Bet vieną dieną pusryčiams reikėjo pamaitinti būrį žmonių, tokiais atvejais lipdyti ką nors porcijomis būna ne itin patogu, tad iškarto sumečiau, kad tai bus varškės apkepas.
Būryje buvo netoleruojančių rafinuoto cukraus, tad jį pakeičiau bananų saldumu, o ir obuolius rinkausi saldesnius – 'Golden' rūšies. O kadangi buvo abejonių, ar visi valgo kviečius, planuojamas dėti manų kruopas pakeičiau maltų avižinių dribsnių milteliais.
Ir taip gardu buvo, kad iki trupinėlio suvalgyta. Tad ir namuose dabar dažnai, ypač lėtais savaitgaliais, kepu būtent tokį vaisinį apkepą.
Dribsnių prisimalu iškart daugiau ir laikau sausame stiklainyje.
Vaisinis varškės apkepas
6-8 porcijoms reikės:
- 1 kg 9 proc. riebumo varškės
- 4 kiaušinių
- 200 ml plakamosios grietinėlės
- 100 g maltų avižinių dribsnių
- 4 bananų
- 2 obuolių (ar saldesnių kriaušių/persimonų)
- 0,5 šaukštelio rupios druskos
Kaip gaminti
Iš spintelės traukiu rankinį plakiklį. Į vieną dubenį supilu grietinėlę ir išplaku ją iki purumo. Kitame dubenyje suplaku kiaušinius, tuomet beriu druską, dedu bananus ir smulkinu iki jie pilnai įsimaišo. Į šią masę sukrečiu varškę ir išsuku.
Obuolius ar kitus vaisius nulupu, pašalinu sėklas ir supjaustau nedideliais kubeliais, beriu ant varškės masės. Ten pat sukrečiu ir plaktą grietinėlę, maltus dribsnius, imu mentelę ir viską lėtai ir kruopščiai sumaišau.
Varškės masę supilu į kepimo formą. Aš naudoju silikoninę torto formą, jos niekuo tepti ar barstyti visiškai nereikia. Jei naudotumėte kitokią, patepkite trupučiu sviesto.
Apkepą kepu 180 laipsnių orkaitėje apie 45–50 minučių.
Tiekiu karštą, su grietine ar jogurtu, uogomis.
O jei visgi trūksta saldumo, į tešlą galima įberti saujelę razinų.