Naminė ruginė duona su medumi: jos skoniui ir kvapui bus sunku atsispirti

Nemažai žmonių mano, kad duonos gaminiai ir sveika mityba yra du nesuderinami dalykai. Dėl gausesnio cukraus kiekio ar glitimo neretai duonos iš viso atsisakoma. 

 Ruginė duona.<br> 123rf nuotr.
 Ruginė duona.<br> 123rf nuotr.
 Tokia etikete pažymėtai duonai kepti naudojami tik miltai, raugas, vanduo, druska ir kitos įprastos sudedamosios dalys, priklausomai nuo receptūros.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Tokia etikete pažymėtai duonai kepti naudojami tik miltai, raugas, vanduo, druska ir kitos įprastos sudedamosios dalys, priklausomai nuo receptūros.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Ruginė duona.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Ruginė duona.<br> Pranešimo autorių nuotr.
E.Gavelienės teigimu, sveikatai palankesnė duona yra ta, kurioje yra mažiau ar visai nėra maisto priedų.  <br> Pranešimo autorių nuotr.
E.Gavelienės teigimu, sveikatai palankesnė duona yra ta, kurioje yra mažiau ar visai nėra maisto priedų.  <br> Pranešimo autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Apr 18, 2019, 1:03 PM, atnaujinta Apr 16, 2023, 5:29 PM

Pasak specialistų, šis produktas yra reikalingas mūsų mitybai, todėl vertėtų žinoti, į ką atkreipti dėmesį, kad valgytumėte ne tik skanią, bet ir sveikatai palankią duoną. 

„Duona – pagrindinis angliavandenių šaltinis. Tai produktas, kurį vartoti galima įvairiame amžiuje, tačiau svarbu pasirinkti tinkamą duonos rūšį.

Pastaruoju metu žmonės vis dažniau ieško produktų, kurių sudėtyje būtų kuo mažiau maisto priedų. Duona – ne išimtis. Nepaisant to, šiuolaikinis žmogus – skubantis žmogus. Net ir tie, kurie nori įsigyti sveikatai palankesnių produktų, stokoja laiko etiketėms skaityti ir galiausiai pasirenka nesigilindami“, – sako medicinos mokslų daktarė, gydytoja-dietologė ir prekybos tinklo „Rimi“ sveikesnės mitybos konsultantė Edita Gavelienė.

Sveikatai palankesnė duona: kokia ji?

Ekspertė atkreipia dėmesį, kad duonos maistingumas priklauso nuo to, iš kokių miltų ji kepama. Jei tai aukščiausios rūšies kvietiniai rafinuoti miltai – tokia duona bus nemaistinga ir kaloringa.

„Tačiau jei duona kepta iš viso grūdo miltų, praturtinta skaidulomis, sėklomis – ji ne tik suteiks energijos, bet ir vitaminų B1, B2, B3, E bei mineralinių medžiagų – magnio, geležies, mangano, cinko, fosforo, kalio“, – teigia E.Gavelienė.

Specialistė pažymi, kad sveikatai palankesnė duona yra ta, kurioje yra mažiau ar visai nėra maisto priedų. 

Taip pat reikėtų rinktis tokią duoną, kurios 100 gramų sudėtyje druskos būtų iki 1,2 g, cukraus – iki 5 g, o skaidulinių medžiagų – daugiau nei 6 gramai.

Stengiantis atrasti sveikesnę duoną dažnai kyla dvejonių ir dėl mielių. Specialistų teigimu, sveikatai palankesnė yra bemielė duona, gaminama natūralaus fermentavimo būdu.

„Šio proceso metu atsiskleidžia ir skoninės duonos savybės, kinta ir paties gaminio struktūra. Su mielėmis, greitai iškilusi duona būna sausesnė ir linkusi džiūti, o natūraliai išrauginta, bemielė ilgiau nepraranda savo skoninių savybių bei ilgiau išlieka šviežia“, – teigia „Rimi“ duonos ir konditerijos gaminių technologė Rasa Vaitkevičiūtė.

Kad būtų lengviau atskirti lyg namie gamintus kepinius bei kulinarijos gaminius be jokių maisto priedų, išskyrus vitaminą C (Askorbo rūgštį E300),  „Rimi“  juos žymi specialia etikete „Švari sudėtis“. Tokia etikete pažymėtai duonai kepti naudojami tik miltai, raugas, vanduo, druska ir kitos įprastos sudedamosios dalys, priklausomai nuo receptūros.

Norintiems išsikepti gardžios ir sveikos duonos namuose – „Mon Ami“ kepyklėlės receptas

Naminė ruginė duona – tai tradicinė ruginė bemielė duona, kepama ne tik su natūraliu ruginiu raugu, iš visagrūdžių miltų, bet ir su geru lietuvišku, tamsiu medumi. Harmonizuodamas duonos skonį, jis atsiskleidžia švelniu aromatu. 

Duonai kepti rekomenduojama naudoti tik visagrūdžius ruginius miltus, bet jeigu pageidaujama puresnės duonos, dalį jų (apie 15 proc.) galima pakeisti baltais speltų miltais. Jie duonai suteiks purumo ir švelnaus riešutų skonio. 

Duoną galima pagardinti kmynais, kurie suteikia kepiniui tradicinio skonio ir kvapo. 

Kepant duoną iš ruginių miltų, patartina nedėti sėklų ar papildomų grūdų, nes tokiu atveju tešla „apsunksta“ ir gali sunkiau kilti. Rekomenduojama tešlai leisti subręsti bent 6 val., o pilnai ji subręsta per 12 valandų. Ilgai brendusi duona ne taip greitai pelija ir tampa dar skanesnė.

Beje, skaniausia ji tada, kai pluta gan stipriai apskrunda. Net jei plutos nevalgysite ir ją nupjausite – ji bus kvapesnė, o skonis harmoningesnis. 

Duonos skoniui ir kvapui neatsispirsite kepdami ją ant ajerų. Gaminimui rekomenduojama naudoti jūros druską.

Naminė ruginė duona 

Reikės:

  • ruginio raugo (tinka bet koks ruginis raugas) – 500 g;
  • ruginių visagrūdžių miltų – 240 g;
  • jūros druskos – 14 g;
  • kmynų – 34 g;
  • cukraus – 38 g;
  • medaus – 30 g;
  • vandens – 38 g.

Kaip gaminti

1. Sumaišykite visus produktus iki vientisos masės.

2. Minkykite švelniai ir mėgaudamiesi, kol tešla taps vientisa ir be gumuliukų. Suformuokite du kepaliukus arba vieną didelį ir sudėkite į kepimo formą.

3. Namuose duona kildinama šiltoje vietoje, būtina ją uždengti drobele. Kilimas priklauso nuo aplinkos temperatūros.

4. Duonelei visiškai pakilus, tešlos tūris turi būti padvigubėjęs. Duoną būtina įpjauti arba subadyti. Pamiršus tai padaryti, duonos pluta kepimo metu sutrūkinėja netvarkingai arba net atšoka.

5. Kepkite duoną 240 ºC temperatūroje su garais apie 20 min., tada sumažinkite temperatūrą iki 220 ºC ir kepkite dar apie 1 val.

6. Iškeptą duoną išimkite iš formos ir apipurkškite vandeniu. Uždenkite duoną drobule, palikite atvėsti ir leiskite subręsti.

7. Mėgaukitės nuostabia rugine duona!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.