Dabar nuo jogurtų pasiūlos prekybos centruose raibsta akys, tačiau einantys sveikesnės mitybos link visgi renkasi natūralius jogurtus be priedų. Iš jo gaminamos šaltos sriubos – avokadų, agurkinė, balti ar klasikiniai šaltibarščiai.
Ir žinoma, jogurtus galima valgyti su šviežiomis uogomis, vaisiais ar uogienėmis.
Sriubai reikia bent 2 litrų jogurto. Perkant fasuotus jogurtus sriubos savikaina truputį kandžiotųsi, todėl siūlau pasigaminti sąlyginai pigaus jogurto namuose.
Reikės:
- 2 l riebaus pieno (nuo 3,5%),
- 200 ml natūralaus jogurto.
Pieną supilu į puodą ir kaitinu iki 40 C temperatūros. Jei neturite termometro, reikėtų stebėti pieną – temperatūra tinkama, kai šalia puodo sienelių susidaro nedidelės putos. Tuomet į pieną įmaišau jogurtą ir dangčiu uždengtą puodą pastatau šiltoje namų vietoje. Pieno virtimo jogurtu procesui svarbi šiluma, tad jei namuose šaltoka, puodą galima apkloti antklode ar pūkine striuke.
Kartą per dieną puodą atidengiu ir žvilgteliu į tekstūrą – ji turėtų būti tokia pati, koks buvo jogurtas. Nelygu namų šilumai, jogurtas gali subręsti ir per vieną, ir per tris dienas.
Įrūgusį jogurtą laikau šaldytuve.
Kai jo lieka maždaug stiklinė, procesą kartoju iš naujo, tik jau su naminiu jogurtu.