Ši piurė gardesnė ir už bulvių košę: lėkštės bus tiesiog išlaižytos

Bulvių košė yra gardus, bet gana kasdieniškas ir daug kam gal net pabodęs patiekalas. Tad kuo gi ją galima pakeisti?

 Pastarnokų piurė.<br> 123rf nuotr.
 Pastarnokų piurė.<br> 123rf nuotr.
„Borjomi“ kulinarinėje pamokoje šefas pastarnokų piurė derino su vištienos kumpeliais, žirnių ankštimis ir čatniu.<br>L.Juškės nuotr.
„Borjomi“ kulinarinėje pamokoje šefas pastarnokų piurė derino su vištienos kumpeliais, žirnių ankštimis ir čatniu.<br>L.Juškės nuotr.
„Borjomi“ kulinarinėje pamokoje šefas pastarnokų piurė derino su vištienos kumpeliais, žirnių ankštimis ir čatniu.<br>L.Juškės nuotr.
„Borjomi“ kulinarinėje pamokoje šefas pastarnokų piurė derino su vištienos kumpeliais, žirnių ankštimis ir čatniu.<br>L.Juškės nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 30, 2019, 11:50 AM, atnaujinta Jan 30, 2023, 1:25 PM

 „Čiop Čiop“ šefas Renatas Boreika siūlo išbandyti pastarnokų piurė, kurią paruošite paprastai, o švelnus šilkinis skonis maloniai nustebins. Ši košė – tirpstantis burnoje patiekalas, kurį norisi valgyti vieną.

„Tai – labai gera alternatyva bulvių košei. Ši piurė puikiai dera su raudona mėsa, žuvimi, su vištiena ir antiena – taip pat. Net su steiku ruošiau – visą laiką lėkštės likdavo išlaižytos“, – šyptelėjo šefas.

Tuo įsitikino ir „Borjomi“ kulinarinės akademijos dalyviai, dalyvavę R.Boreikos maisto ruošimo pamokoje.

Kulinarinėje akademijoje jis pastarnoką derino su vištienos kumpeliais, kurių mėsa šefui labiau patinka už krūtinėlės, nes yra sultingesnė, o patiekalą pagardino žirnių ankštimis ir spanguolių čatniu (Indijos virtuvėse paplitusiu garnyru, panašiu į uogienę).

Pastarnokas yra tolimas morkų ir petražolių giminaitis.

Kadaise gana plačiai vartotas LDK virtuvėje, vėliau išstumtas kitų produktų, pastaruoju metu jis vėl užkariauja lietuvių lėkštes, pavyzdžiui, pastarnokų piurė pavidalu.

Pastarnokų piurė paruošti visai nesunku. O priderinę ją prie keptuvėje ant sviesto iki apskrudimo apkeptų, po to į orkaitę pašautų ir dar pakeptų vištienos kumpelių, turėsite tiesiog šventišką patiekalą.

5 porcijoms pastarnoko piurė reikės:

500 g pastarnoko;

700 g grietinėlės;

700 g pieno;

šiek tiek druskos.

„Nuskutame pastarnoką, susmulkiname, užpilame, kad apsemtų, vienodomis dalimis pieno ir grietinėlės, viską verdame.

Kadangi pastarnokas turi šiek tiek saldumo, verta įberti ir truputį druskos.

Tai turi būti neintensyvus virimas, labiau troškinimas. Kai pastarnokas suminkštėja, tiesiog viską sutriname trintuvu nieko nenupildami“, – kaip ruošti patiekalą paaiškino R.Boreika.

Jeigu įpilsite per daug grietinėlės, ar per mažai pieno, arba verdant per daug nugaruotų skysčio, šefas patarė įpilti į puodą šiek tiek vandens.

„Galima ir pieno, bet tada jo reikės šiek tiek daugiau, kadangi mums reikės tiesiog šilkinės tyrelės“, – paaiškino šefas.

Viskas! Piurė paruošta.

Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: įvykiai Sakartvele – nauja kova tarp Rusijos ir Vakarų?