3 receptai vegetarų dienai: nuo veganiško majonezo iki cukinijų makaronų

Jau daugiau nei 40 metų spalio 1-ąją minima Pasaulinė vegetarų diena. Šią dieną įprasta peržvelgti savo mitybos įpročius, paieškoti naujų skonių bei receptų. 

 Jau daugiau nei 40 metų spalio 1-ąją minima Pasaulinė vegetarų diena. Šią dieną įprasta peržvelgti savo mitybos įpročius, paieškoti naujų skonių bei receptų. <br> 123rf nuotr.
 Jau daugiau nei 40 metų spalio 1-ąją minima Pasaulinė vegetarų diena. Šią dieną įprasta peržvelgti savo mitybos įpročius, paieškoti naujų skonių bei receptų. <br> 123rf nuotr.
Mėsainio paplotėlis iš avinžirnių.<br> 123rf nuotr.
Mėsainio paplotėlis iš avinžirnių.<br> 123rf nuotr.
Naminis veganiškas majonezas.<br> 123rf nuotr.
Naminis veganiškas majonezas.<br> 123rf nuotr.
 Cukinijų makaronai (pasta).<br> 123rf nuotr.
 Cukinijų makaronai (pasta).<br> 123rf nuotr.
 Veganiško maisto asortimentas.<br> „Maxima“ nuotr.
 Veganiško maisto asortimentas.<br> „Maxima“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Oct 1, 2019, 12:52 PM

Prie vegetarų bei veganų mitybos įpročių prisiderinti stengiasi ir lietuviškas prekybos tinklas „Maxima“, kasmet plečiantis tokių produktų asortimentą ir pasiūlą.   

„Jeigu lyginsime 2018 m. su 2017 m., veganiško maisto asortimentas išaugo 85 proc.  Ir ši tendencija pastebima nebe pirmus metus iš eilės. Įdomu tai, kad populiariausios veganiškos prekės yra saldžios: sūreliai, sojų varškės desertai. Jų turime įvairiausių skonių: vyšnių, aviečių, šokolado, kokosų“, – dalijasi „Maximos“ komercijos vadovė Vilma Drulienė. 

Ji teigia, kad mėsos ir pieno produktų nevalgantys pirkėjai gali rinktis ne tik tokius produktus, kaip humusas, falafeliai, kuskusas, bet ir tiesiogines mėsos ir pieno alternatyvas.

„Pirkėjai parduotuvėse gali rasti veganiškus paštetus, sojų kepsnius, dešreles ir net mėsainių paplotėlius. Siūlome gyvulinės kilmės produktų savyje neturinčius majonezus, kiaušinius, fetos ir kitus sūrius.

Džiaugiamės, galėdami pasiūlyti tikrai platų pasirinkimą: šiandien veganiškų mėsainių paplotėlių įsigyti atėjęs pirkėjas jau gali rinktis iš skirtingų rūšių, prekės ženklų ir sudėties produkcijos“, – priduria V.Drulienė. 
 
O štai „Maximos“ maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas pasakoja, kad didelę dalį veganiškų produktų galime pasigaminti ir patys: pradedant majonezu ir baigiant mėsainių paplotėliais. 

Dalijamės trimis dėl savo paprastumo mėgstamiausiais A.Polenino receptais. 

Naminis veganiškas majonezas

Ingredientai: 

6 valgomieji šaukštai alyvuogių aliejaus,

3 valgomieji šaukštai šviežiai spaustų citrinos sulčių,

žiupsnelis druskos,

pusė puodelio sojų pieno.

Paruošimas

Visus ingredientus, išskyrus alyvuogių aliejų, gerai išmaišykite. Siūlome tai daryti trintuvu. Pasirinkite silpniausią režimą, kol ingredientai bus gerai išmaišyti. Tuomet po kelis lašus į susidariusią masę pilkite alyvuogių aliejų. Tai darykite tol, kol pasieksite reikiamą konsistenciją. Majonezas dar šiek tiek sutirštės atvėsęs. Prieš naudojimą leiskite majonezui bent valandą laiko pastovėti šaldytuve. 

Mėsainio paplotėlis

Ingredientai:

2 puodeliai paruoštų avinžirnių,

1 sutarkuota morka,

pusė smulkinto svogūno,

du valgomieji šaukštai miltų, 

žiupsnelis druskos ir pipirų, kiti prieskoniai pagal skonį,

aliejus kepti.

Paruošimas

Gerai nusausinę avinžirnius, juos sutrinkite. Nebūtina to daryti iki visiškai vientisos masės, bet nuo to priklausys galutinė tekstūra. Į masę sudėkite morkas, svogūną, miltus, prieskonius ir viską gerai išmaišykite. Rankomis suformuokite paplotėlius ir kepkite ant įkaitusio aliejaus po 3-4 minutes iš abiejų pusių. 

Cukinijų makaronai (pasta)

Ingredientai: 

2 cukinijos,

žiupsnelis druskos.

Paruošimas

Svarbiausia ir sunkiausia šio recepto dalis – suteikti cukinijai makaronų (pastos) pavidalą. Tai padaryti galite ir peiliu, cukiniją smulkiai susmulkinus, arba susmulkinant smulkintuvu iki vientisos masės. 

Makaronų formą įgavusią cukiniją apibarstykite druską ir leiskite jai įsigerti. Druskai įsigėrus cukinijos išskirs sultis, kurias nupilkite. 

Tuomet virkite cukinijas vieną minutę, pamaišant, nugrėbdami putas ir gardinkite savo mėgstamais prieskoniais. Galite apkepti su įvairiomis daržovėmis, paskaninti česnakais. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.