Paprastai paruošiami užkandžiai, tinkami valgyti po atviru dangumi

Pasidžiaugti muzika ir švente gamtoje į vasaros festivalius susirenka minios entuziastų. Ruošiantis tokiai išvykai į būtiniausių daiktų sąrašą patenka ne tik palapinė, miegmaišis, bet ir maistas ar gėrimai.

 Mažos picos.<br>123rf nuotr.
 Mažos picos.<br>123rf nuotr.
 Sluoksniuotos tešlos suktinukai.<br>123rf nuotr.
 Sluoksniuotos tešlos suktinukai.<br>123rf nuotr.
 Keksiukai su kumpiu ir daržovėmis.<br>123rf nuotr.
 Keksiukai su kumpiu ir daržovėmis.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 26, 2019, 2:50 PM, atnaujinta Jul 26, 2019, 2:51 PM

Valgyti gamtoje – didelis malonumas. Tačiau būnant gamtoje, dalyvaujant festivalyje ar iškyloje reikia nepamiršti, kad gamtoje  didėja tikimybė susirgti virškinamojo trakto ligomis, kurios išsivysto užvalgius netinkamai laikytų greitai gendančių maisto produktų.

Kad iškyla neapkarstų, svarbu pasirūpinti tinkamu maistu. Kaip žinia, karštą dieną produktai genda kur kas sparčiau, tad prieš išvyką į gamtą verta pagalvoti, ką pasiimti, o ko – ne.  

Jeigu ruošiatės į gamtą kelioms dienoms ir neturėsite šaldytuvo ar šaldymo krepšio,  neimkite greitai gendančių produktų. Jokiu būdu nepatartina vežtis pieno (nebent kaitinto ultraaukštoje temperatūroje, UAT), grietinėlės, ledų, varškės, virtų ar keptų kulinarijos gaminių, mišrainių, faršo, karštai rūkytos žuvies ar vištienos, tortų ir pyragaičių su kremu. Visus majonezu ar grietine gardintus patiekalus būtina laikyti šaldytuve iki pat valgymo, tad jeigu jo neturite, tokius valgius palikite namuose. 

Iš pieno produktų kiek ilgiau gali pastovėti kefyras ar rūgpienis, jogurtas, sviestas ar margarinas, fermentinis ar lydytas sūris, tačiau atminkite, kad juos reikėtų suvartoti greitai, dar tą pačią dieną. 

Išvykai į gamtą puikiai tiks duonos gaminiai, bandelės, šaltai rūkyta dešra, kumpis, rūkyti ar sūdyti lašiniai, kietai virti kiaušiniai, švieži pomidorai, agurkai, paprikos, švieži žalumynai, obuoliai, kriaušės. Trumpai iškylai tiks ir kiti švieži vaisiai ar uogos, kuriuos reikėtų suvartoti tą pačią dieną. 

Nepakeičiamas maistas iškylautojams ar susiruošusiems į gamtą ilgiau – sausi pusryčiai, sausainiai, džiūvėsiai, mėsos ar žuvų pramoniniai konservai, iš kurių galima lengvai pasigaminti karštą patiekalą. Tereikia išvirti bulvių ar makaronų ir konservus suversti ant jų. 

Jeigu gamtoje yra galimybė išsivirti, puikiai tinka įvairios kruopos, makaronai, bulvės. 

Poilsiaujantieji gamtoje labai mėgsta vežtis marinuotus šašlykus ar kepsnius. Svarbiausia – kad mėsa gerai iškeptų, tada nebus pavojaus apsinuodyti. Iškepta mėsa viduje neturi būti rausva.

Jeigu norisi saldumynų, o iškylausite keletą dienų, galima pasiimti šokolado plytelę, chalvos, razinų, džiovintų vaisių ar uogų. Puikiai tinka ir riešutai, sėklos.  

Dalinamės iš anksto paruošiamų užkandžių idėjomis – tokius kepinius patogu valgyti keliaujant ar iškylaujant gamtoje. Visi jie skaniausi tą pačią dieną, tačiau nieko nenutiks, jeigu pastovės. 

Keksiukai su kumpiu ir daržovėmis

Reikalingi produktai:

2 kiaušiniai,

225 g miltų,

125 ml kefyro,

80 ml aliejaus,

1 a. š. (be kaupo) druskos,

0,5 a. š. cukraus,

1,5 a. š. kepimo miltelių.

200-250 g šviežių arba šaldytų daržovių – cukinijų, brokolių, morkų, žirnelių, paprikos, 

virto kumpio (pagal skonį).

Kaip gaminti  

Kefyrą sumaišykite su kepimo milteliais. Kiaušinius išplakite su druska ir cukrumi, pilkite aliejų, kefyrą, berkite persijotus miltus ir gerai išmaišykite. Sudėkite kumpį. 

Šviežias daržoves supjaustykite ir apvirkite. Sudėkite į tešlą.

Dėkite tešlą į riebalais išteptas keksiukų formeles. Kepkite 180 laipsnių temperatūroje 25-30 min.

Sluoksniuotos tešlos suktinukai su dešra

Reikės: 

sluoksniuotos tešlos, 

rūkytos dešros ar kumpio,

tepamojo sūrelio,

tarkuoto fermentinio sūrio,

kiaušinio suktinukams aptepti.

Kaip gaminti

Atšildykite tešlą, išvyniokite lakštą. Aptepkite sūreliu, apibarstykite pjaustyta dešra ar kumpiu, tarkuotu sūriu ir susukite vyniotinį. 

Pjaustykite 2 cm centimetrų pločio skrituliais, išdėliokite juos ant skardos palikdami tarpus, aptepkite plaktu kiaušiniu ir dėkite į 200 laipsnių orkaitę. Kepkite 20-25 minutes.

Mažos užkandinės picos

Pica – daugelio mėgstamas patiekalas, kuris gali būti valgomas ir šaltas. Mažos picos puikiai tiks ir užkandžiui gamtoje. 

Tešlai reikės: 

2 a. š. sausų mielių,

žiupsnelio cukraus,

žiupsnelio druskos, 

300 g miltų, 

150 ml šilto vandens,

2 v. š. alyvuogių aliejaus. 

Įdarui reikės: 

rūkytos dešros, kumpio ar su prieskoniais pakepintos maltos mėsos, 

mocarelos ar tarkuoto fermentinio sūrio,

pomidorų padažo, 

prieskoninių žolelių,

alyvuogių aliejaus. 

Kaip gaminti

Tešla. Šakute sumaišykite mieles, cukrų, druską, porą šaukštų miltų ir pamažu supilkite šiltą vandenį. Palikite 10 minučių pastovėti, tuomet supilkite aliejų, po truputį dėdami likusius miltus užminkykite tešlą. Teguliuokite tešlos kietumą ir minkštumą dėdami daugiau ar mažiau miltų. Kai nebelips prie rankų, miltų galite nebedėti. Palikite tešlą šiltai valandai-dviem. 

Kai tešla pakils, dar kartą gerai išminkykite ir iškočiokite ploną lakštą. 

Išpjaukite norimo dydžio picas, tepkite pomidorų padažo, sumaišyto su alyvuogių aliejumi, dėkite mėsos, apibarstykite sūriu ir šaukite į iš anksto įkaitintą 200 laipsnių orkaitę. Kepkite apie 15 minučių. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.