Kijevo kotletai: receptas ir kelios paslaptys, kad pavyktų iš pirmo karto

Traški auksaspalvė plutelė, minkšta vištos krūtinėlė ir aromatingas sviestas, kuris išteka prapjovus kotletą – šis patiekalas pavergė gausybės valgytojų širdis ne vienoje šalyje.

 Kijevo kotletas su bulvių koše ir žirneliais.<br> 123rf nuotr.
 Kijevo kotletas su bulvių koše ir žirneliais.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-02-20 11:32, atnaujinta 2023-02-20 13:33

Kijevo kotletu vadinamas vištienos patiekalas išpopuliarėjo todėl, kad tai puikus būdas gana sausą vištos krūtinėle paversti sultinga.

Ir nors vadinamas Kijevo kotletu, iš tiesų šio patiekalo kilmė nėra visiškai aiški: ne vienas šaltinis nurodo, kad jį greičiausiai sugalvojo prancūzai. Ukrainos, Rusijos ir Lenkijos virtuvėse buvo gerai žinomas įdarytos vištos krūtinėlės receptas „côtelette de volaille“ – išvertus iš prancūzų kalbos tai reiškia vištienos kotletą.

Galų gale nesvarbu, kurios šalies virtuvė mums jį padovanojo – tai puikus būdas skaniai pamaitinti ir šeimą, ir svečius.

Ir nors daugeliui šie kotletai atrodo lyg restoraninis patiekalas, iš tiesų juos paruošti nėra taip sudėtinga, kaip gali pasirodyti iš šalies. Tereikia paisyti tikslios receptūros ir kelių taisyklių.

Kijevo kotletai

Iš nurodyto produktų kiekio paruošite 4 kotletus

Reikalingi produktai:

  • 4 vnt. vištos krutinėlės filė,
  • druskos,
  • prieskonių,
  • džiūvėsėlių,
  • kelių šaukštų miltų,
  • 1 kiaušinio,
  • 5 v. š. pieno,
  • aliejaus kotletams kepti.

Prieskoniniam sviestui:

  • 200 g kambario temperatūros sviesto,
  • šviežių krapų,
  • šviežių petražolių,
  • druskos.

Kaip gaminti

Pirmiausia paruoškite prieskoninį sviestą – sviestą sumaišykite su kapotais krapais, petražolėmis ir druska. Dėkite ant maistinės plėvelės, suvyniokite į maždaug 3 cm skersmens volelį ir dėkite į šaldiklį 15-20 minučių.

Mėsos ruošimas. Atskirkite vidinę vištienos filė nuo didžiosios. Pašalinkite gyslas, tik atsargiai, saugodami, kad filė neperplyštų. Dėl to kepant ji mažiau deformuosis.

Paruoškite didžiąją filė. Svarbi skanių kotletų taisyklė – filė turėtų būti kuo vienodesnio storio. Krūtinėlė paprastai vienoje pusėje būna stora, kitoje – plonesnė. Storiausioje vietoje pradedant nuo vidinės pusės įpjaukite horizontaliai link krašto, bet ne iki galo – kad galėtumėte išskleisti kaip knygą. Turėsite didesnį ir lygesnį mėsos gabaliuką.

Paruoštas filė – ir mažąsias, ir didžiąsias – dėkite ant maistinės plėvelės, uždenkite kitu plėvelės sluoksniu ir atsargiai mėsos plaktuku išmuškite saugodami, kad nesuplyštų.

Apibarstykite druska, prieskoniais.

Išimkite prieskoninį sviestą iš šaldiklio, padalinkite į keturis pailgus gabaliukus.

Ant mažojo filė gabaliuko dėkite vieną gabaliuką sviesto, suvyniokite, jį dėkite ant didesniojo gabaliuko ir apvyniokite gerai suspausdami kraštus – dvigubas įvyniojimas neleis sviestui išbėgti kepant. Formuokite pailgą kotleto formą.

Kotletus dėkite į šaldiklį, palaikykite 20 minučių.

Po to apvoliokite miltuose, nupurtykite miltų perteklių, merkite į kiaušinio ir pieno plakinį, po to – į džiūvėsėlius. Dar kartą pamerkite į kiaušinio plakinį ir į džiūvėsėlius. Vištienos kotletus dėkite į verdantį aliejų ir kepkite virš nedidelės ugnies maždaug 10 minučių.

Kotletus galima kepti ir kitaip – apskrudinti keptuvėje ir baigti kepti orkaitėje.

Pirmiausia kepkite juos po truputį pavardydami maždaug po 3-4 minutes iš abiejų pusių, kol apskrus. Kad keptų tolygiau, paviršių būtina nuolat apipilti verdančiu aliejumi.

Dėkite kotletus į įkaitintą iki 200 laipsnių orkaitę ir kepkite dar 10 minučių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.