4 troškinių receptai taupantiems produktus, pinigus ir laiką

„Neprisimenu, kada paskutinį kartą prašiau perduoti didžiausius komplimentus šefui!“ – sakė garsiojo daržovių troškinio („ratatouille“), kartais dar vadinamo „vienos skardos“ patiekalu, paragavęs rūstusis maisto kritikas Antonas Ego. Viename puode ar skardoje kepamos, troškinamos, garinamos daržovės, mėsa ar kitos gėrybės atskleidžia puikius kvapus ir skonius. O svarbiausia – gamindami šiuos patiekalus taupote savo jėgas, laiką ir palaikote atsakingo vartojimo filosofiją.

Žuvis su alyvuogėmis ir pomidorais.<br>123rf nuotr.
Žuvis su alyvuogėmis ir pomidorais.<br>123rf nuotr.
Jautienos kukuliai aitriųjų paprikų padaže.<br>123rf nuotr.
Jautienos kukuliai aitriųjų paprikų padaže.<br>123rf nuotr.
 Vištienos troškinys.<br>123rf nuotr.
 Vištienos troškinys.<br>123rf nuotr.
Troškinys su dešrelėmis.<br>123rf nuotr.
Troškinys su dešrelėmis.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Nov 6, 2019, 2:50 PM, atnaujinta Nov 2, 2021, 10:23 AM

Iš pasakų ar filmų galite prisiminti, kaip senovėje atrodydavo šeimos vakarienė. Ant krosnies garuodavo vienas puodas, jame virdavo sezoninės gėrybės ir mėsa. 

Vėliau situacija virtuvėse sparčiai keitėsi. Šaldytuvus papildė kur kas gausesnės maisto atsargos, jas ėmėme ruošti skirtinguose puoduose, keptuvėse ar skardose. 

Tačiau prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Vilma Juodkazienė pastebi, kad įsivyraujantis tvarus gyvenimo būdas mums vėl primena ir „vienos skardos“ ar „vieno puodo“ (kaip pavadinsite, taip nepagadinsite) patiekalus. Šie itin sparčiai kopia į populiarumo viršūnes.

„Ne kiekvienas iš mūsų vakarais galime skirti laiko paruošti tris skirtingus patiekalus – mėsą, daržoves ir dar padažą. Dažnai iškeliame klausimą – o ką daryti su nesunaudojamu maistu? Gamindami pagal „vienos skardos“ receptus užtikriname maisto ir naudingųjų medžiagų įvairovę, sutaupome laiko, o pats maisto gaminimas neužtrunka, galime skirti vakarą sau ar šeimai“, – pasakoja maisto ekspertė V.Juodkazienė.

Viename puode ruošiami patiekalai mėgstami daugelyje pasaulio šalių. Kai kurie jų tapo tautiniu paveldu. Italai pasauliui dovanojo viename puode maišomą rizotą, ispanų paelija kepama vienoje keptuvėje, o prancūzai kepa ne tik daržovių troškinį, bet ir puode troškina antieną, kiaulienos dešreles ar pupeles.

Sunaudosite visus produktus

„Vieno puodo“ patiekalai puikiai tinka taupantiems ne vien laiką, bet ir maistą. Jei šaldytuve užsiliko nepanaudotų šviežių daržovių ar laužote galvą, kaip naujai pagaminti vištienos blauzdeles, o gal svarstote, kokius pietus paruošti iš dešrelių – imkite skardą ir sudėkite į ją šiuos produktus – kelios dešimtys minučių, ir ant stalo garuos kvapnus maistas.

„Gamindami patiekalą viename indea panaudosite vos vieną dubenį ar keptuvę, o šaldytuvas bus gerokai ištuštintas, nes galėsite pritaikyti įvairiausius nesunaudojamus produktus. Žinoma, visada gardu valgyti šviežią, traškų maistą, tad pirkėjams siūlome rinktis ir derinti „vieno puodo“ patiekalų skonius ir iš mūsų parduotuvėse siūlomo gausaus šviežių daržovių, mėsos ar žuvies asortimento“, – teigia prekybos tinklo IKI maisto ekspertė V.Juodkazienė.

Beje, gaminant patiekalus viename inde lengva skaičiuoti ir reguliuoti porcijų kiekį. Paprastas paruošimas ir trumpas patiekalo gaminimo laikas reiškia ir mažesnį sunaudotą elektros energijos ar vandens kiekį, tad tokie pietūs ar vakarienė pelnytai atitiks atsakingos gamybos bei vartojimo filosofiją (angl. zero waste).

V.Juodkazienė patikina, kad gamindami valgius viename puode ir ieškodami receptų galite leistis į kelionę per pasaulio virtuves, mat kiekviena kultūra – nuo Tolimųjų Rytų iki Afrikos – turi savitas šių patiekalų versijas.

Nesudėtingas viename puode paruoštas patiekalas papirks ir visko mačiusius gurmanus. Jis primins vieną gastronominę tiesą – iš paprasto, šviežio ir kokybiško maisto gimsta dieviško skonio patiekalai.

Jautienos kukuliai aitriųjų paprikų padaže

Reikės:

• 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;

• 12 jautienos faršo kukulių;

• 1 smulkiai pjaustyto svogūno;

• 2 juostelėmis pjaustytų paprikų;

• 2 skiltelių česnako;

• 1 arbat. šaukšt. paprikos miltelių;

• 2 arbat. šaukšt. maltų kuminų;

• 1 kupino valg. šaukšt. rudojo cukraus;

• 800 g smulkintų pomidorų skardinėje;

• 800 g juodųjų pupelių skardinėje;

• saujos šviežių kalendrų smulkintų lapų ir stiebų;

• virtų ryžių (garnyrui).

Kaip gaminti 

Ant vidutinės ugnies dideliame puode įkaitinkite aliejų. Pakepinkite jautienos kukulius, kol apskrus (maždaug 5 min.), trumpam perdėkite į lėkštę. Puode pakepinkite svogūnus ir paprikas su žiupsneliu druskos. Berkite kalendras, smulkintą česnaką, paprikos ir kumino prieskonius ir pakepinkite dar minutę. Suberkite cukrų, pomidorus, pupeles ir patroškinkite ant silpnos ugnies. Pagal skonį pagardinkite druska. 

Galiausiai dėkite kukulius į keptuvę ir kepkite uždengę 15 min. 

Patiekite troškinį su ryžiais, ant viršaus pabarstykite kalendros lapų.

Žuvis su alyvuogėmis ir pomidorais

Reikės:

• 175 g juodųjų alyvuogių (aliejuje) be kauliukų;

• 1 didelio stambiai pjaustyto svogūno;

• 400 g smulkintų pomidorų skardinėje;

• 4 baltos žuvies (menkės, jūrų lydekos ar kitos) filė;

• petražolių pagardinti;

• kelių citrinos skiltelių pagardinti.

Kaip gaminti 

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Orkaitei tinkamame puode įkaitinkite 1 valg. šaukšt. nuo alyvuogių nupilto aliejaus. Sudėkite svogūną ir gerai pamaišykite, pakepinkite keletą minučių ir vėl išmaišykite. Sudėkite pomidorus, įberkite šiek tiek druskos ir pipirų. Patroškinkite. Tada ant viršaus sudėkite alyvuoges. 

Taip pat dėkite žuvį ir įpilkite dar šiek tiek nuo alyvuogių atlikusio aliejaus. Pašaukite į orkaitę, laukite, kol žuvis iškeps (apie 15 min.). Patiekite tiesiai iš orkaitės, apibarstykite smulkintomis petražolėmis, pagardinkite citrinos sultimis.

Troškinta vištiena su daržovėmis

Reikės:

• 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;

• 1 smulkiai pjaustyto poro;

• 2 smulkiai pjaustytų česnako skiltelių;

• žiupsnelio šviežių čiobrelių;

• 8 vištienos šlaunelių mėsos (be odos ir kaulų);

• 500 g bulvių;

• 350 ml vištienos sultinio;

• 200 g šparaginių pupelių;

• 350 g šaldytų žaliųjų žirnelių;

• kelių citrinos skiltelių pagardinimui.

Kaip gaminti 

Dideliame puode ant vidutinės ugnies įkaitinkite aliejų. Suberkite smulkintus porus, česnakus, čiobrelius, uždenkite ir pakepkite 10 min. vis pamaišydami. Sudėkite prieš tai pamarinuotą vištieną ir bulves. Ugnį padidinkite, supilkite sultinį ir palaukite, kol užvirs. Užvirus ugnį sumažinkite ir leiskite viskam pasitroškinti maždaug 35 min. 

Sudėkite šparagines pupeles ir žirnelius, patroškinkite dar 10 min. Baigus troškinti pagal skonį pagardinkite druska, patiekite su skiltele citrinos.

Karibų jūros dešrelių troškinys

Reikės:

• 1 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;

• 400 g plonų dešrelių;

• 1 raudono smulkinto svogūno;

• 1 vidutinio dydžio saldžios bulvės, nuluptos, supjaustytos gabalėliais;

• 1 nedidelio mango, supjaustyto gabalėliais;

• 1 didesnės smulkintos raudonosios paprikos;

• 1  valg. šaukšt. paprikos miltelių;

• saujos šviežių pjaustytų petražolių.

Kaip gaminti 

Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių temperatūros. Į gilesnį kepimo indą sudėkite dešreles, raudonuosius svogūnus, bulvę, mangus ir papriką. Apibarstykite paprikos milteliais. Viską gerai pamaišykite, užpilkite aliejaus. Kepkite patiekalą apie pusvalandį. Įpusėjus kepti, pabarstykite petražolėmis. Garnyrui puikiai tiks patiekti su bulvių koše.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.