Bolivinių balandų sudėtyje gausu organizmui reikalingų vitaminų ir kitų naudingų mikroelementų bei mineralų. Tik būtina nepamiršti, kad prieš verdant šias sėklas reikia nuplauti po šaltu vandeniu, kitaip jos įgaus kartų skonį.
Vasariškos salotos su bolivinėmis balandomis ir daržovėmis
5 porcijoms reikės:
- 200 g bolivinių balandų sėklų,
- 1 vidutinio dydžio raudonos paprikos,
- 1 vidutinio dydžio žalios paprikos,
- 1 vidutinio dydžio agurko,
- 1 vidutinio dydžio morkos,
- 1 nedidelio mėlynojo svogūno,
- 1 saujos mažų pomidorų (slyvinių, vyšninių ar pan.),
- 1 saujos konservuotų kukurūzų,
- 3,5 valg. š. alyvuogių aliejaus,
- 3,5 valg. š. balto vyno acto,
- 2 žiupsniai džiovintų raudonėlių,
- druskos, juodųjų pipirų.
Gaminimas
Bolivinių balandų kruopas supilame į sietelį, nuplauname po šaltu vandeniu, sudedame į puodą, užpilame 3 kartus daugiau vandens negu yra kruopų ir užverdame. Kruopas verdame 15 min., nuo užvirimo pradžios. Tada kruopas supilame į sietelį, nuplauname po šaltu vandeniu ir sudedame į dubenį, kad visiškai atvėstų.
Pašaliname sėklytes iš paprikų, supjaustome mažais kubeliais. Sudedame į vieną didelį dubenį.
Agurką, morką ir svogūną nulupame. Agurką ir svogūną supjaustome mažais kubeliais, morką sutarkuojame stambia tarka. Pomidorus perpjauname perpus. Visas daržoves sudedame į dubenį su paprikomis, įmaišome ataušusias bolivinių balandų sėklas, pagardiname raudonėliu, druska ir pipirais pagal skonį.
Viename dubenėlyje gerai sumaišome alyvuogių aliejų su actu, užpilame ant salotų, išmaišome ir patiekiame.
Jei visų salotų iškart nesuvalgysite, nemaišykite jų su padažu, palikite salotas ir padažą atskiruose indeliuose ir sumaišykite tik prieš patiekiant.