Ingridos Martinkėnaitės mėsainių receptai – ir ieškantiems naujovių, ir nevalgantiems mėsos

Vasara – iškylų gamtoje metas, o jokia iškyla neatsiejama be grilyje ruoštų patiekalų, įsitikinusi tinklaraščio „Su Ingrida“ autorė Ingrida Martinkėnaitė. Mėgstamas žinomos moters iškylų patiekalas – mėsainiai, kuriuos gamindama tinklaraštininkė mėgsta  improvizuoti. 

Ingrida Martinkėnaitė iškylose dažnai ruošia mėsainius.<br> Nuotr. iš I.Martinkėnaitės archyvo.
Ingrida Martinkėnaitė iškylose dažnai ruošia mėsainius.<br> Nuotr. iš I.Martinkėnaitės archyvo.
Ingrida Martinkėnaitė.<br> Nuotr. iš I.Martinkėnaitės archyvo.
Ingrida Martinkėnaitė.<br> Nuotr. iš I.Martinkėnaitės archyvo.
 Mėsainis su lašiša.<br> Nuotr. iš I.Martinkėnaitės archyvo.
 Mėsainis su lašiša.<br> Nuotr. iš I.Martinkėnaitės archyvo.
 Mėsainis su portabelo grybu.<br> Nuotr. iš I.Martinkėnaitės archyvo.
 Mėsainis su portabelo grybu.<br> Nuotr. iš I.Martinkėnaitės archyvo.
Ingrida Martinkėnaitė.<br> Nuotr. iš I.Martinkėnaitės archyvo.
Ingrida Martinkėnaitė.<br> Nuotr. iš I.Martinkėnaitės archyvo.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jul 27, 2019, 11:43 AM

Ir nors iš pirmo žvilgsnio galėtų pasirodyti, kad su sveiku gyvenimo būdu mėsainiai neturi nieko bendra, I.Martinkėnaitė dalijasi trimis receptais, kurie į šį patiekalą privers pažvelgti naujomis akimis. 

Pasakodama apie savo pomėgį iškylauti I.Martinkėnaitė šypsosi: „Neslėpsiu – mes su šeima tikrai mėgstame pavalgyti, o surengti iškylą lauke mums tampa skania ir smagia pramoga, kurią vasarą organizuojame gan dažnai.

Iškylauti mėgstame pačiose įvairiausiose vietose – ne tik pievoje parke ar ant ežero kranto, bet ir pajūryje, o originaliai paruošti mėsainiai neretai tampa pagrindiniu iškylos patiekalu.“

Pasak I.Martinkėnaitės, svarbiausia taisyklė norint gyventi sveikai – pernelyg nenukrypti į kraštutinumus, todėl ir griežtai vengti skanauti mėsainių, jos nuomone, nereikėtų. 

„Juk viską galima kompensuoti – tiesiog šiandien pasivaišinę mėsainiu kitą dieną nepamirškite daugiau pajudėti, ir problemų tikrai nebus. Galiausiai – mėsainis mėsainiui nelygus, tad teisingai parinkti ingredientai patiekalą gali paversti ne tik skaniu, bet ir sveikesniu“, – sako žinoma moteris ir siūlo išbandyti tris pačios mėgstamiausius mėsainių receptus. 

Klasikinis mėsainis su jautiena ir pesto padažu 

Reikės: 

jautienos faršo, 

„Brioche“ mėsainių bandelių,

šviežio pomidoro,

mėlynojo svogūno,

salotų lapų,

marinuotų agurkėlių,

šviežių bazilikų (poros saujų),

žiupsnelio kedro riešutų,

žiupsnelio parmezano sūrio,

alyvuogių aliejaus,

česnako,

prieskonių (druskos, pipirų, žolelių).

„Šį mėsainį labai mėgsta mano vyras – jam patinka minkštos bandelės ir grilyje keptos mėsos derinys, kuris ne tik pasižymi puikiu skoniu, bet ir suteikia jėgų ilgesniam laikui. 

Ruošiant šį vasarišką patiekalą, visų pirma reikės tinkamai paruošti jautienos maltinuką. Tai išties paprasta: tereikia faršą paskaninti žiupsneliu druskos, pipirų ir prieskoninių žolelių, sumaišyti su smulkiai supjaustytu svogūnu, o tuomet kepti kepsninėje, kol mėsa skaniai apskrus“, – sako I.Martinkėnaitė. 

Kol mėsa kepa, žinoma moteris rekomenduoja pasigaminti padažą. Anot I.Martinkėnaitės, prie tokio klasikinio mėsainio puikiai derės tradicinis pesto, kurį savarankiškai paruošti namuose visai nesudėtinga: tereikia grūstuvėje iki vientisos masės sutrinti česnako skiltelę ir kedro riešutus, tuomet sudėti bazilikus ir žiupsnelį druskos ir vėl pergrūsti iki vientisos masės. Galiausiai padažą reikia paskaninti sūriu ir alyvuogių aliejumi, ir vėliai sutrinti iki kreminės konsistencijos.  

„Tuomet pasirūpinkite svarbiausiu šio mėsainio akcentu – minkštomis ir puriomis „Brioche“ bandelėmis, kurias reikia trumpai pašildyti kepsninėje. Tai padarius, metas visus ingredientus sudėti į vieną tobulo skonio mėsainį – pašildytą bandelę patepti pesto, ant viršaus uždėti maltinuką ir mėgstamas daržoves, ant viršaus vėl pašlakstyti padažo. O tuomet – skanauti!“ – sako I.Martinkėnaitė. 

Įmantrus mėsainis su lašiša ir jogurtiniu padažu 

Reikės:

porcijomis pjaustytos lašišos file,

„Brioche“ mėsainių bandelių,

šviežių salotų lapų, 

šviežių agurkų,

šviežio pomidoro,

natūralaus jogurto,

laiškinių česnakų,

citrininių čiobrelių,

citrinos sulčių. 

„Toks neįprastas mėsainio variantas puikiai tiks ne tik iš mitybos raciono išbraukusiems mėsą, bet ir visiems norintiems paskanauti sveikesnio, tačiau ne ką mažiau skanaus greito maisto. Visų pirma reikės paruošti lašišą: paskaninus ją druska, mėgstamomis prieskoninėmis žolelėmis ir apšlaksčius citrinų sultimis, iškepti kepsninėje. Per tą laiką galite pasigaminti padažą: sumaišyti jogurtą su citrininiais čiobreliais, laiškiniais česnakais ar kitomis mėgstamomis žolelėmis ir citrinos sultimis pagal skonį“, – siūlo I.Martinkėnaitė.  

Skaniausiems mėsainiams žinoma moteris renkasi „Brioche“ bandeles, mat jos skirtos specialiai mėsainiams. Jas I.Martinkėnaitė rekomenduoja šiek tiek pašildyti kepsninėje, o tuomet baigti formuoti vasariškus sumuštinius: ant bandelės dėti šviežių salotų, tuomet – garuojantį lašišos kepsnį, agurko ir pomidoro riekeles, paskaninti gaiviu jogurtiniu padažu ir užkloti viršutine bandele. 

Veganiškas mėsainis su portabelo grybu ir gvakamole 

Reikės: 

portabelo grybo,

„Brioche“ bandelių,

avokado,

pomidoro,

česnako,

mėlynojo svogūno,

citrinos,

morkų,

saliero,

sojų padažo,

ryžių acto,

aliejaus,

mėgstamų sėklų,

prieskonių (druskos, pipirų).

„Mėsainis su portabelo grybu – išties netradicinis, tačiau labai skanus ir lengvas, puikiai tinkantis ne tik iš savo mitybos raciono išbraukusiems mėsą, bet ir besilaikantiems veganiškos mitybos principų. Ruošiant šį patiekalą portabelo grybą reikia šiek tiek pakepti kepsninėje, kol jis apskrus, taip pat čia pat paskrudinti ir mėsainių bandeles. 

Skaniausiu padažu šiams mėsainiui taps gvakamolė, kurią pasigaminsite į vieną masę sutrynę avokadą, pusę mėlynojo svogūno, vidutinio dydžio pomidorą, porą skiltelių česnako ir paskaninę druska, pipirais bei citrinos sultimis, o gurmaniško skonio suteiks greitai paruošiamos morkų salotos“, – sako I.Martinkėnaitė.  

Norint paruošti skaniąsias morkų salotas, reikės sutarkuoti morką ir saliero šaknį, daržoves sumaišyti ir apšlakstyti sojų padažu, ryžių actu, alyvuogių aliejumi ir citrinos sultims. Paskaninti salotas taip pat galima mėgstamomis sėklomis – sezamų, saulėgrąžų ar kitomis. 

„O tuomet liks sukonstruoti abejingų nepaliksiantį sumuštinį: ant bandelės dėkite iškeptą grybą, ant jo viršaus – šaukštą ar du gvakamolės, tuomet morkų salotų ir viską užklokite bandele. Pamatysite – abejingų šiam mėsainiui tiesiog neliks“, – sako I.Martinkėnaitė.  

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.