Tarptautinės kukulių dienos proga – net 3 puikūs receptai

Kovo 9 d. švenčiama tarptautinė mėsos kukulių diena. Šio patiekalo, kurį gamina jau kelis tūkstančius metų, variacijas galima sutikti bene kiekvienos pasaulio šalies virtuvėje. Kviesdamos paminėti šią dieną Lietuvoje populiarios maisto tinklaraštininkės dalinasi pusryčių, pietų ir vakarienės receptais – kad visą dieną virtuvėje karaliautų kukuliai.

 Tarptautinė kukulių diena yra puiki proga paruošti ką nors skanaus su kukuliais.<br>IKEA nuotr.
 Tarptautinė kukulių diena yra puiki proga paruošti ką nors skanaus su kukuliais.<br>IKEA nuotr.
 Azijietiškų salotų ir vištienos kukulių suktinukai<br> IKEA nuotr. 
 Azijietiškų salotų ir vištienos kukulių suktinukai<br> IKEA nuotr. 
 Azijietiškų salotų ir vištienos kukulių suktinukai<br> IKEA nuotr. 
 Azijietiškų salotų ir vištienos kukulių suktinukai<br> IKEA nuotr. 
IKEA maitinimo paslaugu skyriaus vadovė Danuta Kairienė.<br> IKEA nuotr. 
IKEA maitinimo paslaugu skyriaus vadovė Danuta Kairienė.<br> IKEA nuotr. 
Maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė.<br>Lina Jushke Photography nuotr.
Maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė.<br>Lina Jushke Photography nuotr.
Pavasariški mėsos kukuliai su morkomis ir žirneliais.<br> IKEA nuotr. 
Pavasariški mėsos kukuliai su morkomis ir žirneliais.<br> IKEA nuotr. 
Pavasariški mėsos kukuliai su morkomis ir žirneliais.<br> IKEA nuotr. 
Pavasariški mėsos kukuliai su morkomis ir žirneliais.<br> IKEA nuotr. 
Tinklaraščio „Sezoninė virtuvė“ ir kulinarinių knygų autorė Renata Ničajienė.
Tinklaraščio „Sezoninė virtuvė“ ir kulinarinių knygų autorė Renata Ničajienė.
Vegetariškų kukulių suktinukai.<br> IKEA nuotr. 
Vegetariškų kukulių suktinukai.<br> IKEA nuotr. 
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Mar 9, 2019, 10:30 AM

Tradiciniai kukuliai siejami su mėsa, tačiau šiandien populiarėja įvairios jų alternatyvos. Vis daugiau žmonių atsakingai žiūri į savo mitybą, riboja riebalų ir kalorijų suvartojimą, renkasi produktus, kurie draugiški aplinkai. Dėl šios priežasties atsirado mažiau riebios vištienos, daržovių kukulių versijos. Alternatyvūs kukuliai draugiškesni ir aplinkai. Juos gaminant į aplinką išskiriama nuo 5 iki 30 kartų mažiau anglies dvideginio. IKEA maitinimo paslaugu skyriaus vadovė Danuta Kairienė teigia, kad tvarumas ir rūpestis aplinka kartu reiškia ir platesnį pasirinkimą kiekvienam vartotojui.

„Tradiciniai švediški mėsos kukuliai jau tapo šios šalies maisto kultūros vizitine kortele – kreminis padažas ir bruknių uogienė yra skiriamasis švediškų kukulių bruožas. Tačiau pastaraisiais metais pristatėme ir dvi alternatyvias kukulių versijas. Vištienos ir daržovių kukuliai taip pat leidžia pajusti švediškos virtuvės skonį, kartu paįvairina mitybą ir tausoja aplinką“, – teigia ji.

Artėjant Tarptautinei kukulių dienai siūlome pusryčių, pietų ir vakarienės receptus, kuriais dalinasi D. Kairienė, tinklaraščio „Sezoninė virtuvė“ autorė Renata Ničajienė ir tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė.

Pusryčiams – lengvi vegetariškų kukulių suktinukai

Pusryčiams D. Kairienė siūlo pasigaminti lengvą patiekalą, kuriame dominuoja daržovės – tai sveikas ir lengvas pasirinkimas dienos pradžiai. Suktinukais su vegetariškais kukuliais galėsite mėgautis tiek namuose, tiek pasiimti juos su savimi.

Keturių asmenų porcijai reikės:

20 šaldytų vegetariškų kukulių;

4 vnt. tortilijų (galima naudoti ir lavašą);

4 šaukštų kreminio sūrio;

2 avokadų;

2 raudonųjų svogūnų;

1/2 citrinos;

saujelės pipirmėčių arba mėtų;

1 šaukšto alyvuogių aliejaus;

žiupsnelio druskos ir pipirų.

Paruošimas:

Tortilijas arba lavašą šaukštu padenkite tepamu sūriu ir ant viršaus sudėkite juostelėmis supjaustyto avokado gabaliukus.

Dubenėlyje sumaišykite smulkintus raudonuosius svogūnus, pipirmėtes, alyvuogių aliejų, druską ir pipirus. Viską galite pagardinti šlakeliu citrinų sulčių. Paskirstykite viską ant tortilijos su avokadu.

Keptuvėje arba orkaitėje iškepkite vegetariškus kukulius. Jiems iškepus, nusausinkite popieriniais rankšluosčiais ir padalinkite kiekvieną jų pusiau.

Puseles išdėliokite eilute ant tortilijų. Tortilijas susukite ir suvyniokite į sumuštinių popierių.

Pavasariški kukulių pietūs

Tinklaraštininkė ir kulinarinių knygų autorė Renata Ničajienė pataria naujus kukulių skonius ir jų įvairovę atrasti keičiant jų receptą pagal sezoną. Žiemą galima gaminti tradicinius švediškus mėsos kukulius su bruknių ar spanguolių padažu, o vasarą juos troškinti su pomidorais, baklažanais ar cukinijomis. Pasitelkus fantaziją, kukuliai dera su įvairiais sezoniniais ingredientais. Kiekvienu metų laiku juos galima pateikti vis kitaip.

Tinklaraščio „Sezoninė virtuvė“ autorė kviečia pietums pasigaminti liesus pavasariškus mėsos kukulius su morkomis ir žirneliais.

Tai jaukus naminis maistas, kurio ingredientai sveikesni ir ypač tinkami pavasariui.

Prie kukulių pateikiamai bulvių košei ruošti nereikia nei sviesto, nei pieno – juos pakeičia alyvuogių aliejus ir sultinys, o bulvių košė pagardinama salierais.

Šešiems asmenims reikės:

Kukuliams:

1 kg šaldytų mėsos kukulių;

2–3 morkų;

400 g šaldytų žirnelių;

500 ml jautienos sultinio;

5 šaukštų grietinės;

druskos, maltų pipirų pagal skonį.

Salierų ir bulvių košei:

500 g šakninių salierų;

500 g bulvių;

500 ml daržovių sultinio;

1 svogūno;

1 česnako;

ryšulėlio laiškinio česnako;

1/4 stiklinės tyro alyvuogių aliejaus;

druskos pagal skonį.

Paruošimas:

Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi, ant jo uždėkite groteles. Kukulius po vieną dėkite ant grotelių ir skardą pašaukite į įkaitintą 220 laipsnių orkaitę. Kepkite 15–20 min., kol kukuliai iškeps, o riebalų perteklius nuvarvės ant kepimo popieriaus.

Kol kepa kukuliai, paruoškite padažą. Nuskustas ir kubeliais supjaustytas morkas pakepinkite tyrame alyvuogių aliejuje kol apskrus.

Pusėje litro sultinio išmaišykite grietinę ir supilkite viską ant kepamų morkų. Į keptuvę sudėkite iškepusius kukulius ir troškinkite viską apie 10 min., kol padažas nugaruos ir sutirštės.

Pačioje pabaigoje suberkite šaldytus žirnelius, viską dar kelias minutes patroškinkite ir nukelkite nuo ugnies. Jei reikia, papildomai pagardinkite druska ir pipirais.

Kartu su pagrindiniu patiekalu gaminkite ir garnyrą. Bulves su salierais supjaustykite kubeliais ir virkite sultinyje, kol suminkštės. Atskiroje keptuvėje pakepinkite smulkiai pjaustytą svogūną ir sudėkite į puodą su bulvėmis ir salierais.

Kai daržovės bus visiškai minkštos, jas nusunkite, tačiau dalį sultinio palikite puode, o dalį – atidėkite šalia, jei prireiktų košę paskystinti.

Atskiroje keptuvėje įkaitinkite 1/4 stiklinės tyro alyvuogių aliejaus ir jame apkepkite smulkintą česnaką. Sudėkite jį į puodą ir trinkite košę, reguliuodami tirštumą atidėtu sultiniu.

Įmaišykite į košę smulkintus laiškinius česnakus, jei reikia, papildomai pagardinkite druska ir pipirais. Kukulius ir košę patiekite pagardinę smulkintais žalumynais.

Vakarienei – azijietiška kukulių variacija

Populiaraus maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė pasakoja, kad ją žavi kukulių universalumas: „Gaminu juos įvairiomis formomis – su makaronais patiekiamus itališkus, azijietiškas jų variacijas, veganiškas versijas, pavyzdžiui, falafelius. Su vyru mėgaujamės jais ir namie, ir kavinėse ar restoranuose“.

Moteris savo receptais siekia, kad sveika ir subalansuota mityba neatrodytų prėska ir nuobodi. Anot jos, reikia neprisirišti prie įpročių ir nebijoti naujovių, o idėjų gali pasiūlyti maisto tinklaraštininkų gausa. Vakarienei K. Pišniukaitė siūlo nusikelti į egzotiškąją Aziją ir paragauti azijietiškų salotų ir vištienos kukulių suktinukų.

Dviem porcijoms reikės:

20 vnt. vištienos kukulių;

3 valgomųjų šaukštų sojos padažo;

1 v. š. saldaus aitriosios paprikos padažo;

1 arbatinio šaukštelio medaus;

1/2 a. š. česnako miltelių;

1/2 a.š. krakmolo;

salotų lapų;

1/2 žaliosios citrinos;

sezamo sėklų.

Salotoms reikės:

kelių mėlynojo kopūsto lapų; K

kelių baltojo kopūsto lapų;

1 morkos;

saujos žemės riešutų;

saujos šviežios kalendros;

1 v. š. majonezo;

1 v. š. graikiško jogurto;

1 v. š. saldaus aitriosios paprikos padažo;

1 v. š. žaliosios citrinos sulčių;

druskos, pipirų.

Paruošimas:

Vištienos kukulius dėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kepkite 200 laipsnių orkaitėje 15 min.

Kol kepa kukuliai, paruoškite salotas. Kopūstus ir morką supjaustykite šiaudeliais, susmulkinkite žemės riešutus, viską sumaišykite su smulkinta kalendra, majonezu, graikišku jogurtu, saldžiu aitriosios paprikos padažu, žaliosios citrinos sultimis, druska ir pipirais.

Nuplaukite ir nusausinkite salotų lapus.

Paruoškite lipnų padažą. Į keptuvę pilkite sojos padažą, saldųjį aitriosios paprikos padažą ir medų, suberkite česnako miltelius ir krakmolą.

Maišydami kaitinkite ant nedidelės ugnies, kol produktai išsimaišys ir padažas sutirštės. Iškeptus kukulius dėkite į padažą ir maišykite, kad jie tolygiai pasidengtų.

Į kiekvieną salotos lapą dėkite paruoštų salotų ir po keletą kukulių. Viską apšlakstykite žaliosios citrinos sultimis ir pagardinkite sezamo sėklomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?