Paprastas, bet labai gardus pomidorų pyragas – tikras stalo karalius

Lengvai pagaminamas pyragas su pomidorais – tikras šio sezono stalo karalius. Jis puikiai tiks ir lengviems vasaros pietums, ir vakarienei, ir užkandžiui prie vyno taurės.

Pyragas su pomidorais (galetė).<br>123rf nuotr.
Pyragas su pomidorais (galetė).<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 5, 2019, 11:40 AM, atnaujinta Sep 19, 2023, 8:36 AM

Kada daugiau jį kepti, jei ne dabar, kai šiltnamiai lūžta nuo pomidorų? 

Pomidorų pyragas (galetė)

Reikės: 

  • 260 g miltų, 
  • druskos, 
  • 170 g šalto sviesto,
  • 1 a. š. obuolių acto,
  • 600 g pomidorų, supjaustytų maždaug 0,5 cm storio griežinėliais, 
  • 2 česnako skiltelių, supjaustytų plonais griežinėliais,
  • 1 kiaušinio, 
  • 120 g tarkuoto kietojo sūrio,
  • maltų juodųjų pipirų, 
  • pusės citrinos, 
  • 1 v. š. kapotų žalumynų – čiobrelių, laiškinių česnakų ar kitų.

Kaip gaminti

Dubenyje sumaišykite miltus su žiupsneliu jūros druskos. Sutarkuokite šaltą sviestą, sumaišykite su miltais. Pilkite actą ir 50-60 ml labai šalto vandens, išmaišykite ir užminkykite tešlą. Jeigu trūksta, įpilkite dar šlakelį vandens. Neminkykite per ilgai, tik kol viskas susimaišys.

Tešlą įvyniokite į maistinę plėvelę ir dėkite į šaldytuvą mažiausiai 2 valandoms. Šaltai laikyti ją galima dvi dienas.

Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių.

Dideliame dubenyje atsargiai sumaišykite pomidorus, česnakus ir 1 a. š. druskos. Leiskite pastovėti bent 5 minutes. Per tą laiką pomidorai ims išskirti skysčius. Suberkite į kiaurasamtį, nuvarvinkite ir išdėliokite ant popierinio rankšluosčio. 

Šio žingsnio nepraleiskite – jeigu nepalaikysite pomidorų su druska ir nenuvarvinsite, iškepę jie bus patižę, dėl didelio skysčių kiekio nesikaramelizuos. Be to, sudrėks ir tešla.

Išimkite iš šaldytuvo tešlą, dėkite ant miltais pabarstyto kepimo popieriaus ir iškočiokite apvalų maždaug 36 cm skersmens 3 mm storio lakštą. 

Apibarstykite tarkuotu sūriu, palikdami neapibarstę maždaug 4 cm kraštelius. Ant sūrio išdėliokite pomidorus ir česnakus. Pomidorų atrodys daug, bet nebijokite išdėlioti visų – kepdami jie susitrauks.

Tešlos kraštelius užlenkite centro link, uždengdami kraštinius pomidorus ir suformuodami maždaug 4 cm pločio bortelius. Juos aptepkite išplaktu kiaušiniu.

Apibarstykite pomidorus maltais juodaisiais pipirais ir dėkite paruoštą pyragą į šaldiklį, palaikykite 10 minučių. 

Kepkite 55-65 minutes, kol tešla bus trapi ir auksinė. 

Iškepusiam leiskite atvėsti skardoje. Atvėsęs šis pyragas skanesnis.

Prieš patiekiant galite apibarstyti tarkuota citrinos žievele ir kapotomis žolelėmis. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.