3 kavos receptai padės atrasti naujus skonius: stipru, gardu, aromatinga

Kapučinas, latė ar espresas – be kavos dažnas iš mūsų neįsivaizduoja nei dienos pradžios, nei vidurdienio susitikimų. Tonizuojančiu poveikiu pasižymintis gėrimas atsiskleidžia skonių įvairove – nuo stipraus ir kartaus iki švelnaus, palydimo pieno putos. 

 Kava su prieskoniais.<br>123rf nuotr.
 Kava su prieskoniais.<br>123rf nuotr.
„Affogato“ kava.<br>123rf nuotr.
„Affogato“ kava.<br>123rf nuotr.
 Kava su prieskoniais.<br>123rf nuotr.
 Kava su prieskoniais.<br>123rf nuotr.
Gaivus kavos gėrimas su toniku.<br>123rf nuotr.
Gaivus kavos gėrimas su toniku.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Oct 4, 2019, 6:23 AM

O ir pasigaminti mėgstamiausią kavą, kad ir namuose, šiandien nėra sudėtinga – tai pastebi lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas, papasakojęs kavos istoriją ir išdavęs mažas gudrybes, kaip ruošti kavą.

Palaiko ir energiją, ir santykius

„Kavos istorija vystosi jau nuo XV amžiaus: jos pradžia siejama su Etiopija, kurioje tuo metu augo daug kavamedžių; vėliau musulmonų piligrimai kavą išpopuliarino Arabijos pusiasalyje.

Laikui bėgant, čia užveisus kavamedžius, Artimųjų rytų šalys tapo pagrindine kavos gamintoja bei eksportuotoja. XVI amžiaus pradžioje šis gėrimas atgabentas į Vakarų Europą, pirmiausia – į Veneciją.

Iš pradžių, kaip ir visos naujovės, sutikta skeptiškai, vėliau kava tapo populiariu gėrimu tiek Italijoje, tiek kitose Europos šalyse“, – pasakoja A.Poleninas.

Kaip pastebi maisto gamybos ekspertas, kava dabar yra ne tik kaip tonizuojantis gėrimas, bet ir socialinė, kultūrinė – susitikimų ar pasimatymų – dalis.

„Išgerti kavos kviečiame, kai norime aptarti svarbius verslo reikalus, susipažinti su dominančiu žmogumi ar maloniai praleisti laiką su senu bičiuliu. Galima sakyti, kad kava, tiksliau, kvietimas jos išgerti, padeda užmegzti ir puoselėti santykius“, – sako A.Poleninas.

Kavos aparatas – išsigelbėjimas skubantiems 

Dienomis, kai gyvenimo ritmas itin spartus, išsigelbėjimu kavos mėgėjams tampa kavos aparatai, leidžiantys greitai ir skaniai pasiruošti mėgstamą gėrimą. Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ komercijos vadovės Vilmos Drulienės teigimu, tai pagrindžia pastaruoju metu į viršų šoktelėję porcijinės kavos, skirtos aparatams, pardavimai.

„Lyginant su praėjusių metų sausiu–rugpjūčiu, šiemet porcijinės kavos, skirtos kavos aparatams, pardavimai kilo net 54 proc. Pastebėdami tokią didelę paklausą, plečiame asortimentą ir suteikiame galimybę klientams rinktis iš įvairių gamintojų bei skonių“, – įžvalgomis dalijasi V.Drulienė. 

Kaip pastebi specialistė, pozicijų neužleidžia ir virduliai bei kavavirės. Per 2019 metų sausį–rugpjūtį jų parduota net 60 proc. daugiau nei tuo pačiu laikotarpiu pernai.

„Pirkėjams svarbu turėti galimybę rinktis. Darbo dienomis, kai tenka skubėti, tikrai gelbsti kavos aparatas, o štai savaitgalį ar laisvadienį galima skirti laiko ir namuose susikurti kavos gaminimo ritualą“, – pasakoja V.Drulienė. 

Nuo klasikinių iki unikalių skonių

Šiandien kavinėse galima rasti pačių įvairiausių skonių kavos. Pienas, grietinėlė, įvairūs sirupai ir prieskoniai šiam gėrimui pagardinti domina tiek gurmanus, tiek kavos mėgėjus. 

„Nors dalis žmonių vis dar pripažįsta tik sodrų espreso skonį, vis daugiau dėmesio sulaukia ir priedai, suteikiantys kavai tam tikrą poskonį ir savybes. Kava su kokosų sirupu ar ledais gali būti puikia deserto alternatyva, o kava su indiškais prieskoniais – net pastiprinti imunitetą“, – atskleidžia A.Poleninas.

3 receptai, padėsiantys atrasti naujus kavos skonius

Kava su prieskoniais

Reikės:

puodelio šviežiai užplikytos kavos,

gvazdikėlio,

cinamono lazdelės,

žiupsnelio kardamono.

„Atvėsus orams kyla noras pasilepinti karštu aštresnio ir sodresnio skonio kavos gėrimu. Juo puikiai gali tapti kava su prieskoniais. Pavyzdžiui, kardamonu, gvazdikėliais bei cinamonu.

Paruošimas labai paprastas: užplikykite 100 ml puodelį kavos, palaikykite porą minučių, sudėkite prieskonius ir mėgaukitės“, – apibendrina A.Poleninas.

„Affogato“ kava

Reikės:

puodelio espreso kavos,

poros vanilinių ledų rutuliukų.

„Desertų gausa garsėjanti Italija taip pat siūlo ir skanėstą, kurio pagrindinė dedamoji dalis yra espreso kava. Paruoškite kavą, įsitikinkite, kad neliktų tirščių, ir skystį supilkite į stiklinę.

Į ją taip pat panardinkite ir vanilinių ledų rutuliukus. Susiliejęs karštis ir šaltis, kavos kartumas ir vanilinių ledų saldumas suteiks nepakartojamus pojūčius ir pradžiugins gomurį“, – pasakoja A.Poleninas.

Gaivus kavos gėrimas su toniku

Reikės:

puodelio espreso kavos,

ledo kubelių,

100 ml toniko.

„Norėdami atsigaivinti į stiklinę įdėkite keletą ledo kubelių. Ant jų užpilkite espreso kavos, kurią galite paruošti tiek kavos aparatu, tiek kavavire. Galiausiai kompoziciją užbaikite užpildami gazuoto toniko. Kai ledukai ištirps, viską išmaišykite ir mėgaukitės sodriu bei gaivinančiu kavos gėrimu“, – pasakoja maisto gamybos ekspertas. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.