Trys vasariški receptai su pomidorais: šalta sriuba, gaivios salotos ir užkandis su sūriu

Pomidorai yra vienos populiariausių daržovių pasaulyje. Lietuvos gyventojai šias ryškiaspalves gėrybes taip pat labai mėgsta. Vien per penkis šių metų mėnesius „Maximos“ klientai nupirko per 11 procentų daugiau pomidorų, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai. 

 Gaspačas.<br> 123rf nuotr.
 Gaspačas.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-06-07 09:54

Pomidorai naudojami salotoms, sriuboms, padažams, troškiniams, gėrimams ir garnyrui gaminti, tad ne veltui italai pomidorus pavadino „aukso obuoliais“.

„Maximos“ komercijos direktorė Vilma Drulienė teigia, kad pastaraisiais metais pomidorų paklausa lietuviškame prekybos tinkle nuosekliai auga. „Tiesiogiai bendraujame su augintojais ir tiekėjais Lietuvoje bei užsienio šalyse, kad mūsų pirkėjus pasiektų aukščiausios kokybės, šviežios daržovės už palankiausią kainą. Taip pat nuolat plečiame asortimentą ir pristatome anksčiau nematytų rūšių pomidorus, kurie asortimentą praturtina naujais skoniais“, – dalijasi V. Drulienė.

Slyviniai, gintariniai, avietiniai, vynuoginiai ar auksiniai – tai tik keli pasirinkimai iš viso pomidorų asortimento „Maximoje“, kur galima rasti gausybę skirtingų skonių ir spalvų pomidorų – nuo skaisčiai geltonų iki beveik juodų. Prekybos tinklo pirkėjai mėgsta pomidorų rinkinius ir mažųjų pomidorų asorti. Iš viso šiuo metu jie gali rinktis iš 46 skirtingų pomidorų rūšių, tad akivaizdu, jog pomidorų sezonas įsibėgėja. Maždaug pusė siūlomų rūšių pomidorų – užauginti Lietuvoje.

V. Drulienė pastebi, kad kai kurių rūšių pomidorų pardavimai šiemet augo kartais, pavyzdžiui, raudonų slyvinių pomidorų 500 g pakuotėse šiemet parduota kone 5 kartus daugiau negu per tą patį penkių mėnesių laikotarpį praėjusiais metais, o uoginių pomidorų su šakelėmis 200 gramų pakuotėse parduota per keturis kartus daugiau. Daugiau negu dvigubai didesni buvo geltonų vyšninių pomidorų 250 gramų pakuotėse ir lietuviškų avietinių pomidorų 450 gramų pakuotėse pardavimai.  

Mitybos specialistai pomidorus vertina dėl gausybės šiose daržovėse esančių naudingųjų medžiagų. Be to, šimte gramų pomidorų yra tik 18 kalorijų. Pomidoruose yra organizmui vertingos folio rūgšties, vitaminų B6, A, C, E, K, taip pat – mineralų ir elektrolitų. 

„Maximos“ maisto gamybos vystymo skyriaus vadovas Aidas Poleninas atkreipia dėmesį, kad patiekalus iš pomidorų galima pasigaminti lengvai ir greitai. Ekspertas siūlo tris vasariškus receptus, kurie primins apie virtuvės klasiką ir atgaivins.

Šalta pomidorų sriuba

Reikės: 1 kilogramo pomidorų, 2 litrų kefyro, kelių šakelių krapų, ryšulėlio svogūnų laiškų, skiltelės česnako, žiupsnelio druskos ir pipirų.

Pomidorus nuplikykite verdančiu vandeniu ir nulupkite odeles, sutrinkite smulkintuvu į vientisą masę ir supilkite kefyrą. Sudėkite susmulkintus svogūnų laiškus, krapus, prieskonius, įspauskite česnaką. Išmaišykite ir ragaukite.

Pomidorai su pelėsiniu sūriu

Reikės: 5 didelių pomidorų, 70-80 gramų pelėsinio sūrio, 3 šaukštų lydyto sviesto, pusės stiklinės džiūvėsėlių, šaukštelio džiovintų bazilikų, šaukštelio cukraus, žiupsnelio druskos ir pipirų. 

Pomidorus perpjaukite per pusę. Paruoškite prieskonius – sumaišykite baziliką, cukrų, druską ir pipirus. Prieskonių mišiniu pabarstykite pomidorus. Sumaišykite džiūvėsėlius su lydytu sviestu ir sutrupintu pelėsiniu sūriu, uždėkite masę ant pomidorų. Paruoštas pomidorų puseles sudėkite į kepimo skardą, uždenkite folija ir pašaukite į 180 laipsnių karščio orkaitę. Kepkite 5 minutes. Šis užkandis skanus tiek šiltas, tiek šaltas. 

Pomidorų ir mocarelos salotos

Reikės: 250 gramų pomidorų, 250 gramų mocarelos sūrio, poros šaukštų alyvuogių aliejaus ir tiek pat balzaminio acto, žiupsnelio druskos ir pipirų, kelių šviežio baziliko lapelių, šiek tiek kedrinių pinijų.

Pomidorus ir mocarelos rutuliuką supjaustykite riekelėmis. Išdėliokite lėkštėje vieną ant kito, apšlakstykite aliejumi ir balzaminiu actu, užberkite druskos ir pipirų, baziliko lapelių ir kedrinių pinijų. A. Poleninas teigia, kad šio klasikinio patiekalo skonis gali akimirksniu nukelti į saulėtąją Kaprio salą Italijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.