Su „Lietuvos ryto“ skaitytojais Ž.Vaškytė-Lubienė pasidalijo dviejų sveikų vegetariškų patiekalų receptais: troškinio su pomidorais ir braškių traškučių.
Pastarasis sveikas užkandis ypač turėtų patikti smaližiams. O Živilės vaikai šiuos traškučius suvalgo akimirksniu!
Troškinys su pomidorais
Reikės:
- pomidorų,
- bulvių,
- cukinijų,
- brokolių,
- lapinių kopūstų („kale“),
- augalinio aliejaus,
- dašių,
- druskos.
Į molinį neglazūruotą indą, tinkamą kepti orkaitėje, susluoksniuokite daržoves, uždenkite dangtį ir kepkite. Iš pradžių ant dugno pašlakstykite augalinio aliejaus, suberkite smulkiai pjaustytas bulves, pabarstykite druska ir dašiais.
Ant jų dėkite supjaustytus lapinius kopūstus, brokolius, cukinijas ir vėl pabarstykite druska ir dašiais. Ant viršaus sudėkite perpus pjaustytus pomidorus, apšlakstykite augaliniu aliejumi ir uždengę dangčiu kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 30–45 minutes.
Jeigu norisi sotesnio troškinio, galite ant bulvių sluoksnio užberti mirkytų perlinių kruopų. Galima dėti ir kitų daržovių, kokias mėgstate.
Braškių traškučiai
Visas uogas, slyvas, kriaušes Živilė džiovina džiovyklėje. Dar daro vaisių „odą“ – supjausto uogas ar vaisius plonais gabalėliais arba vaisius su uogomis sumala smulkintuvu.
Gautą tyrę pila ant kepimo popieriumi išklotų džiovyklės skardelių. Išdžiūvusią „odą“ sukarpo juostelėmis ar kokiomis nors įdomesnėmis figūrėlėmis. Vaikai šiuos traškučius suvalgo akimirksniu!