Vasariškas rabarbarų pyragas iš greitai paruošiamos trapios tešlos

Rabarbarai – ne barbarai iki Joninių, tai svarbu žinoti. Bet pastaruoju metu matau vis daugiau komentarų apie oksalo rūgštį, kuri kaupiasi pagyvenusiuose kotuose ir lapuose, panašu, kad visi apie tai jau seniai žino, tad šia tema nesiplėsiu.

Rabarbarų trupiniuotis. <br>Nuotr. iš „Kūmutės virtuvė“.
Rabarbarų trupiniuotis. <br>Nuotr. iš „Kūmutės virtuvė“.
Daugiau nuotraukų (1)

Renata Šniolienė, „Kūmutės virtuvė“

Jun 16, 2019, 11:53 AM, atnaujinta Jun 12, 2023, 9:38 AM

O dabar pilna burna triauškiname šviežius rabarbarus salotose, verdu nostalgišką kompotą su uogiene, o šiemet pirmą kartą ir trupiniuotį jais pagardinau. Gardu, nes saldumui atsvaros suteikia ta nenusakomai švelni rūgštelė. Tiems, kas bijo rūgšties, beriu daugiau cukrau pudros, kurią kalbininkai dabar ragina vadinti milteliniu cukrumi.

Tešlą gaminu taip pat, kaip ir visiems trupiniuočiams, bet kitaip, nei siūloma, jos nešaldau, siūlau žymiai greitesnę gamybą.

Rabarbarų trupiniuotis

Tešlai reikės:

  • 200 g sviesto,
  • 2 kiaušinių,
  • 200 g cukraus (naudoju rudąjį nerafinuotą),
  • 1 a. š. kepimo miltelių (galima nedėti),
  • 1 a. š. vanilinio cukraus arba kelių lašų vanilės ekstrakto,
  • 300–350 g kvietinių miltų.

Sviestą stambia tarka sutarkuoju į gilesnį indą, įmušu kiaušinius, beriu rudąjį ir vanilinį cukrų ir mediniu šaukštu maišau, kol cukrus ištirpsta. Tuomet po truputį beriu miltus, kai jau masė pasidaro panaši į trupinius, imuosi minkyti tešlą, vis papildydama miltais, kol gaunu prie rankų nebelimpančią tešlą. Atgnybiu trečdalį jos, suploju delnais kuo plonesnį blyną ir jį dedu į šaldiklį.

Nupėdinu į daržą ir parsinešu 4-5 didesnius rabarbarų kotus. Juos kruopščiai nulupu ir supjaustau plonais griežinėliais.

Kepimui naudoju silikoninę formą, jei kepsite metalinėje ar keramikinėje, tepti bortų riebalais nebūtina, nes tešloje yra ganėtinai daug sviesto. Tešlą dedu į formą ir pirštais formuoju dugną ir bortą, kitose receptūrose siūloma tešlą šaldyti ir tarkuoti, bet man labai jau patinka, kai pyragas turi apskrudusius šonus, todėl kepu būtent taip.

Suberiu rabarbarų gabaliukus, išlyginu juos ir iš šaldiklio traukiu likusią tešlą. Per 15–20 minučių ji nebūna pilnai sušalusi, tiek užtenka, kad būtų galima padaryti daug mažų gabalėlių – juos plėšau tiesiai ant rabarbarų (žirnio ar pupelės dydžio).

Formą šaunu į orkaitę, jungiu 180 C kaitrą iš viršaus ir apačios ir palieku kepti 50 minučių.

Iškepusį palieku atvėsti orkaitėje, vėliau dedu į šaldytuvą, valgome tik gerai atšaldytą, tad laikau jį vienoje šaltų lentynų.

„Kūmutės virtuvė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: ekonomikos apžvalga apie iššūkius ir ateities perspektyvas