Apverstas apelsinų ir rikotos pyragas taps tikra stalo puošmena

Pirmą kartą šį pyragą iškepiau lapkričio pradžioje – kai kalėdine nuotaika dar visai nekvepėjo ir toli gražu nemąsčiau apie kalėdinius receptus.

 Apverstas apelsinų ir rikotos pyragas.<br>„But first – food“ nuotr.
 Apverstas apelsinų ir rikotos pyragas.<br>„But first – food“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Domantė Slapšinskaitė, „But first – food“

Dec 28, 2019, 5:37 PM, atnaujinta Dec 28, 2022, 1:20 PM

Bet rezultatas išėjo tikrai geras, pyragų inspektorius Vainius viską patvirtino, štai ir receptas.

Pirmiausia, kas tas „Upside Down“, arba apverstas pyragas? Iš esmės tai toks pyrago kepimo būdas, kai būsimas pyrago viršus yra formuojamas kepimo indo apačioje – dedami vaisiai bei rudasis cukrus, taip yra suformuojamas ir karamelės sluoksnis, o pyragui iškepus nebereikia sukti galvos, kaip atrodys viršus.

Man tai buvo absoliutus atradimas, nes norint iškepti akiai patrauklesnį pyragą, reikia  žaisti, o čia vienas du – ir padaryta, be didesnių pastangų.

Pora dalykėlių.

Nors pyragas apelsinų, norėdama išgauti gražų ir tolygų viršų aš naudojau mandarinus, nes jie mažesni ir užpildo didesnį plotą.

Tiek apelsinus, tiek mandarinus pirmiausiai reikėtų supjaustyti riekelėmis, o tik tada nulupti žievelę – taip išlaikysite gražesnę formą.

Pyragas gaunasi toks „šlapias“, tad jei praėjus kepimo laikui ir patikrinus mediniu pagaliuku jums atrodo, kad dar neiškepęs, tai žinokit – viskas gerai. Vėsdamas jis šiek tiek sukietės ir bus tobulos tekstūros.

Ką daryti, jei neturite apvalios kepimo formos? Naudokite tokią, kokią turite! Skoniui forma nėra svarbi.

Apverstas apelsinų ir rikotos pyragas

Reikės:

  • 250 g rikotos (aš naudojau 13% riebumo);
  • 150 g kvietinių miltų (sveikesnei versijai naudokite visagrūdžius);
  • 4 kiaušinių;
  • 60 ml alyvuogių aliejaus;
  • 10-12 v. š. rudojo nerafinuoto cukraus;
  • smulkiai tarkuotos apelsino žievelės (maždaug nuo 2 didesnių apelsinų);
  • 150 ml šviežiai spaustų apelsinų sulčių;
  • 2 apelsinų (geriausia mažesni – arba naudokite mandarinus);
  • žiupsnelio druskos;
  • 2 a. š. kepimo miltelių;
  • šviežių mėtų, cukraus pudros, migdolų drožlių papuošimui.

Kaip gaminti

Kepimo indą ištriname alyvuogių aliejumi (jei naudojate silikoninį tada nebūtina, bet tikrai nepakenks). Beriame 4-5 v. š. rudojo cukraus ir kuo tolygiau paskleidžiame ant kepimo indo dugno.

2 apelsinus supjaustome riekelėmis, nulupame odelę ir dėliojame ant rudojo cukraus. Stengiamės dėti kuo glausčiau, kad liktų kuo mažesni tarpai.

Viename dubenyje sumaišome sausus ingredientus: persijotus miltus, likusį rudąjį cukrų, druską bei kepimo miltelius.

Kitame dubenyje sumaišome drėgnus ingridientus: rikotos sūrį, kiaušinius, alyvuogių aliejų, apelsino žievelę be apelsinų sultis.

Drėgnus ingredientus sumaišome su sausais ingridientais, kad neliktų jokių burbuliukų ir masė būtų tolygi, bet nepermaišome.

Visą masę pilame į kepimo indą, ant cukraus ir apelsinų.

Šauname į orkaitę, įkaitintą iki 175 laipsnių, kepame 40 – 50 minučių, priklausomai nuo kepimo indo aukščio (kuo pyragas aukštesnis – tuo ilgiau keps).

Iškepusį pyragą traukiame iš orkaitės, leidžiame šiek tiek atvėsti, apie 10 minučių.

Ant kepimo formos dedame lėkštę, atsargiai prilaikydami apverčiame, kad pyragas atsidurtų ant lėkštės.

Puošiame šviežiomis mėtomis, migdolų drožlėmis bei cukraus pudra. Jei labai norisi grožio – nebijokite dekoruoti ir nevalgomais dalykais – aš naudojau apelsino žieveles bei į Kalėdinę temą – eglės šakeles.

„But first – food“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.