Kelios paslaptys, kaip iškepti tobulą vištą

Daug kartų kepiau visą vištą kaskart tobulindama receptūrą, keičiau prieskonius, mirkydavau sūryme, kimšdavau raugintais kopūstais, kol atradau mums idealiausiai tinkantį variantą. Tobulai iškepusi, itin greitai paruošiama, sultinga, kvapni…

 Kaip kepti vištą.<br>Nuotr. iš „Kūmutės virtuvė“.
 Kaip kepti vištą.<br>Nuotr. iš „Kūmutės virtuvė“.
Daugiau nuotraukų (1)

Renata Šniolienė, „Kūmutės virtuvė“

Jan 2, 2019, 10:56 AM, atnaujinta Dec 27, 2021, 11:37 AM

Pasidalinsiu su jumis keliomis paslaptimis, kaip iškepti tobulą vištą.

Paukščio dydis nėra svarbus, svorį reikia žinoti tik norint paskaičiuoti druskos kiekį. Todėl pateiksiu tik sąrašą produktų, kurių reikia vištai kepti:

  • šviežia višta,
  • rupi druska (1 arbatinis šaukštelis druskos kilogramui paukščio),
  • česnako galva,
  • tyras bekvapis aliejus laistymui,
  • prieskonių mišinys (džiovinti mėgstami prieskoniai),
  • citrina ar apelsinas (nebūtinai).

Paukštis įpjaunamas pasirinktinai – per stuburkaulį iki uodegos arba per krūtinėlę ir paguldomas pjūviu žemyn ant kepimo popieriumi išklotos skardos.

Česnako nelupu, tik apvalau viršutinius lukštus ir perpjaunu per pusę. Jei naudoju citrusinius, juos irgi pjaunu per pusę. Ant paukščio beriu druską ir ją tolygiai įtrinu. Tuomet po paukščiu pakišu česnakus ir citrusinius, jų darbas bus aromatizuoti paukštį.

Tuomet prasideda didžioji improvizacija, nes prieskonius visad naudoju kitokius, priklausomai nuo to, kokie būsimų valgytojų pomėgiai. Klasika – džiovinti raudonėliai, petražolių lapai, gelsvės. Kaukazo prieskoniai – aštresnių ir labai kvapnių pojūčių mėgėjams. O jei jau link Rytų, tai ir visai aštrių prieskonių beriu ar užmalu. Svarbiausia jų nepamažinti, bet ir nepadauginti.

Ir galiausiai viską aplieju aliejumi, mano butelis turi ploną antgalį, todėl juo patogu negausiai palaistyti, jei tokio neturite, pilkite aliejaus į šaukštą, ir, stengiantis nepersistengti, palaistykite paukštį lėta srovele. Jei jau visai paprastai – galima aptepti paukštį aliejumi prieš barstant prieskonius.

Skardą šaunu į orkaitę, jungiu 130 C kaitinimą iš viršaus ir apačios ir nustatau laikmatį 2 valandoms. Po 2 valandų kaitrą padidinu iki 200 C ir kepu dar apie pusvalandį ar keturiasdešimt minučių, vis žvilgteliu per stiklą, ir jei paukštis reikiamais apskrudęs, išjungiu kaitrą. Orkaitės neatidarau, palieku dar bent pusvalandžiui pailsėti.

Tiekiu su visa kepimo skarda, pjaustome patiektą ant bendro stalo.

Valgome su pagardais, raugintomis daržovėmis ar troškintais kopūstais su džiovintomis slyvomis.

Receptu pasidalijo „Kūmutės virtuvė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.