Dažnam tai toks pat būtinas šventinis atributas, kaip kūčiukai Kūčių vakarą, kepta žąsis per Kalėdas ar šampano taurė, keliama sutinkant Naujuosius metus.
Bet ne visi žino, kad šis šiandien valgomas patiekalas iš tiesų yra gerokai supaprastintas variantas gana prabangių, gurmaniškų salotų, kurias XIX amžiuje sukūrė prancūzų virėjas Lucienas Olivier, vadovavęs garsiajam „Ermitažo“ restoranui Maskvoje.
Būtent jo garbei rusai baltąją mišrainę vadina „Olivjė“ salotomis.
Kaip žinia, dabar baltosios mišrainės pagrindą paprastai sudaro virtos pjaustytos bulvės, morkos, kietai virti kiaušiniai. Taip pat dedama konservuotų žirnelių, marinuotų ar raugintų agurkų, virtos mėsos arba „šlapios“ dešros, ir visa tai pagardinama majonezu.
Tuo tarpu L.Olivier be kitų prabangių ingredientų, kaip jaučio liežuvis ar ikrai, į savo salotas dėdavo virtų vėžių arba omaro.
Šventėms siūlome pasigaminti prabangesnę mišrainės versiją – į ją įmaišyti šaltai rūkytos lašišos. Lengvumo mišrainei suteiks agurkai, šaldyti žirneliai ir žalių salotų lapai, kurių, beje, taip pat buvo pirmajame, originaliame baltosios mišrainės recepte.
Išbandykite – tai tikrai bus rimtas konkurentas paprastai baltajai mišrainei.
Baltoji mišrainė su lašiša
Reikės:
- šaltai rūkytos lašišos,
- su lupena virtų bulvių,
- virtų morkų,
- majonezo,
- šviežio agurko,
- šaldytų žirnelių,
- gražgarsčių ar kitų žalialapių šviežių salotų,
- druskos, pipirų.
Kaip gaminti
Žirnelius suberkite į verdantį vandenį, palaikykite penkias minutes, nukoškite.
Agurką nulupkite, pašalinkite sėklas ir supjaustykite (tiktai kietąją dalį).
Visus kitus produktus susmulkinkite ir sumaišykite su majonezu, puoškite salotų lapais.