Šaltai rūkyta lašiša pagal tradicinį amerikietišką receptą

Tikram grilio mėgėjui nėra blogo oro! Ypač dabar, rudens pabaigoje, kai termometro stulpelis vos siekia 10 laipsnių šilumos, atsiveria naujos galimybės ir nauji skoniai. Skelbiame šalto rūkymo sezono pradžią!

Šaltai rūkyta lašiša.<br>123rf nuotr. 
Šaltai rūkyta lašiša.<br>123rf nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Riebus katinas

2019-11-15 13:46, atnaujinta 2021-11-15 10:39

Šįkart siūlome pradėti nuo nesudėtingo lašišos recepto, atkeliavusio iš Amerikos, kuriam reikės vos kelių ingredientų.

Kad jaustumėtės tvirčiau, žemiau rasite vaizdo siužetą, kaip tai padaryti. O dabar bėgame į parduotuvę, perkame apie 10 kg atvėsintų atlantinių lašišų, vaisių ir daržovių skyriuje prigriebiame dvi citrinas ir saują krapų, o pakeliui dar užsukame pasiimti 1 kg druskos ir 2 kg rudojo cukranendrių cukraus.

Žinoma, prieš aplankant parduotuvę užmeskite akį, kur kokias nuolaidas siūlo, juk nė vienas nenorime permokėti. Dažniausiai pats tokio kiekio lašišos neperku, bet kai kilogramo kaina buvo vos 5,99 eurų, negalėjau atsispirti.

Grįžę šturmuojame virtuvę ir pradedame ruoštis gaminimo procesui. Švariai tekančiu šaltu vandeniu, nuplauname lašišas ir pradedame išpjaustyti. Labai svarbu, kad peilis būtų itin aštrus, gerai pagaląstas.

Pradedame nuo galvų, kai jas sutvarkome, išpjauname filė, išpjaustome papilves. Braukiame pirštu per žuvies filė ir apčiuopdami ašakas mažomis replytėmis ar stambiu pincetu jas ištraukiame. 

Dar kartą nuplauname šaltu vandeniu ir pradedame ruošti prieskonius.

Pasiruošiame didelį puodą. Aštriu peiliu sukapojame saują šviežių krapų. Citrinas nuplauname karštu vandeniu, nutarkuojame žieveles. Na, ir lengviausia dalis – beriame į puodą visą kilogramą druskos, 2 kg rudojo cukraus, sudedame citrinos žieveles ir smulkintus krapus bei itin gerai išmaišome. Lašišos prieskoniavimui rekomenduojame naudoti didelį plastikinį indą. Nerekomenduoju naudoti metalinio dėl galimų cheminių reakcijų tarp prieskonių mišinio ir neaiškaus metalo.

Beriame ant dugno storą sluoksnį prieskonių, ant jų dedame lašišos filė odele žemyn. Tuomet vėl beriame storą sluoksnį prieskonių ir dedame lašišos filė. Taip sluoksniuojame, kol nebeliks nei prieskonių, nei lašišos. Viską sudėję sandariai uždengiame indą ir dedame į šaldytuvą 24 val.

Po 24 val. išimame indą. Pamatysite, kad lašišų išvaizda kiek pasikeitė. Druska ištraukia iš žuvies drėgmę, tad prieskonių konsistencija pasikeičia, o nuo rudojo cukraus lašišos filė įgauna švelnią karamelinę spalvą bei saldų poskonį. Neišsigąskite – viskas pagal planą.

Su visu indu keliaujame prie kriauklės ir kiekvieną lašišos filė gabaliuką kruopščiai nuplauname itin šaltu tekančiu vandeniu. Pašalinę prieskonių perteklių pereiname prie kito etapo – lašišos filė sausinimo. Pasiruošiame rankšluostinio popieriaus, pasidengiame juo stalą ir išdėliojame ant jo lašišos gabalėlius. Ant lašišos dengiame dar vieną popieriaus sluoksnį ir švelniai spausdami delnu nusausiname.

Nusausintą lašišą dedame atgal į plastikinį indą, kad liktų didesni tarpai ir geriau cirkuliuotų oras. Neuždengtą indą dedame vėl į šaldytuvą 24 valandoms, kad pasišalintų perteklinė drėgmė. Po 24 valandų lašiša jau paruošta rūkymo procesui, tad metas keliauti prie kepsninės ir traukti iš stalčiaus šalto rūkymo generatorių.

Beriame medžio dulkes į šalto rūkymo generatorių ir tolygiai jas paskirstome. Itin svarbu neperpildyti generatoriaus, kad smilkstančios dulkės neperšoktų iš vieno skirsnio į kitą (dažniausiai supratimas, kaip tai daryti, ateina pasipraktikavus), todėl dulkes pilkite taip, kad iki sienelių viršaus liktų apie 3 mm.

Įdekite dulkes dujiniu degikliu nuo generatoriaus kraštelio ir leiskite įsidegti. Kelias minutes luktelkite, kol pradės smilkti, tuomet dėkite šalto rūkymo generatorių į kepsninės dugną. Virš generatoriaus dėkite kepimo groteles ir išdėliokite lašišos filė taip, kad nuo vieno iki kito gabaliuko liktų tarpeliai. Viršutinį oro srauto reguliatorių palikite pusiau atidarytą, o apatinę sklendę visiškai atidarykite. Rūkymo trukmė priklauso nuo lašišos filė storio, tačiau rekomenduojama apie 12 val.

Praėjus 12-ai valandų – sveikiname, jums pavyko paruošti šaltai rūkytą lašišą pagal tradicinį amerikietišką receptą.

Už priemones, padėjusias paruošti šį skanėstą, dėkojame „Proflame Lietuva“ – bbqshop.lt

„Riebus katinas“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.