Šis omletas – tikra Prancūzijos legenda. Išsikepkite ir jūs

Savaitgalio rytas – puiki proga nustebinti šeimą kitaip iškeptu omletu.

 Prancūziškas omletas.<br> Nuotr. iš lrytas.lt archyvo.
 Prancūziškas omletas.<br> Nuotr. iš lrytas.lt archyvo.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 12, 2019, 10:04 AM, atnaujinta Jan 10, 2022, 4:40 PM

Šis omletas – tikra Prancūzijos legenda, kuri dabar žinoma visame pasaulyje. Jo istorija susijusi su vienu gražiausių kampelių pasaulyje – Sen Mišelio pilimi. 

Būriai turistų į Sen Mišelio salą traukia ne tik pasigėrėti nuostabiais vaizdais, bet ir paragauti autentiško čia sukurto omleto.  

Jo autorė – viešbučio ir užeigos savininkė Anne Poulard (1851-1931). Vario induose virš atviros ugnies kepamas omletas būdavo didžiulis, storas ir itin purus. Jis ypatingas tuo, kad tryniai atskiriami nuo baltymų, o pats omletas kepamas sluoksniais.

Būtent šis ypatingas omletas ir išgarsino tiek viešbutį, tiek užeigą. Ir garsina jį iki šiol. Prie „La Mère Poulard“ nuolat driekiasi turistų, norinčių paragauti prancūziškosios legendos – motušės Poulard omleto – eilės. 

Beje, tai nėra pigus malonumas – 100 g omleto kainuoja 25 eurus, o minimali porcija – 350 g. Sen Mišelio saloje legendinis omletas patiekiamas su įvairiausiais priedais – nuo daržovių iki omarų ir trumų.

Nors užeigos savininkai kruopščiai saugo motušės Poulard omleto paslaptį ir tikina, kad originalaus recepto nežino niekas, išskyrus „La Mère Poulard“ virėjus, iš tiesų išsikepti panašų omletą ne taip sunku. 

Išbandykite ir jūs. Savaitgalis – puiki proga tai padaryti. 

Purusis omletas

Reikės:

  • 4 kiaušinių, 
  • 30 ml pieno, 
  • druskos, 
  • sviesto omletui kepti.

Kaip gaminti

Atskirkite trynius nuo baltymų. Trynius suplakite su keliais šaukštais pieno ar grietinėlės ir žiupsneliu druskos. 

Baltymus išplakite iki standžių putų, įberkite žiupsnelį druskos.

Virš vidutinės kaitros įkaitinkite keptuvę, dėkite gabalėlį sviesto. Supilkite trynių masę. Vos tik ji sutvirtės, ant viršaus paskleiskite baltymų masę, uždenkite dangtį ir kepkite dar 5 min. 

Ar iškepė, patikrinkite pirštu: baltymai turi būti sutvirtėję. 

Patiekite perlenktą perpus ar perpjovę į dvi dalis ir uždėję vieną ant kito baltymų puse į vidų.

Skanių pusryčių!

UAB „Lrytas“,
Gedimino 12A, LT-01103, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus webmaster@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2022 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.