burokėlius ir pupeles, apliekite jas padažu. Lėkštę, kurią serviruosite, išklokite salotų lapeliais, berkite daržoves, ant viršaus pasmulkinkite sūrio ir viską vainikuokite pakepintais riešutais.

Rezultatas: ši mišrainė nustebins skirtingų skonių derme ir itin greitu rezultatu – patiekalas ant stalo stovės vos per 10 minučių, jis bus spalvingas ir labai maistingas (kupinas skaidulų, sotumo suteikiančių angliavandenių ir taip reikalingų baltymų).

Avinžirnių salotos

Reikalingi produktai: 1 nedidelis raudonas svogūnas, 1-2 aitriosios paprikos (be sėklų), dvi saujos raudonų ar geltonų pomidorų, 1 citrina, ypač tyras alyvuogių aliejus, jūros druska, šviežiai malti juodieji pipirai, 425 ml konservuotų garuose ruoštų avinžirnių, 1 sauja šviežių smulkintų mėtų, 1 sauja bazilikų, 100 g fetos sūrio.

Kaip gaminti: smulkiai supjaustyti svogūną, aitriąsias paprikas, stambiau – pomidorus. Viską sumaišius įspausti pusę citrinos ir kelis šaukštus alyvuogių aliejaus. Prieskoniai pagal skonį. Didžiąją dalį avinžirnių trumpai pašildykite keptuvėje, o likusius sutrinkite – tokia masė suteiks malonią tekstūrą jūsų patiekalui. Geriausia tokias salotas palikti pasimarinuoti pusvalandžiui, o prieš tiekiant sudėti smulkintas mėtas, bazilikus, fetos sūrį ir, jei trūksta, dar spustelti likusios pusės citrinos sulčių.

Rezultatas: sočios, tačiau tuo pačiu metu gaivios salotos, suteiksiančios ryškesnių pojūčių prie stalo.

Greitai paruošiamos žaliosios salotos

Reikalingi produktai: žaliųjų žirnelių skardinė (425 ml), 3 saujos gražgarsčių arba špinatų lapelių, „radicchio“ salotos (nežinantiems – jos panašios į raudongūžius kopūstus), 2 citrinos, ypač tyras alyvuogių aliejus, jūros druska, šviežiai malti juodieji pipirai, 80 g avių pieno sūrio arba parmezano.

Kaip gaminti: viską susmulkinti, sumaišyti, pagardinti citrinos sultimis, aliejumi ir prieskoniais ir patiekus į lėkštę – apibarstyti sūriu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.