Karališkas pyragas – šeima be jo neįsivaizduoja švenčių stalo

„Šimtalapiai itin mėgstami Alytaus apylinkėse. Ir nors šio unikalaus deserto kepimas reikalauja nemažai pastangų, prieš daugybę metų užsispyriau išmokti kepti šį karališką, burnoje tirpstantį pyragą, kuris pasižymi plonais tešlos lapeliais, cukraus ir sviesto karamele bei išraiškingu skoniu.

 Šimtalapis.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
 Šimtalapis.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
 Šimtalapis.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
 Šimtalapis.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
 Universalus trintuvas.
 Universalus trintuvas.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 3, 2019, 10:40 AM, atnaujinta Feb 28, 2023, 9:55 AM

Jau ne vienerius metus šis kepinys yra mano firminis desertas ir karūnuoja kiekvieną šventinį stalą. Mūsų šeimos Velykų stalas be šio pyragų karaliaus tiesiog neįsivaizduojamas“, – tikina Laima Kulikajevienė.

Savo firminio gardėsio receptą ji pasiūlė konkursui „Mano gardžiausi Velykų patiekalai“.

Šimtalapis

Reikalingi produktai:

  • 500 g aukščiausios rūšies miltų, 
  • 6 g sausų mielių, 
  • 3 kiaušinių, 
  • 200 ml pieno, 
  • 300 g cukraus, 
  • 300 g sviesto, 
  • saujos išmirkytų razinų, 
  • stiklinės išmirkytų ir sumaltų aguonų.

Kaip gaminti

Miltus sumaišyti su sausomis mielėmis ir 1 arbatiniu šaukšteliu  cukraus.

Į miltus supilti pašildytą pieną ir suplaktus kiaušinius.

Minkyti, kol tešla taps elastinga (apie 25-30 min.).

Gerai išminkytą tešlą padalinti į 5 vienodo dydžio gabalėlius, uždengti, kad neapdžiūtų ir palikti kilti apie 20-30 min. 

Tuo tarpu išlydyti sviestą.

Pakilus tešlai, kiekvieną gabalėlį atsargiai ištampyti iki taps permatomas. Tuomet palaistyti 1/5 sviesto ir pabarstyti 1/5 cukraus. Tą patį kartoti su kiekvienu likusiu tešlos gabalėliu.

Ant paskutinio ištampyto lakšto barstyti paruoštas razinas, sudėti prie krašto aguonas ir suvynioti į ritinėlį. Šį dėti į kepimo formą ir pašauti į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę maždaug 50-čiai minučių. 

Nemėgstantiems aguonų įdarui siūlau varškės masę – apie 300 g varškės sumaišyti su 2 kiaušiniais ir 100 g cukraus.  

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.