Morkų traškučiai, salotos ir pyragas: 3 receptai, kurie patiks ir mažiems, ir dideliems

Morkos šaltuoju metų laiku sulaukia didesnio dėmesio ne vien dėl to, kad kiekvienam sniego seniui reikia nosies. Šios daržovės yra puikus skaidulų, vitaminų ir mineralinių medžiagų šaltinis, todėl labai naudingos sveikatai. 

 Morkų salotos.<br> 123rf nuotr.
 Morkų salotos.<br> 123rf nuotr.
 Morkų traškučiai.<br> 123rf nuotr.
 Morkų traškučiai.<br> 123rf nuotr.
 Morkų pyragas.<br> 123rf nuotr.
 Morkų pyragas.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 15, 2020, 10:10 AM, atnaujinta Jan 15, 2020, 10:14 AM

Pasak maisto gamybos eksperto, morkų patiekalais lengva praturtinti mitybą, nes dauguma receptų yra išties paprasti, o šviežių gėrybių kainos šiuo metu – pačios palankiausios. 

Lietuviškame prekybos tinkle „Maxima“ didžiausią paklausą turi mūsų šalies ūkiuose užaugintos morkos. „Lietuvos ūkininkai yra ilgamečiai mūsų prekybos tinklo partneriai, kurie užtikrina, kad mūsų klientus visada pasiektų šviežias aukščiausios kokybės derlius“, – pastebi „Maximos“ komercijos vadovė Vilma Drulienė. 

„Geriausia morkas valgyti šviežias – jose bus daugiausia vertingų medžiagų. Termiškai apdorojamos morkos dalį vitaminų praranda, tačiau vis tiek labai tinka sveikai ir subalansuotai mitybai“, – pastebi „Maximos“ maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas. 

Anot eksperto, kai iš parduotuvės į namus atkeliauja jau nuplautos morkos, daržoves galima greitai nuskusti, nuplauti tekančiu vandeniu ir paruošti valgymui.

A.Polenino teigimu, „Maximos“ asortimente pateikiamos mažos traškios morkytės yra greitas ir labai sveikas užkandis. 

„O jeigu įsigijote įprasto dydžio morkų, supjaustykite jas šiaudeliais ir ragaukite kartu su humusu“, – siūlo ekspertas ir ragina išbandyti dar tris paprastus patiekalų su morkomis receptus. 

Morkų traškučiai

Reikės: 

  • 500 g morkų, 
  • 2 šaukštų aliejaus, 
  • žiupsnelio druskos, 
  • pipirų, 
  • cinamono ir kario.

Kaip gaminti 

Nuskuskite ir šiaudeliais supjaustykite morkas, užpilkite aliejaus ir apibarstykite prieskoniais. Viską išmaišykite ir sudėkite į kepimo skardą. Pašaukite į 200 laipsnių temperatūros orkaitę ir kepkite apie 15 minučių.  

Morkų salotos su citrininiu garstyčių padažu

Reikės: 

  • 500 g morkų, 
  • 2 šaukštelių Dižono garstyčių, 
  • 1 šaukšto šviežiai spaustų citrinos sulčių, 
  • 2 šaukštų alyvuogių aliejaus, 
  • 1 šaukštelio medaus, 
  • žiupsnelio druskos ir pipirų, 
  • šiek tiek šviežių susmulkintų petražolių, 
  • kelių smulkiai supjaustytų svogūnų laiškų.

Kaip gaminti 

Nuskuskite ir sutarkuokite morkas, dubenyje sumaišykite garstyčias, citrinų sultis, medų, aliejų, druską ir pipirus. Į padažą suberkite morkas, šviežias petražoles ir susmulkintus svogūnų laiškus. Gerai išmaišykite. Prieš pateikiant salotas 10 minučių palaikykite šaldytuve.

Morkų pyragas – be kviečių miltų ir be cukraus

Reikės: 

  • 500 g morkų, 
  • 4 kiaušinių, 
  • 150 ml agavų sirupo, 
  • 120 g avižų miltų, 
  • 90 g sviesto, 
  • 1 šaukštelio kepimo miltelių, 
  • 0,2 g natūralios vanilės.

Kaip gaminti 

Smulkiai sutarkuokite morkas, lėtai ištirpinkite sviestą, o kiaušinius suplakite viename inde su agavų sirupu. Viską suberkite į vieną dubenį ir gerai išmaišykite. Vientisą masę sudėkite į kepimo formą. Pašaukite į 180 laipsnių orkaitę ir kepkite apie 45–50 minučių. 

„Maximos“ duomenimis, morkų pardavimai į viršų kopti ima rudenį, piką pasieka gruodį, vėliau šiek tiek atslūgsta, o vasarį ir kovą vėl šauna į viršų. A.Poleninas pažymi, kad šaltuoju metų laiku į mitybą įtrauktos morkos padeda sustiprinti imuninę sistemą. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?