4 gardžių užtepėlių receptai pravers ir per šventes, ir kasdien

Per Atvelykį vėl ridensime margučius, valgysime kiaušinius. Kad šventės stalas būtų įdomesnis, majonezą pakeiskite užtepėlėmis. 

Sūdytos lašišos užtepėlė.<br> 123rf nuotr.
Sūdytos lašišos užtepėlė.<br> 123rf nuotr.
 Avokadų užtepėlė.<br> 123rf nuotr.
 Avokadų užtepėlė.<br> 123rf nuotr.
 Avokadų ir varškės užtepėlė.<br> 123rf nuotr.
 Avokadų ir varškės užtepėlė.<br> 123rf nuotr.
 Grybų užtepėlė su daržovėmis.<br> 123rf nuotr.
 Grybų užtepėlė su daržovėmis.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Apr 27, 2019, 3:11 PM, atnaujinta Apr 27, 2019, 3:12 PM

Maisto gaminimo ekspertas Aidas Poleninas sako, kad idėjų, kuo pakeisti įprastą kiaušinių ir majonezo derinį, apstu.

„Daug vietos fantazijai suteikia skirtingos užtepėlės, kurių pasirinkimas parduotuvėse šiandien – itin platus. Tačiau ne ką sunkiau nei įsigyti yra ir mėgstamą užtepėlę pasigaminti namuose. Dažniausiai skaniai užtepėlei paruošti reikia vos kelių ingredientų, o paruošimo laikas netrunka ilgiau 15-os minučių. Prie velykinių kiaušinių derančių užtepėlių variantų – gausu, todėl patiekti galima net keletą“, – sako A.Poleninas ir dalijasi rekomenduojamais receptais. 

Jeigu vis dėl to užtepėlės gaminti nesinori, prekybos tinklo „Maxima“ komercijos vadovė sako, kad užtepėlių asortimentas – kaip niekad platus. „Šiais metais užtepėlių asortimentas yra net 60 proc. didesnis, lyginant su tokiu pačiu laikotarpiu pernai. Tarp mūsų pirkėjų šiuo metu pati populiariausia užtepėlė yra su sūriu ir majonezu, kurios nuo metų pradžios jau buvo įsigyta daugiau nei 3 tūkst. kilogramų. Tai yra net trečdaliu daugiau nei per tokį patį laikotarpį 2018 metais“, – atskleidžia „Maximos“ komercijos vadovė Vilma Drulienė. 

Sūdytos lašišos užtepėlė

Kad kiaušiniai ir sūdyta lašiša – nepriekaištingai derantys maisto produktai, žino tikriausiai kiekvienas.  Todėl ir ant stalo patiekta tokia užtepėlė netruks būti suvalgyta. 

Užtepėlei paruošti reikės 100 g sūdytos lašišos, vieno pakelio tepamo varškės sūrio „Philadelphia“ ar kito pasirinkto tepamo varškės pagrindo sūrio, šiek tiek šviežių krapų, pusės citrinos sulčių ir citrinos ar apelsino žievelės drožlių. 

„Ruošiant šią užtepėlę į smulkintuvą reikia sudėti lašišą ir sūrį, taip pat smulkintus krapus, kurių kiekį parinkite pagal skonį. Įspauskite pusės citrinos sulčių, patarkuokite šiek tiek citrinos ar apelsino žievelės. Pastaroji suteiks kiek neįprastesnį skonį. Tuomet visus ingredientus sutrinkite. Gerai išmaišę masę sudėkite į indą, pridenkite maistine plėvele ir padėkite į šaldytuvą, kad šiek tiek geriau sustingtų. Pamatysite – abejingų tikrai neliks“, – sako A.Poleninas. 

Meksikietiška avokadų užtepėlė

Norintiems kiek gaivesnio skonio žinovas primena, kad prie kiaušinių puikiai tinka ir meksikietiška avokadų užtepėlė, kitaip vadinama gvakamole. Jai paruošti prireiks dviejų vidutinio dydžio avokadų, pusės didelio arba vieno mažesnio pomidoro, pusės mėlynojo svogūno, skiltelės česnako, pusės žaliosios citrinos bei druskos ir pipirų pagardinti. 

„Į indą sudėkite visas daržoves, pagardinkite prieskoniais ir apšlakstykite žaliosios citrinos sultimis. Visus ingredientus sutrinkite maisto trintuvu, ir viskas – galite skanauti! O jei norisi, kad masė nebūtų visai vientisa, smulkinkite ne viską – pavyzdžiui, į avokado, česnako ir prieskonių masę atskirai įmaišykite smulkiai pjaustytus pomidorus ir mėlynąjį svogūną“, – sako „Maxima“ atstovas. 

Paprikų ir pievagrybių užtepėlė 

Ši užtepėlė, pasak A.Polenino, patiks mėgstantiems kiek sodresnį skonį. O ir pagaminti ją užtruks kiek ilgiau – maždaug 20 minučių. 

Užtepėlei paruošti reikės 400 g pievagrybių, vienos raudonosios paprikos, vieno mėlynojo svogūno, vieno didelio arba dviejų mažesnių pomidorų, skiltelės česnako ir prieskonių – pipirų, druskos ir aitriųjų paprikų. 

„Pirmiausia ant didelės ugnies apkepkite svogūnus, tuomet įberkite ir šiaudeliais supjaustytą papriką. Daržovėms suminkštėjus, į keptuvę suberkite riekelėmis pjaustytus pievagrybius, ir, uždengę dangčiu, leiskite kiek pakepti. Gautą masę pagardinkite prieskoniais ir įmaišykite supjaustytus pomidorus. Kepkite, kol pomidorų sultys beveik išgaruos, o tada masę sudėkite iš keptuvės į indą ir leiskite ataušti. Kai masė atvės, viską susmulkinkite maisto trintuvu ir ragaukite“, – patarė A.Poleninas. 

Avokadų ir varškės užtepėlė

Galiausiai, A.Poleninas siūlo paragauti ir ypač lengvai paruošiamos puikiai pavasariui tinkamos užtepėlės su avokadais ir varške. Jai paruošti reikės vos kelių ingredientų – poros minkštų avokadų, 500 g liesos varškės, poros česnako skiltelių ir žiupsnelio druskos. 

„Kad užtepėlės konsistencija būtų puresnė, rekomenduoju avokadą ir varškę sutrinti šakute, o ne smulkinti maisto trintuvu, nors, žinoma, galima pasitelkti ir jį. Česnaką supjaustykite kuo mažesniais gabalėliais ir suberkite į gautą masę, tuomet viską paskaninkite druska. Gautą masę dar sumaišykite ir skanaukite dėdami tiesiai ant virtų kiaušinių puselių ar tepdami ant skrebučio“, – rekomenduoja A.Poleninas.  

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.