Mėlynių ir citrinų pyragėliai: po traškia išore – minkšta ir puri tešla

Amerikietiški „scones“ pyragėliai yra šiek tiek kitokie nei britiški. Jie yra trikampio formos, lengvai saldūs (bet ne per saldūs), dažniausiai pabarstyti cukrumi ar apšlakstyti cukriniu glajumi, kepami su uogomis, džiovintais vaisiais ar riešutais.

Mėlynių ir citrinų pyragėliai „Scones“.<br>Nuotr. iš „Lithuanian in the USA“.
Mėlynių ir citrinų pyragėliai „Scones“.<br>Nuotr. iš „Lithuanian in the USA“.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lithuanian in the USA“

Aug 11, 2019, 2:43 PM, atnaujinta Aug 8, 2023, 10:07 AM

Aš amerikietiškuosius „scones“ kepiau su mėlynėmis ir citrina. Pyragėliai gavosi lengvo, gaivaus skonio, šiek tiek traškūs išorėje ir be galo minkšti bei purūs viduje.

Pyragėliai labai skanūs ir vieni, bet man taip pat skanu užsitepti truputį uogienės ar džemo ir „Philadelphia“ sūrelio.

Mėlynių ir citrinų pyragėliai „Scones“

Matavimui naudojama 240 ml stiklinė

Reikės:

  • 2 stiklinių (250 g) miltų,
  • 1 stiklinės mėlynių (šviežių arba šaldytų),
  • ¾ stiklinės (180 ml) riebios, šaltos grietinėlės (35 % riebumo),
  • 85 g šalto sviesto,
  • ¼ stiklinės (4 valg. š.) cukraus,
  • 1 kiaušinio,
  • 2 arb. š. kepimo miltelių,
  • 2 arb. š. citrinos sulčių,
  • 2 arb. š. vanilės ekstrakto arba vanilinio cukraus,
  • 1,5 arb. š. nutarkuotos citrinos žievelės,
  • 0,5 arb. š. druskos,
  • 1 valg. š. grietinėlės (pyragėliams aptepti),
  • 1 valg. š. rudo arba balto cukraus (pyragėliams apibarstyti).

Gaminimas

Viename dubenyje sumaišome miltus, cukrų, kepimo miltelius ir druską.

Ant medinės lentelės beriame pusę miltų mišinio ir uždedame kubeliais supjaustytą sviestą. Naudodami didelį peilį sukapojame sviestą kartu su miltais. Po to užberiame likusius miltus ir vėl kapojame, kol telieka trupiniai. Trupinius sudedame į dubenį, lengvai sumaišome su mėlynėmis ir citrinos žievele naudodami mentelę. Po to įmaišome grietinėlę.

Orkaitę įkaitiname iki 200 C.

Dubenėlyje išplakame kiaušinį, įmaišome citrinos sultis ir vanilės ekstraktą. Plakinį lengvai sumaišome su miltais (nereikia permaišyti!).

Ant stalo paberiame šiek tiek miltų, ant jų dedame visą tešlą. Suformuojame didelį apskritimą (~1,5-2 cm storio). Tešla bus lipni, tad jei reikia galite šiek tiek pasimiltuoti rankas formuojant apskritimą. Apskritimą supjaustome į 6 trikampius (jei norite mažesnių pyragėlių, supjaustykite į daugiau trikampėlių).

Ant kepimo skardos patiesiame kepimo popierių. Kiekvieną trikampį perkeliame ant kepimo popieriaus (perkėlus dar paformuojame, kad būtų trikampėlio forma). Tarp pyragėlių paliekame tarpus, nes kepdami išsiplės. Kiekvieną pyragėlį patepame grietinėle ir apibarstome cukrumi.

Pyragėlius kepame įkaitintoje orkaitėje apie 19 min., kol pyragėliai gražiai parunda.

Pyragėliai nėra labai saldūs, bet jei mėgstate saldesnius kepinius, galite dėti daugiau cukraus.

„Lithuanian in the USA“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.