Pamirškite sultinio kubelius – išsivirkite jo patys. Štai kodėl

Šiais laikais, kai sultinio kubeliai gerokai palengvino ir pagreitino sriubų virimą, vis rečiau gaminame ir kalbame apie tokį dalyką, kaip tikras sultinys, išvirtas iš kaulų ir mėsos.

 Sultinyje yra mažai kalorijų, tačiau labai daug vertingų medžiagų.<br> 123rf nuotr.
 Sultinyje yra mažai kalorijų, tačiau labai daug vertingų medžiagų.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-01-07 15:21, atnaujinta 2022-01-03 10:18

Siūlome prisiminti sultinio naudą ir išsivirti jį pagal seną gerą receptą, pagal kurį šeimininkės jį virdavo dar tarpukariu. Tuo labiau, kad sultinys labai tinka peršalimo ligų sezono metu.

Tikrame sultinyje nėra daug kalorijų, tačiau yra daug naudingų maistingųjų medžiagų – jame yra visų žmogui reikalingų aminorūgščių. Todėl jo dažniau turėtų valgyti ne tik ligoniai – jis naudingas ir mažiems, ir dideliems.

Sultinyje esančios aminorūgštys padeda greičiau atsinaujinti audiniams, gyti žaizdoms. 

Dėl didelės kalcio, fosforo, magnio koncentracijos, esančios sultinyje, jis labai naudingas kaulams. Todėl kaulų sultinys naudingas bet kurio amžiaus žmogui. Tuo labiau, kad jame esančios medžiagos yra lengvai pasisavinamos.

Be to, sultinys teigiamai veikia virškinimo sistemą, skrandį. Taip pat jis naudingas kepenims, nes padeda organizmui susidoroti su toksinais. 

Dar viena puiki savybė – sultinys padeda užtikrinti geležies kiekį kraujyje, tad jis naudingas ir tiems, kuriuos kamuoja mažakraujystė. 

 

Ir tai dar ne viskas. Sultinį galima valgyti vieną ir panaudoti kaip pagrindą sriubai, antrajam patiekalui ar padažui ruošti. Jį galima užšaldyti, o atšildytas jis nepraranda gerųjų savybių, tad verta iškart išsivirti daugiau.

Kaip ruošti tikrą sultinį?

Pateikiame keletą bendrų patarimų, o žemiau rasite tarpukario šeimininkių receptą.

Keletas bendrų patarimų

Prieš verdant galima kaulus apkepti orkaitėje – sultinys bus turtingesnio, sodresnio skonio.

Kaulus patartina sukapoti smulkesniais gabalėliais. 

Kai sultinys užvirs, nugraibykite putas ir sumažinkite ugnį. Neleiskite sultiniui smarkiai virti – jis turi tik šiek tiek burbuliuoti.

Kaulų sultinys verda maždaug tris valandas. Prieskonines žoleles berkite, kai iki virimo pabaigos liks pusantros valandos. Sūdykite likus pusvalandžiui. 

Baltas mėsos ir kaulų sultinys 

Dotnuvos žemės ūkio akademiją tarpukariu baigusios namų ūkio agronomių E.Drąsutienės, O.Radaitienės ir A.Šližienės receptas.

Reikės: 

  • 0,5 kg bet kokios mėsos su kaulais,
  • 1 svogūno, 
  • 1 morkos, 
  • 1 poro, 
  • pusės nedidelio saliero gumbo,
  • pusės petražolės šaknies, 
  • 1 lauro lapelio, 
  • 10-15 juodųjų pipirų, 
  • 3-3,5 litro vandens.

Kaip gaminti

Kaulus sukapoti nedideliais gabalėliais, sudėti su mėsa į puodą, užpilti šaltu vandeniu, uždengti ir virti ant kaitrios ugnies. 

Kai užvirs, puodą nudengti, nugraibyti putas ir atidengtą sultinį virti 2-3 valandas virš lėtos ugnies. Atsiradusius paviršiuje riebalus kelis kartus nugraibyti. Dalį riebalų sultinyje palikti, nes jie turi aromatinių medžiagų, kurios sultiniui suteikia malonesnio skonio. 

Kai mėsa išverda ir suminkštėja, ją reikia išimti, o į sultinį sudėti prieskonius, nuvalytas stambiai pjaustytas ir riebaluose pakepintas prieskonines daržoves ir dar apie valandą pavirinti su likusiais kaulais. 

Išvirusį sultinį reikia palikti, kad nusistotų drumzlės, po to perkošti per sietelį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.