Šokoladiniam kavos tortui neliks abejingas nė vienas smaližius

„Cit! – griežtai tariu tiems, kurie, vos pamatę tortą, ims rypuoti: na, kas gali „terliotis“ su nemažai darbo reikalaujančiu patiekalu, kai ir taip prieš šventes gausu rūpesčių!

Apšerkšnijęs šokoladinis kavos tortas.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Apšerkšnijęs šokoladinis kavos tortas.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Apšerkšnijęs šokoladinis kavos tortas.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Apšerkšnijęs šokoladinis kavos tortas.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Apšerkšnijęs šokoladinis kavos tortas.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Apšerkšnijęs šokoladinis kavos tortas.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Apšerkšnijęs šokoladinis kavos tortas.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Apšerkšnijęs šokoladinis kavos tortas.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Apšerkšnijęs šokoladinis kavos tortas.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Apšerkšnijęs šokoladinis kavos tortas.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Apšerkšnijęs šokoladinis kavos tortas.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Apšerkšnijęs šokoladinis kavos tortas.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Apšerkšnijęs šokoladinis kavos tortas.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Apšerkšnijęs šokoladinis kavos tortas.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Apšerkšnijęs šokoladinis kavos tortas.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Apšerkšnijęs šokoladinis kavos tortas.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Dec 13, 2019, 3:54 PM, atnaujinta Dec 13, 2021, 12:19 PM

Mano nuomonė griežta ir nenuginčijama – vos kelių ingredientų reikalaujančiais patiekalais maitinkimės kasdien, o Kalėdoms reikia ruošti rimtai, su atsidavimu, su meile ir jausmu.

Šio torto gamybai verta skirti laiko, juolab, kad jis gaminamas iš anksto – skaniausias trečią dieną po gaminimo.

O ir gaminamas juk ne vienai šeimai, nes kaloringas, gana didelis. Jo skoniui abejingų neatsirado“, – tikina Regina R., dalindamasi su „Skonio“ skaitytojais šio torto receptu ir nuodugnia instrukcija, kaip jį gaminti.

Apšerkšnijęs šokoladinis kavos tortas

Reikalingi produktai

Papuošimui:

  • 100 gramų juodojo šokolado (rožėms);
  • 1 pakelis baltojo šokolado skonio glajus (lapeliams, naudojau Dr. Oetker);
  • 1 pakelis juodojo šokolado skonio glajus (lapeliams, naudojau Dr. Oetker);
  • 1 šaukštas medaus (rožėms).

Įdarui:

  • 400 gramų juodojo šokolado;
  • 400 gramų grietinėlės, 35% riebumo;
  • 200 gramų džiovintų slyvų arba tiek pat figų džemo;
  • 2 šaukštai romo, „Mokos“ arba slyvų brendžio (jei galim ir norim).

Biskvitui:

  • 375 mililitrai kavos (nesaldžios, karštos, perkoštos);
  • 340 gramų kvietinių miltų;
  • 225 gramai cukraus;
  • 187 gramai sviesto (minkšto);
  • 3 kiaušiniai;
  • 150 gramų rudojo cukraus;
  • 75 gramai kakavos;
  • 1 šaukštas kepimo miltelių;
  • 1 šaukštas vanilės ekstrakto.

Glaistui tortui aptepti:

  • 120 gramų juodojo šokolado;
  • 100 gramų cukraus;
  • 50 ml vandens;
  • 66 gramai sutirštinto pieno, saldinto;
  • 15 gramų kakavos;
  • 1 šaukštas želatinos.

Kaip gaminti

Aš pirmiausia pradedu gaminti papuošimus. Pagal instrukciją sušildyti glajų, prakirpti pakuočių kampučius. Ant sviestinio popieriaus užlašinti norimo dydžio juodojo šokolado apvalią balutę, o ant jos viršaus – baltojo šokolado, tik mažiau. Tuomet peilio galu braukyti „spindulius“ į visas puses. Gerai sušaldyti ir kiekvieną papuošimą perlaužti per pusę.

Rožių gaminimas. Tradicinį juodą šokoladą ištirpinti inde virš garų, gerai sumaišyti su medumi, supilti į maišelį ir sušaldyti. Kai bus kietas, per maišelį gerai išminkyti ir sufomuoti pailgą formą.

Vėl kiek pašaldyti, išimti iš maišelio, labai švariomis rankomis kiek pakočiojus daržovių papuošimų pjovikliu išpjauti šokoladines juosteles, iš kurių suformuoti rožes.

To prietaiso neturint galima šokoladines juosteles išpjauti peiliu arba lipdyti rožytes po lapelį rankomis. Sušaldyti gėlytes.

Pasigaminame įdarą: grietinėlę pakaitinti iki užvirimo ir supilti ją ant laužyto šokolado. Gerai išmaišyti ir padėti bent 4 valandoms į šaldytuvą. Puiku, jei protarpiais pamaišome.

Visus šiuos aprašytus darbus geriausia atlikti iš vakaro ar bent jau labai iš anksto.

Biskvito kepimas. Rudąjį cukrų sumaišyti su kava ir 75 g kakavos. Sviestą iki purumo išmaišyti su 225 g cukraus, kad nebūtų girgždesio.

Miltus sumaišyti su kepimo milteliais, kurie turi būti neseni, nes gali nekilti. Kad tikrai kiltų, galima imti šaukštelį kepimo miltelių ir pusę šaukštelio sodos.

Maišant sviestą, mušti vieną kiaušinį, pamaišyti, pilti kelis šaukštus miltų, vėl kiaušinį, vėl miltų ir taip toliau. Belieka sumaišyti abi turimas mases kartu, pagardinti vanilės ekstraktu. Išmaišyti. Bus skystoka ruda masė.

Pilti į sviestuotą formą (24 cm) dalį tešlos, dėti į iki 180 C laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepti apie 25 min. Galima patikrinti smeigtuku, ar iškepė. Biskvitas turi būti tolygiai kiek pakilęs, drėgnokas.

Patarčiau išsikepti 4 lakštus, jei gaminsime su slyvomis. 

Jei gaminsime su figų džemui, geriau išsikepti 3 lakštus, o po to dar per pusę perpjauti.

Pjaustyti gerai atšaldytą!

Glaistas tortui aptepti. Jis bus labai skanus, blizgus, gerai tekantis. Želatiną reikia paruošti 35 ml vandens, pagal instrukciją ant pakuotės.

100 g cukraus ištirpinti 50 ml vandens, į jį supilti sutirštintą pieną, sumaišytą su 15 g kakavos, išmaišyti ir viską užvirti. Nukelti nuo ugnies, kiek atvėsinus supilti želę, išmaišyti ir galiausia supilti skystą masę ant trupinto šokolado, skirto glaistui. Maišant jį ištirpinti. Gautas glaistas perkošiamas per tinklelį arbatai. Padedamas, kol visai atvės.

Torto surinkimas

Į formą dedamas biskvito lakštas. Torto įdaras išimamas iš šaldytuvo, kuriame prabuvo bent 4 val. ir gerai išsukamas. Turi gautis kreminės konsistencijos, minkštas, purus kremas, bet, atrodo, tortui reikėtų kiek skystesnio. Štai čia savo darbą atlieka slaptas ingredientas. Pilame kelis šaukštus romo, „Mokos“ ar slyvinio brendžio „Gloria“. Jei valgys vaikai, o kremas tikrai per kietas, kremui praskiesti labai tiks klevų sirupas, tuomet nereikės jokio alkoholio. Kremas gerai išmaišomas. Dalį jo reikia atsidėti torto viršui aptepti.

Gaminimas su slyvomis (4 lakštai). Kremas tepamas ant lakšto, apiberiamas brendyje, „Mokoje“, ar rome mirkytomis ir kiek pasmulkintomis slyvomis, vėl dedamas lakštas, vėl kremas, apiberiamas slyvomis, ir taip toliau.

Torto viršų ir kraštus glotniai aptepame pasiliktu kremu.

Lieka tortą aplieti skaniuoju blizgiuoju glaistu. Jis turi būti nešiltas, bet ir nešaltas, skystokas. Geriausia šią masę supilti į maišelį, pilti ant torto pradedant nuo vidurio. Čia labai praverčia sukamas torto padėklas.

Tortas vėl keliauja į šaldytuvą. Jau po valandos galima puošti taip, kaip patinka. O čia tai malonumas!

„Tortą aprašiau labai smulkiai ir kantriai. Sėkmės gaminantiems. Tegul būna šilta, jauku ir skanu kiekvienuose namuose!“ – palinkėjo Regina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.