Turguje mėsa prekiaujanti Eugenija patarė, kaip paruošti gardų jautienos troškinį

Atvėsus orams namų kiemuose, soduose ir gamtoje beveik nustoja rūkti lietuvių taip mėgstamos kepsninės. Užtat gardžius kvapus namuose vis dažniau skleidžia orkaitėse gaminami patiekalai. 

Vyne troškinta jautiena su pievagrybiais.<br> 123rf nuotr.
Vyne troškinta jautiena su pievagrybiais.<br> 123rf nuotr.
Vyne troškinta jautiena su pievagrybiais.<br> 123rf nuotr.
Vyne troškinta jautiena su pievagrybiais.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 22, 2019, 10:15 AM, atnaujinta Nov 22, 2019, 10:20 AM

Turgaus prekiautojai sako, kad vėlyvą rudenį pirkėjai daugiausia ieško mėsos tinkamos troškiniams. Ir vis dažniau ragauja jautienos.

Ir nenuostabu, nes jautiena jau seniai vertinama, kaip sveikatai palankus maistas, turintis daug vitaminų, geležies. Padedantis išvengti širdies ligų, tinkantis sergant diabetu ar metant svorį ir turintis dar daug kitų naudingų savybių.

Prekybos miestelyje „Urmas“ įsikūrusio Centrinio Kauno turgaus prekiautojai sako, kad sezoniškumas ryškus. Vasarą pirkėjai ieško mėsos, labiausiai tinkamos kepti lauke ant žarijų, ruošti kazanuose ant laužo. Rudenį atsiranda paklausa orkaitėje keptai mėsai, keptuvėje kepamiems kepsniams, troškiniams. 

Turgaus prekybininkai puikiai žino savo pirkėjų norus, nes dažnas iš jų pirkdami mėsą atskleidžia, ką ketina ruošti, paprašo patarimų, receptų, pasidalina ir savo patirtimi.

Patys geriausi troškiniai, anot turgaus prekybininkų, būna ruošiant juos orkaitėje gerai karštį laikančiuose ketaus puoduose ar specialiuose moliniuose induose. 

„Troškinti labiausiai rekomenduočiau jautienos krūtininę, kulninę, nugarinę. Patys skaniausi rezultatai būna troškinant vyne, taip pat jautiena labai tinka su pupelėms“, – pagrindinius jautienos troškinimo principus minėjo šia mėsa prekiaujanti Eugenija.

Pateikiame vieną receptą, kuriuo turgaus prekiautojai dažnai dalijasi su pirkėjais. Jo rezultatas – aromatingas, šildantis, tirštas troškinys. Jautiena bus itin minkšta ir tirpstanti burnoje.

Vyne troškinta jautiena su pievagrybiais

Jei gaminsite apie 1 kg jautienos, jums reikės:

• poros svogūnų, kuriuos galite pakeisti ir keliais porų stiebais (bus švelnesnis ir įdomesnis skonis),

• 3 saliero stiebų,

• poros saujų pievagrybių,

• dviejų didesnių morkų,

• dviejų šaukštų aliejaus,

• šaukšto sviesto,

• poros šaukštų miltų,

• tiek pat trintų pomidorų.

Taip pat prireiks:

• 200 ml raudonojo vyno,

• pusės litro (arba dviejų kubelių) jautienos sultinio,

• žiupsnio druskos,

• juodųjų pipirų,

• kelių lauro lapų,

• šiek tiek čiobrelių.

Jei norite pikantiškesnio skonio, galite pridėti porą šaukštų Vorčesterio padažo.

Kaip gaminti

Jautieną supjaustykite kubeliais, apšlakstykite aliejumi, dėkite druskos, juodųjų pipirų ir apie pusvalandį kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje.

Tada puode kelias minutes kartu su sviestu, šaukštu aliejaus, lauro lapais ir čiobreliais patroškinkite stambiai supjaustytas morkas ir salierus. Įdėkite ir išmaišykite miltus, tada trintus pomidorus ir vorčesterio padažą, jei naudojate. Ir galiausiai supilkite jautienos sultinį ir vyną. 

Kai užvirs dėkite apkeptą jautieną, nedidelėje kaitroje viską troškinkite orkaitėje dangčiu uždengtame puode ar inde apie pusvalandį. Pievagrybius galima dėti kartu su jautiena, bet geriausia – likus maždaug 15 min, kad visiškai nesuvirtų.

Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: sulaikyti asmenys, įtariami L. Volkovo užpuolimu