Netikėtai atrastas marinatas maloniai nustebino skoniu – pakartosim jau netrukus

Pažįstantys mane žino, kaip mėgstu įkišti trigrašį, tik jokiu būdu ne į kieno gyvenimą ar pokalbį, o į maisto receptūras. Paukštienos mūsų namuose valgoma daug, itin pagarbią vietą užima putpelės ir fazanai, bet tai reti svečiai, dažniausiai perku kalakutieną, bet ir jos, kol nebuvau atradusi lėto kepimo būdo, irgi namuose būdavo retokai. 

Kavoje marinuota kalakutiena. <br>Nuotr. iš „Kūmutės virtuvė“.
Kavoje marinuota kalakutiena. <br>Nuotr. iš „Kūmutės virtuvė“.
Daugiau nuotraukų (1)

Renata Šniolienė, „Kūmutės virtuvė“

Jun 8, 2019, 11:41 AM, atnaujinta Jun 4, 2023, 5:58 PM

O vieną lietingą rytą, kai mėgavausi naujais, ypatingais kavos skoniais, iš atminties klodų iškilo kažkur skaitytas receptas, kuriame buvo siūloma vištieną marinuoti ... kavoje. Ir kadangi mėgstu kišti trigrašį, į kavos marinatą sudėjau kalakutienos kumpio pjausnius, kuriuos iki vakaro palaikiau šaldytuve, o vakarienei iškepiau keptuvėje gerai įkaitintame kokosų aliejuje.

Na, tokios tylos valgant seniai negirdėjau. Kaip reta derėjo kava ir kokosų nata nesaldžiame patiekale, skonį puikiai papildė aštrus poskonis. Kitą savaitgalį planuojamam vakarėliui sutarėm kepti tokį patį gėrį ant žarijų, bus dar ir dūmo skonio. 

Paruošti kepsnius nesudėtinga, ilgas tik pats marinavimo laikas, kuo ilgiau paukštiena pabus marinate, tuo gardesnė ji taps, tad nepagailėkite bent 8 valandų.

Kalakutiena kavos marinate

4 porcijoms pasiruošiu:

  • 500 g kalakutienos kumpio (galima naudoti vištienos file),
  • 0,5 a. š. rupios druskos,
  • 200 ml juodos stiprios kavos,
  • 2 v. š. tyro bekvapio aliejaus,
  • 4 skilteles česnako,
  • po žiupsnį aitrios maltos paprikos, čiobrelių ir raudonėlių lapelių,
  • kokosų aliejaus kepimui.

Pirmiausia paruošiu kavą ir palieku ją atvėsti. Kumpį supjaustau į apylyges 4 dalis, dedu į indą su dangčiu, sudedu kapotus česnakus, druską, prieskonius, pilu aliejų ir galiausiai visiškai atvėsusią kavą. Truputį paminkau mėsą marinate, dengiu dangtį ir indą dedu į šaldytuvą.

Jei garnyrui ruošiu bulves, jas verdu 20 min. prieš kepant kepsnius, bet jei būna jau išvirtų, jas sutrinu šakute, lipdau rutuliukus ir juos kartu su kepsniais pagruzdinu kokosų aliejuje.

Ištrauktus iš marinato kepsnius nusausinu, keptuvėje gerai įkaitinu 2 valgomus šaukštus kokosų aliejaus ir sudedu kepsnius. Kepu nemažindama kaitros po 3-4 minutes kiekvieną pusę, tuomet dengiu sandarų dangtį, išjungiu kaitrą ir palieku kepsnius subręsti 15 minučių.

Tuo metu paruošiu lėkštes, į jas dedu sezoninių žalumynų ar kitų mėgstamų garnyrų. 

Šie kepsniai labai gardūs su įvairiais padažais – šiuo metu rabarbarų čatniu, pernykščių šermukšnių ar bruknių pagardais, obuolienėmis, kriaušienėmis.

„Kūmutės virtuvė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.