Ir žinote ką? Jame nėra jokių miltų! Tad šis kepinys tobulai tinka netoleruojantiems glitimo.
Aš naudojau cukraus pakaitalą, kurį drąsiai galima keisti paprastu ar kokosų cukrumi. Karijų riešutus galima pakeisti graikiniais, tik prieš tai gerai nuplaukite juos su soda. O vietoj kokosų grietinėlės galima naudoti įprastą.
Šį pyragą kepiau 19 cm skersmens kepimo formoje.
Riešutų pyragas su alyvuogių aliejumi
Reikės:
- 70 ml alyvuogių aliejaus
- 200 g migdolų miltų
- 80 g biraus saldiklio – eritritolio, kokosų ar paprasto cukraus
- 2 a. š. kepimo miltelių
- 2 kiaušinių
- 1/3 skardinės kokosų pieno
- 130 g graikinių riešutų arba karijų
- prieskonių (po 1/4 a. š.): cinamono, muskato, kardamono, imbiero, anyžių
- žiupsnelio ką tik sumaltų pipirų ir druskos
- kelių lašų vanilės ir migdolų esencijos
Papuošti reikės:
- skardinės kuo riebesnio kokosų kremo (arba riebios grietinėlės)
- rozmarinų šakelės
Kaip gaminti
Kokosų kremo skardinę dėkite į šaldytuvą. Tai padės atsiskirti tirštajai daliai ir vandeniui.
Kepimo formos kraštus ištepkite aliejumi, dugną, iškirpę tinkamo skersmens apskritimą, išklokite sviestiniu popieriumi.
Sumaišykite sausuosius ingredientus: migdolų miltus, saldiklį, kepimo miltelius, prieskonius.
Supilkite aliejų, kokosų pieną (1/3 skardinės), įmuškite kiaušinius, įlašinkite esencijos ir išmaišykite.
Riešutus nuplaukite, susmulkinkite peiliu ir įmaišykite į tešlą.
Sukrėskite į kepimo formą, išlyginkite paviršių. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Apačioje padėkite skardą su virintu vandeniu, kad garuotų (jei orkaitė turi garų funkciją, pasinaudokite ja).
Pyragą kepkite apie 35 minutes. Tikrinkite mediniu iešmeliu, jei jis sausas, pyragas iškepęs. Neperkepkite, kad vidus neišsausėtų. Ištraukę atvėsinkite iki kambario temperatūros.
Paruoškite grietinėlę – išėmę iš šaldytuvo kokosų kremą šaukštu nugriebkite riebiąją dalį ir plaktuvu išplakite, kol taps plaktos grietinėlės konsistencijos.
Aptepkite pyragą ir papuoškite rozmarinų šakelėmis.