Pyragas palyginti nekaloringas, jame daug varškės, maloniai jaučiasi obuolių skonis. O dar tas trupininis paviršius...
Pyragą kepiau iš baltų speltų miltų. Tešla buvo tokia pati, kaip ir gaminant iš kvietinių miltų, tik gal vos sausesnė. Pyragą galima kepti ir iš įprastų kvietinių miltų.
Naudojau nedaug cukraus, bet saldumo pakako, o ir obuoliai bei obuolienė buvo gana saldūs.
Varškę geriausia naudoti pusriebę ar neriebią, vientisos tekstūros. Turiu omeny – naudokite ne birią varškę, o kreminę. Naudojau suomišką varškę, kuri buvo visiškai be riebalų, kreminės tekstūros, šiek tiek vandeninga. Tad dėjau ir šaukštą krakmolo, nes bijojau, kad įdaras bus per skystas. Nors rezultatu buvau patenkinta, manau, kad iš lietuviškos varškės šis pyragas būtų dar skanesnis.
Obuolius supjausčiau stambesniais kubeliais, nes pyragas ilgai kepa, tad norėjosi, kad jie ir iškepę išlaikytų savo formą.
Naudojau obuolienę, kuri suteikė malonų skonį šiam pyragui. Vietoj jos galite naudoti tirštesnės konsistencijos uogienę ar džemą.
Trupininis varškės ir obuolių pyragas
Paruošimo laikas – 10 min., gaminimo laikas – 1 valanda, kiekis – 12 gabaliukų
Reikalingi produktai
Tešlai:
- 250 g (2 1/3 st.) miltų (naudojau baltus speltų miltus)
- 130 g šalto sviesto
- 1 didelis kiaušinis
- 2 valg. š. cukraus
- 1 arbat. š. vanilinio cukraus
- žiupsnelis druskos.
Įdarui:
- 500 g neriebios varškės
- 2 kiaušiniai
- 2 vid. dydžio obuoliai, supjaustyti kubeliais
- 4-5 valg. š. obuolienės (tinka bet kokia tirštesnė uogienė ar džemas)
- 55 g (4 valg š.) cukraus
- 1 arbat. š. vanilinio cukraus
- 1 valg. š. kukurūzų krakmolo.
Gaminimas
Į didelį indą suberti miltus, druską, cukrų, vanilinį cukrų ir išmaišyti. Burokine tarka sutarkuoti sviestą. Rankomis ar šakute sutrinti iki smulkių žirniukų.
Mažame inde šakute išplakti kiaušinį. Supilti į tešlą. Mentele ar rankomis suformuoti rutulį (neminkyti). Palaikyti šaldymo kameroje 15 min.
Tuo metu į didelį indą supilti varškę, 2 kiaušinius, cukrų, vanilinį cukrų, krakmolą ir išmaišyti iki vientisos masės. Suberti obuolius ir išmaišyti.
Orkaitę įkaitinti iki 180 laipsnių temp. Kepimo formą (20×25 cm) ištepti sviestu.
Tešlos gabalą išimti iš kameros ir sutarkuoti burokine tarka. Į kepimo formą suberti 2/3 tešlos ir pirštais paspausti, kad tešla išsilygintų.
Ant viršaus supilti varškės įdarą. Ant jo – obuolienę į skirtingas vietas ir tolygiai paskirstyti ant varškės paviršiaus.
Užberti likusią tešlą ant pyrago.
Kepti apie 1 val.
Atvėsusį supjaustyti į 12 gabaliukų, apibarstyti cukraus pudra.