Gaivus, lengvas ir greitai paruošiamas sūrio pyragas, primenantis ledus

Aš tas žmogus, kuris receptus planuoja: dažnai renkuosi gaminti pagal tai, kokius pagrindinius ingredientus jau turiu šaldytuve, ko galbūt pati labiau norėčiau pietums ar vakarienei, pagal sezoną, o ne pagal tai, ką naktį susapnuoju (būna ir taip) ar pamačius kokį gražų paveiksliuką.

Sūrio pyragas.<br>„But first – food“ nuotr.
Sūrio pyragas.<br>„But first – food“ nuotr.
Sūrio pyragas.<br>„But first – food“ nuotr.
Sūrio pyragas.<br>„But first – food“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Domantė Slapšinskaitė, „But first – food“

Feb 2, 2020, 2:30 PM, atnaujinta Jan 30, 2023, 1:10 PM

Bet mintis apie visiškai nenuodėmingą sūrio pyragą ramybės nedavė daugiau nei savaitę. Tad vieną vakarą nubėgau į parduotuvę, susipirkau, ko trūksta, viską sutryniau, ir sūrio pyragas jau stingsta – laukia ryto, kada bus išbandytas.

Nemeluosiu – man geriau traškučiai ar kepta duona su daug česnako, nei pyragas, bet šitas desertas iš lėkštės dingo per porą minučių. Gaivus, ne per saldus, lengvos tekstūros. Ir primena ledus. Ar gali būti geriau? Manau, kad nelabai.

Sūrio pyragas

Reikalingi produktai

Pagrindui:

  • 150 g (3/4 stiklinės) datulių;
  • 200 g (3/4 stiklinės) lazdyno riešutų;

Kremui reikės:

  • 600 g kreminės varškės;
  • 200 g graikinio jogurto;
  • 200 g (3/4 stiklinės) anakardžių riešutų;
  • 100 ml medaus (ar kito turimo saldiklio);
  • pusės citrinos sulčių;
  • 1 a. š. vanilės ekstrakto;
  • žiupsnelio druskos.

Kaip gaminti 

Pagrindas. Datules užpilame karštu vandeniu ir leidžiame šiek tiek pastovėti. Taip jos lengviau susitrins.

Į maisto smulkintuvą dedame datules, lazdyno riešutus ir triname, kol gaunasi lipni masė. Jeigu jūsų maisto trintuvas ne iš galingųjų, trinkite atskirai – o tada viską kartu sumaišykite rankomis.

Kepimo formą kuo tolygiau išklojame gauta mase. Aš naudojau silikoninę formą, todėl vėliau išimant pyragą problemų neturėjau, bet jei jūs turite kitokią, rekomenduočiau iškloti kepimo popieriumi.

Dedame į šaldiklį sustingti, kol gaminsime kremą.

Kremas. Anakardžius užpilame karštu vandeniu ir paliekame bent 15-20 minučių, kad suminkštėtų.

Anakardžius dedame į maisto smulkintuvą ir sutriname iki vientisos masės. Gausis tokia balkšva košė. Tokios ir reikia.

Į didelį dubenį dedame varškę, graikinį jogurtą, trintus anakardžius, medų, spaudžiame citrinos sultis, dedame vanilės ekstraktą bei beriame druskos. Viską švelniai maišome silikonine mentele, kol gausis vientisos tekstūros kremas. Šiek tiek užtruksit, kol trinti anakardžiai gražiai įsimaišys į varškės ir graikinio jogurto masę.

Svarbu: šios masės nesugalvokit maišyti maisto trintuvu. Dėl didelių apsukų jis pažeis jogurto ir varškės tekstūrą ir viskas suskystės. Gausis geriamas jogurtas, o ne kremo konsistencija.

Kremą perkeliame į kepimo formą, kurioje jau kurį laiką ilsisi pagrindas. Gražiai sulyginame paviršių ir dedame atgal į šaldiklį. Paliekame 6-8 valandoms arba ilgiau.

Papuošimai – kaip tik širdis geidžiai ir ką turite šaldytuve ar spintelėse. Aš naudojau naminį aviečių džemą, radau pusę mango ir dar kelias uogas. Galite naudoti šviežias uogas, vaisius, aplieti šokoladu bei aptrupinti riešutas.

Prieš valgant bent valandą leisti pastovėti kambario temperatūroje.

Skanaus!

„But first – food“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.