Vyšnių pagardas tiks ir prie mėsos kepsnių, ir prie sūrio

Vaisių ir daržovių skonis vasarą – pats ryškiausias. Todėl tikri virtuvės meistrai žino, kaip išsaugoti geriausius gastronominius vasaros prisiminimus. Būtent vasarą parduodama daugiausia konservuoti ir marinuoti skirtų prekių – įvairių dydžių stiklainių ir dangtelių, džiovyklių, koštuvų ir kitų įrankių.

Vyšnių pagardas.<br>123rf nuotr.
Vyšnių pagardas.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 26, 2019, 2:54 PM, atnaujinta Jul 25, 2022, 5:19 PM

Įpusėjus vasarai prekyba konservavimo įrankiais ir stiklainiais įgyja didžiausią pagreitį, pastebi lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas.

Jis teigia, kad šviežiomis uogomis, daržovėmis ir vaisiais besimėgaujantys pirkėjai ima aktyviai ruošti atsargas šaltajam metų laikotarpiui, išbando naujus džemų, uogienių, pagardų ir mišrainių receptus.

Šiemet klientai jau įsigijo apie 1200 vyšnių kauliukų išėmiklių, beveik 1600 plastikinių plautuvių-džiovyklių ir daugiau kaip milijoną užsukamų dangtelių. Įvairių stiklainių pardavimai šiemet siekė apie 110 tūkst. vienetų ir buvo 2 procentais didesni lyginant su pernai.

„Turint tinkamus įrankius ir indus – paprasta nustebinti namiškius bei svečius naujais skoniais. O gausus vaisių ir daržovių pasirinkimas atveria galimybes išbandyti daugybę receptų ir atrasti sau labiausiai tinkamą“, – teigia A.Poleninas ir priduria, kad vienus namuose pagamintus konservuotus produktus reikėtų suvartoti per mėnesį, kitus galima išlaikyti net metus ar ilgiau.

„Ir nors pas mus galima įsigyti visko – nuo jau paruoštų marinuotų burokėlių ir raugintų agurkų iki spanguolių džemo, konservuotų kaparėlių, mangų ar imbierų pagardo, konservavimas ir marinavimas yra puiki galimybė eksperimentuoti ir leistis į savarankiškas skonių keliones“, – pasakoja A.Poleninas.

Mėgstantiems išbandyti naujoves „Maximos“ maisto gamybos ekspertas siūlo iš vyšnių pasigaminti ne kompotą ar uogienę, o pikantišką pagardą, kuris tiks ir prie mėsos kepsnių, ir prie įvairių rūšių sūrio. 

Vyšnių pagardas 

Reikės: 

  • 500 g vyšnių be kauliukų, 
  • 150 g cukraus, 
  • 5 valgomųjų šaukštų obuolių acto, 
  • 1 svogūno, 
  • pusės arbatinio šaukštelio maltų gvazdikėlių, 
  • pusės arbatinio šaukštelio cinamono, 
  • žiupsnelio druskos ir pipirų, 
  • arbatinio šaukštelio garstyčių miltelių. 

Į puodą suberkite vyšnias, cukrų ir susmulkintą svogūną. Užvirinkite ir pamaišykite. Tada ant nedidelės ugnies virkite 30–40 min., kol masė sutirštės. Į karštą masę supilkite actą ir suberkite prieskonius – cinamoną, pipirus, druską, gvazdikėlius, taip pat garstyčias. Nuolat maišydami pakaitinkite dar kelias minutes ir išjunkite viryklę. 

Pagardą išpilstykite į švarius, orkaitėje iškaitintus stiklainius ir užsukite steriliais dangteliais. Palikite atvėsti.

Pagamintą vyšnių pagardą geriausia laikyti šaldytuve arba vėsiame rūsyje. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.