Mėsa prekiaujanti Valentina pasidalijo burnoje tirpstančios jautienos receptu – išbandykite

Turgaus prekeiviai pastebi, kad maždaug prieš dešimtmetį Lietuvoje madinga tapusi jautiena ir toliau populiarėja. Didkepsnius ir kitus ant žarijų keptus patiekalus išbandę tautiečiai dabar vis dažniau atsigręžia į troškinius ir ar orkaitėje ilgai žemesnėje temperatūroje keptą mėsą.

 Lėtai kepta jautiena.<br> 123rf nuotr.
 Lėtai kepta jautiena.<br> 123rf nuotr.
 Lėtai kepta jautiena.<br> 123rf nuotr.
 Lėtai kepta jautiena.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 15, 2020, 11:59 AM

Prekybos miestelyje „Urmas“ įsikūrusio Centrinio Kauno turgaus prekiautojai sako, kad jautienos pirkti vis dar ateina nemažai žmonių, kurie iki tol nebuvo jos bandę patys gaminti.

„Paragauja restoranuose, pas draugus. Pasiskaito internete, kaip ką ruošti, kas naudinga. Mėsos dalis dažniausiai vadina angliškai, kaip atėjo iš Vakarų. Tai nestebina, nes seniau, sovietmečiu, ar prieš 20 metų dar nelabai tą jautieną vertino, nemokėjo jos paruošti“, – pasakojo jautiena turguje prekiaujanti Valentina.

Pasak jos, lūžis įvyko maždaug prieš dešimtmetį. Iš pradžių visiems buvo labai svarbu ir įdomu išsikepti gerą tradicinį didkepsnį. Po to buvo daug eksperimentuojama ant grilio ir su kitomis jautienos dalimis, dabar atėjo eilė ir troškiniams ar orkaitėje lėtai keptai mėsai. 

„Vis dar „ant bangos“ yra prieš keletą metų lietuvių atrasti jaučio žandai, kulninė. O dabar vis daugiau žmonių nori pasidaryti kokį įmantresnį troškinį ar pabandyti orkaitėje išsikepti gabalą mėsos.

Patogu, kad troškinti tinka beveik visa jautiena, kad ir ta pati kulninė ar žandai, kurie būna labai minkšti. Bet labiausiai troškinti ar ilgai kepti orkaitėje tinka kryžinė arba mentė“, – pasakojo pašnekovė.

Ji rekomenduoja išbandyti lėtai keptą kryžinės ar mentės gabalą. Paruošti gana nesunku, o prieskonius galima pasirinkti pagal savo skonį.

„Šitaip paruošta mėsa yra labai sultinga ir skani bei natūrali. Ypač tinka su bulvių koše. O paruošti tikrai nesunku, tik prireiks daugiau laiko. Tereikia mėsos gabalą su prieskoniais uždengtame inde pašauti į orkaitę ir kepti apie 3 valandas. Likus pusvalandžiui galima įdėti daržovių ar įpilti vyno“, - aiškino Valentina.

Orkaitėje lėtai kepta jautiena

2,5 kg jautienos kryžinės arba mentės kartu su prieskoniais dėkite į ketaus puodą ar kitą uždengiamą kepti skirtą indą. 

Prieskonius galite rinktis pagal savo skonį: tiks ir paprasčiausi juodieji pipirai su lauro lapais, specialūs prieskoniai jautienai arba įmantresni pagardai, pavyzdžiui, rozmarinas.

Į indą įpilkite nedaug vandens, kad apsemtų iki trečdalio mėsos aukščio.

Pašaukite į iki 160 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite 3–3,5 valandos. Kartkartėmis galima žvilgtelti, ar ne per mažai skysčio ir šiek tiek jo papildyti. Likus pusvalandžiui galima pridėti mėgstamų pjaustytų daržovių, kurios baigs troškintis kartu su mėsa. 

Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?
Gyvai
Gyvai: komentarai apie Vilniuje kilusį gaisrą ir situacijos suvaldymą