3 puikios varškės desertų idėjos: ir sveika, ir skanu

Lietuviams užsienyje rasti įprastos lietuviškos šviežios varškės yra sudėtinga, užtat gimtojoje šalyje šis tradicinis pieno produktas gyventojų stalą pasiekia ypač dažnai, o įvairovė – itin gausi. Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ duomenimis, varškės be priedų ir grūdėtos varškės kasmet Lietuvoje parduodama daugiau nei 19 mln. pakuočių.

Varškės sausainiai, varškės tortas ir varškės apkepas.
Varškės sausainiai, varškės tortas ir varškės apkepas.
 Varškės tortas.
 Varškės tortas.
 Varškės sausainiai. 
 Varškės sausainiai. 
 Varškės apkepas.
 Varškės apkepas.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2019-05-04 13:53, atnaujinta 2022-04-25 11:30

„Jau keletą metų iš eilės pastebime, kad varškės paklausa išlieka stabili ir nemažėja. Todėl kasmet pateikiame gausų varškės be priedų ir grūdėtos varškės asortimentą – šiemet siūlome rinktis iš daugiau kaip 54 varškės be priedų ir grūdėtos varškės produktų, o aukščiausios kokybės pieno gaminių tradiciją padeda palaikyti net 17 skirtingų gamintojų“, – teigia „Maximos“ komercijos vadovė Vilma Drulienė.

Pasak mitybos specialistės Indrės Trusovės, varškė yra būtent tas baltyminis produktas, kurio naudingąsias medžiagas organizmas įsisavina geriau nei mėsos ar žuvies.

„Varškės baltymai yra „ilgo veikimo“, todėl šiuos produktus galima valgyti ir vakare. Pavalgius, net miegant, raumenys ir toliau bus aprūpinami baltymais. Varškėje gausu ir nepakeičiamųjų aminorūgščių, kurios ypač reikalingos virškinimui ir nervų sistemai. Viena jų – triptofanas, kuris dalyvauja seratonino gamyboje (jis palaiko emocinę būklę, padeda įveikti depresiją ir geriną psichinę sveikatą). Varškėje gausu ir riebaluose tirpių vitaminų – A, D, E, K“, – atskleidžia „Sveika ir gardu“ tinklaraščio įkūrėja.

V.Drulienė pastebi, kad lietuviai labiausiai mėgsta riebią varškę, mat net 8 produktai iš TOP 10 varškės produktų yra riebesni nei 7 procentų. „Pastebime, kad pirkėjai labiau mėgsta mažas varškės pakuotes – dažniausiai jų krepšeliuose galima rasti 180-200 gramų pakuotę, daug rečiau – 500 gramų ir didesnes“, – pirkėjų įpročius atskleidžia Vilma Drulienė.

„Varškėje didelis kalcio kiekis, taip pat puikus kalcio ir fosforo santykis. Šie vertingi elementai svarbūs ne tik aktyvų gyvenimo būdą gyvenantiems žmonėms, bet kiekvienam. Varškė puikiai tinka žmonėms, norintiems sumažinti kūno svorį – ji skani ir soti, turi mažai kalorijų, be to, šis pieno produktas neleidžia organizme kauptis riebalams“, – teigia Indrė Trusovė ir dalijasi 3 receptais, ką gaminti iš naudingosios varškės.

Varškės sausainiai

Reikės (10 sausainių):

200 g varškės, didelio banano;

100 ml tiršto kokosų kremo;

20 g kokoso drožlių;

80 g razinų;

50 g avižinių dribsnių;

80 g avižinių miltų;

juodojo šokolado ir riešutų papuošimui.

Pirmiausia sutrinkite bananą su kokosų kremu. Visus birius ingredientus sumaišykite ir įmaišykite į banano ir kokosų kremo masę. Leiskite tešlai pastovėti apie 20 minučių. Šlapiomis rankomis formuokite sausainius ir kepkite juos iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 25 minutes. Iškepusius ir dar šiltus sausainius apliekite tirpintu juoduoju šokoladu ir apibarstykite smulkintais riešutais.

Varškės apkepas

Reikės (8 porcijos):

400 g pusriebės varškės;

150 g avižinių dribsnių;

100 g graikiško jogurto;

100 ml augalinio gėrimo (labai tinka kokosų gėrimas);

300 g tarkuotų obuolių;

4 kiaušinių;

20 g kokoso drožlių;

40 g migdolų;

15 g linų sėmenų;

5 g kepimo miltelių;

klevų sirupo pagal skonį.

Atskirkite kiaušinių baltymus nuo trynių ir juos išsukite iki standžių putų, tuomet atskirai suplakite trynius kartu su klevų sirupu. Lėtai supilkite trynius į baltymus ir sumaišykite. Sudėkite visus likusius ingredientus, išmaišykite, ir palikite 20 minučių pastovėti, jog išbrinktų avižos. Kepkite varškės apkepą iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 50 minučių.

Varškės tortas

Reikės:

500 g varškės;

370 g graikiško jogurto;

šaukšto kakavos;

60 ml klevų sirupo;

20 g želatinos;

citrinos sulčių;

1 a.š. vanilinio cukraus;

šilauogių uogų;

migdolų drožlių, šokolado (papuošimui).

„Pirmiausia paruoškite želatiną pagal instrukciją. Aš ją darau su 100 ml vandens. Tuomet sumaišykite visus ingredientus, išskyrus skirtus papuošimui, supilkite į norimą formą ir įdėkite į šaldytuvą stingti. Tortas pilnai sustings per maždaug 4 valandas. Puoškite tortą mėgstamomis uogomis, riešutais ar šokoladu – nepamirškite improvizuoti“, – siūlo Indrė Trusovė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.