Šiuos kalėdinius norvegiškus sausainius „Serinakaker“ gaminau iš baltų speltų miltų, o skoniui paįvairinti įtarkavau apelsino žievelę. Jie ganėtinai saldūs (bent jau man), todėl cukraus kiekį galima sumažinti.
Šie sausainiai dažniausiai apibarstomi migdolų riekelėmis arba perliniu cukrumi.
Patarimai:
naudojau vieno apelsino žievelę – ją nutarkavau labai plonai;
svarbu tešlos per daug neminkyti, nes kitu atveju ji taps guminė;
tešla turi būti minkšta, bet beveik nelipti prie rankų;
ant kepimo skardos sudėjau po 20 sausainių, todėl kepiau du kartus;
sausainiai kepdami padidėja, todėl dėkite juos toliau vienas nuo kito;
norėdami didesnių sausainių, gaminkite mažesnį kiekį sausainių;
sausainiai turi būti minkšti, purūs, šviesios spalvos, todėl jų nekepkite ilgiau negu 10 min.
Receptas adaptuotas iš Bronte Aurell knygos „Scandikitchen Christmas“.
Norvegiški apelsinų skonio sviestiniai sausainiai
Paruošimo laikas – 15 min., gaminimo laikas – 10 min.
Reikės:
- 300 g baltų speltų miltų;
- 200 g šalto sviesto, stambiai sutarkuoto;
- 1 kiaušinio;
- 120 g cukraus;
- 2 arbat. š. vanilinio cukraus;
- 1 valg. š. apelsino žievelės;
- 1 arbat. š. kepimo miltelių;
- žiupsnelio druskos.
Apibarstyti reikės:
- 1 kiaušinio baltymo;
- saujos migdolų riekelių.
Kaip gaminti
Dideliame inde sumaišyti miltus, cukrų, vanilinį cukrų, druską, kepimo miltelius. Suberti sutarkuotą sviestą, apelsino žievelę. Rankomis ar šakute sutrinti iki trupinių.
Įmušti kiaušinį. Mentele ar rankomis išmaišyti iki vientisos masės. Suformuoti rutulį (tešlos neminkyti).
Tešlą palaikyti šaldytuve apie 1 val.
Tešlą išimti iš šaldytuvo, palaikyti kambario temperatūroje apie 15 min.
Orkaitę įkaitinti iki 180 laipsnių. Kepimo skardą iškloti kepimo popieriumi.
Tešlą perpjauti į 2 dalis. Rankomis iškočioti 2 pailgus ritinius. Kiekvieną supjaustyti į 20 dalių. Iš kiekvienos dalies suformuoti rutuliuką.
Juos sudėti ant kepimo skardos. Pirštais lengvai paspausti, kad būtų apie 3 1/2 cm skersmens.
Viršų aptepti kiaušinio baltymu. Apibarstyti migdolų riekelėmis.
Kepti apie 10 min. Atvėsinti, laikyti uždarame inde.