Vytintos slyvos bet kokiam patiekalui suteiks gurmaniško skonio

Kadangi labai mėgstame slyvas, kasmet ruošiu nemažai konservų žiemai. Kadaise, džiovindama pomidorus, į orkaitę įkišau ir skardą su slyvų puselėmis. Skonis taip sužavėjo, kad kiekvieną vasarą ruošdavau vis daugiau, žiemą džiovintų slyvų dėdavau į troškinius, sriubas, rytais valgydavome ir tebevalgome pernakt mirkytas vandenyje. 

Vytintos slyvos aliejuje.<br>Nuotr. iš „Kūmutės virtuvė“.
Vytintos slyvos aliejuje.<br>Nuotr. iš „Kūmutės virtuvė“.
Vytintos slyvos aliejuje.<br>Nuotr. iš „Kūmutės virtuvė“.
Vytintos slyvos aliejuje.<br>Nuotr. iš „Kūmutės virtuvė“.
Vytinamos slyvos.<br>Nuotr. iš „Kūmutės virtuvė“.
Vytinamos slyvos.<br>Nuotr. iš „Kūmutės virtuvė“.
Daugiau nuotraukų (3)

Renata Šniolienė, „Kūmutės virtuvė“

Sep 2, 2019, 9:46 AM, atnaujinta Aug 30, 2023, 3:12 PM

O merkti jas į aliejų, taip pat, kaip ir pomidorus, bandžiau irgi kiekvienais metais, bet vis kažkas nepatikdavo, būdavo per mažai arba per daug, kol atradau itin paprastą receptą ir jį dar supaprastinau. Man, pasirodo, visada netiko žolelės ir druska, be jos slyvos aliejuje irgi puikiai laikosi. Ir tuomet atsiskleidžia tas slyvinis rūgštumas, lėtai kramtoma puselė, aliejaus poskonis (naudoju savos gamybos saulėgrąžų aliejų), bei česnakų ir aitriųjų paprikų aitrumas. Daugiau nieko netrūksta – nei saldumo, nei sūrumo, tikrai idealus kvartetas.

Naudoju tik liaudiškai vadinamas „vengerkas“, mėlynąsiais slyvas, kurios jau prinokusios, bet dar nepatižusios, todėl labai svarbu kiekvieną slyvą pačiupinėti ir tik tuomet ruošti vytinimui.

Slyvas nuplaunu, nusausinu, pjaunu perpus, išimu kauliuką ir dailiai sudėlioju ant kepimo popieriaus ar silikoninio kilimėlio, geriausia, kai puselės nelipa viena ant kitos, nes džiūstant jos susitraukia ne taip daug, kaip pomidorai. 

Slyvose yra daug sulčių, bet jos vysta žymiai sparčiau nei pomidorai.

Skardą dedu į orkaitės vidurį, jungiu 80C ir vėjelio funkciją, orkaitės dureles palieku vos vos pravertas. Dažniausiai vytinu apie 6 valandas.

Atvėsusias slyvas standžiai sluoksniuoju į stiklainius, naudoju 250 ml tarą. Į kiekvieną stiklainį beriu 1 smulkiai kapotą didesnę česnako skiltelę, žiupsnį aitriosios paprikos dribsnių (galima keisti bet kokiais kitais maltais aštriais pipirais).

Ir galiausiai metaliniame puodelyje pašildau aliejų, tik truputį, kad suporuotų česnakus ir pipirus. Šiltu sklidinai užpilu slyvas, užsuku hermetiniais dangteliais.

Laikau rūsyje, atidarius stiklainį jį jau laikau šaldytuve.

Valgome kaip gurmanišką užkandėlę. Man jos labai tinka su raugintais produktais, ypač kopūstais. Likusio aliejaus irgi neišpilu, juo palaistau kepamą paukštieną, patepu iškeptą šoninę.

„Kūmutės virtuvė“ 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.