Gardu ir paprasta: iš vieno produkto – trys šventiniai užkandžiai

Kristina Pišniukaitė – ne tik populiariaus tinklaraščio „Ant medinės lentelės“, bet ir kulinarinės knygos autorė. Artėjant jaukiausioms metų šventėms maisto ekspertė pataria, ką daryti, kad kalėdinių vaišių ruošimas nenustelbtų ilgai laukto susitikimo su artimiausiais žmonėmis. 

Greitas vienas kąsnis, vištienos ir šoninės suktinukai ir plėšytos vištienos salotos.<br> K.Pišniukaitės nuotr.
Greitas vienas kąsnis, vištienos ir šoninės suktinukai ir plėšytos vištienos salotos.<br> K.Pišniukaitės nuotr.
Plėšytos vištienos salotos.<br> K.Pišniukaitės nuotr.
Plėšytos vištienos salotos.<br> K.Pišniukaitės nuotr.
Vištienos ir šoninės suktinukai.<br> K.Pišniukaitės nuotr.
Vištienos ir šoninės suktinukai.<br> K.Pišniukaitės nuotr.
Greitas vienas kąsnis.<br> K.Pišniukaitės nuotr.
Greitas vienas kąsnis.<br> K.Pišniukaitės nuotr.
 K.Pišniukaitės nuotr.
 K.Pišniukaitės nuotr.
 K.Pišniukaitės nuotr.
 K.Pišniukaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Dec 23, 2018, 10:37 AM

Anot jos, svarbus ne tik pareigų pasiskirstymas, bet ir planavimas bei sumanumas: iš vieno komponento gali pavykti net trys patiekalai.

Verta gaminti kartu

„Kalėdos – jaukus metas, kai norisi puoselėti šventinę nuotaiką. O mūsų visuomenėje vis dar įprasta, kad kuris nors šeimos narys didžiąją dalį šventinio laiko praleidžia virtuvėje, kad paruoštų Kalėdų vaišes visiems svečiams. Ir dažniausia gamindama pluša moteris – mama“, – teigia K. Pišniukaitė. Anot tinkalaraštininkės, žmogus, ant kurio pečių gula vaišių ruošimas, begamindamas taip pavargsta, kad bendravimui su šeima nebelieka energijos.

Tad žinoma tinklaraštininkė į vaišių ruošimą siūlo pažvelgti kiek kitaip ir pabandyti Kalėdų patiekalus gaminti kartu su visa šeima: „Juk gaminant drauge gimsta gražiausios akimirkos“, – sako ji ir kviečia pasinaudoti išbandytais maisto gamybos principais ir receptais.

Kaip sutaupyti laiko?

Tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė skaitytojams nuolat rekomenduoja iš anksto planuoti maistą įprastai darbo savaitei. Tačiau lygiai taip pat sumaniai galima pasiruošti ir šventėms. Kalėdinių patiekalų gamybos planavimas ne tik leis daugiau laiko praleisti su brangiausiais žmonėmis, bet ir padės sutaupyti pinigų.

„Šventėms pasiruošti padės sprendimas rinktis vieną ar du pagrindinius ingredientus ir iš jų ruošti kelis mėgstamus valgius. 

Vištiena – dažna mano receptų sudedamoji dalis. Ją renkuosi kaip universalų, lengvai ir greitai paruošiamą patiekalų komponentą, – sako skaitytojų pamėgta kulinarinės knygos autorė, vištienos „Kekava“ ambasadorė. – Idėja tokia – išverdu nemažą kiekį vištienos ir paruošiu net 3 užkandžius su ja užuot ruošusi tris visiškai skirtingus. Tokiu būdu gamyba užrunka apie valandą, o ne 2-3.“

Kokius ingredientus rinktis?

Tinklaraštyje ir knygoje rašytoja savo skaitytojams pateikia ne tik gardžius, bet ir sveikus receptus, kurių neįmanoma pagaminti be kokybiškų ingredientų. 

„Jau daugiau nei metus renkuosi be antibiotikų ir geromis sąlygomis užaugintą  vištieną. Toks pasirinkimas sutampa su mano požiūriu ir vertybėmis – taip ne tik rūpinuosi gera savo bei artimųjų savijauta, bet ir palaikau aukštų standartų paukščių auginimo principus“, – sako K. Pišniukaitė.

Plėšytos vištienos salotos – alternatyva naminei mišrainei

Reikės:

2 virtų vištienos krūtinėlių,

2 saliero lapkočių,

3 v. š. auksinių razinų,

3 v. š. saulėgrąžų,

2 v. š. majonezo,

1 v. š. apelsinų džemo,

druskos, pipirų,

1 a. š. kario,

¼ a. š. malto kumino,

½ a. š. česnako granulių.

Gaminame

Virtą vištieną rankomis suplėšome plonomis juostelėmis ir beriame į dubenį.
Šalia beriame kubeliais pjaustytą salierą, razinas ir saulėgrąžas.
Sudedame visus likusius ingredientus ir gerai išmaišome.

Geriausiai skonis atsiskleidžia po kokios valandos, kai visi skoniai susigeria.

Vištienos ir šoninės suktinukai

Reikės:

2 virtų vištienos krūtinėlių,

200 g plonai pjaustytos šoninės,

saujos šviežių šalavijų.

Gaminame

Virtą vištieną supjaustome stambiais kubeliais.

Kiekvieną vištienos gabalėlį apsukame šalavijo lapeliu ir šonine.

Kepame 190 laipsnių orkaitėje 10 minučių.

Greitas vienas kąsnis

Reikės:

1 virtos vištienos krūtinėlės,

20 vieno kąsnio dydžio batono riekelių,

1 česnako skiltelės,

100 g kreminio sūrio,

50 g ridikėlių daigų,

1 a. š. juodųjų sezamų.

Gaminame

Batoną supjaustome vieno kąsnio dydžio riekelėmis – galima naudoti nedidelį apvalų stikliuką.

Batoną apskrudiname 180 laipsnių orkaitėje 3 minutes.

Apskrudusį batoną įtriname česnaku, užtepame kreminiu sūriu, dedame po vištienos gabalėlį, puošiame daigais ir juodu sezamu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.