Kopūstų ir mėsos troškinys: produktai paprasti, o rezultatas – puikus

Kopūstą galima drąsiai tituluoti antra populiariausia daržove Lietuvoje po bulvės. Tai vienas iš nedaugelio žalumynų, kurį galima išlaikyti praktiškai iki naujo derliaus. 

Azijietiškas kopūstų ir mėsos troškinys.<br>123rf nuotr.
Azijietiškas kopūstų ir mėsos troškinys.<br>123rf nuotr.
Nors kopūstai laikomi nepamainoma daržove tradiciniams lietuviškiems patiekalams, be jų neapsieina ir kitų šalių virtuvės.<br>123rf nuotr.
Nors kopūstai laikomi nepamainoma daržove tradiciniams lietuviškiems patiekalams, be jų neapsieina ir kitų šalių virtuvės.<br>123rf nuotr.
Nors kopūstai laikomi nepamainoma daržove tradiciniams lietuviškiems patiekalams, be jų neapsieina ir kitų šalių virtuvės.<br>123rf nuotr.
Nors kopūstai laikomi nepamainoma daržove tradiciniams lietuviškiems patiekalams, be jų neapsieina ir kitų šalių virtuvės.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 3, 2020, 2:17 PM, atnaujinta Feb 28, 2022, 5:15 PM

Ekspertai teigia, kad vadinti kopūsto paprasta ar eiline daržove negalima – be jo neįsivaizduojama ne tik tradicinė lietuviška virtuvė, bet ir įmantrūs gurmaniški kulinarijos eksperimentai.

„Nors šiandien įvairiausių daržovių, salotų ir žalumynų pasirinkimas yra kur kas įvairesnis nei anksčiau, kopūstai išlaiko tvirtas pozicijas tarp mėgstamiausių lietuvių daržo gėrybių. Kopūstų sodinimas Lietuvoje įprastai prasideda kovą, tad jau vasaros pradžioje galime džiaugtis šviežiu jų derliumi“, – pastebi Indrė Baltrušaitienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.

Nors kopūstai laikomi nepamainoma daržove tradiciniams lietuviškiems patiekalams, be jų neapsieina ir kitų šalių virtuvės – tai pastebima atsivertus daugelio restoranų meniu.

Įvairiausių kopūstų salotų galima paragauti visame pasaulyje – nuo Amerikos iki Azijos. Ne ką mažiau populiarios kopūstų sriubos ir troškiniai, iš jų kepama duona, blynai ir net desertai.

Vitamino C – daugiau nei apelsinuose

Pasak maisto ekspertės Vilmos Juodkazienės, kopūstai yra tikra gamtos dovana gyvenantiems vidutinio klimato zonoje, pavyzdžiui, lietuviams. Šioje daržovėje itin daug veiksmingų antioksidantų.

„Vitamino C kopūstuose yra kur kas daugiau nei apelsinuose. Jo lapuose taip pat gausu sieros, kuri gelbsti kovojant su infekcijomis. Jos trūkumas gali paskatinti mikrobines infekcijas ir sulėtinti žaizdų gijimą. Ne be reikalo kopūstai yra tapę vaistu negaluojant virškinimui – šioje daržovėje randamas ir ypač vertingas vitaminas U, kuris gerina žarnyno veiklą“, – vardija žinovė.

Ji priduria, kad išsekus kopūstai padeda greičiau atgauti jėgas – suvalgius jų sriubos iš organizmo greičiau pašalinami toksinai ir šlapimo rūgštys. Taip pat daržovėje gausu jodo, kuris padeda funkcionuoti smegenims ir nervų sistemai.

Ir pagrindiniam, ir padažui

Maisto ekspertė priduria, kad kopūstų asortimentą sudaro ne tik lietuvių pamėgtieji baltagūžiai. Daugeliui taip pat žinomi raudonieji, mėlynieji, ropiniai, žiediniai, lapiniai, Briuselio kopūstai ir dar daugelis kitų, kurie suteikia platų skonių spektrą įvairiausiems patiekalams.

„Mūsų pamėgti gūžiniai kopūstai yra švelnesnio skonio nei kitos rūšys, todėl ypač tinka skaninti salotas, įdaryti pyragėlius. O iš pirmo žvilgsnio tik spalva nuo mums įprastų išsiskiriantys raudonieji ir mėlynieji kopūstai yra aitresni – savo skoniu šiek tiek primena krienus. Tiek spalva, tiek skoniu jie ypač tinka salotoms ir troškiniams paįvairinti“, – palygina V.Juodkazienė.

Kita lietuvių pamėgta rūšis – savojiniai kopūstai – išsiskiria puria lapų konsistencija ir kiek švelnesniu skoniu. Suplėšius šviežius šio kopūsto lapus ir sumaišius su mėgstamomis daržovėmis, galima pasigaminti pilną dubenį gaivių salotų.

Anot maisto ekspertės, švieži brokolio žiedynai pagardins salotas ir sumuštinius, apvirti taps garnyru prie mėsos ar žuvies patiekalų, o pertrinti – padažu makaronams ar švelnia kremine sriuba. O žiedinio kopūsto žiedynai yra ypač tinkami apkepti tešloje, todėl neretai tampa sveika alternatyva norint pasmaguriauti.

Universalumu ypač pasižymi lapiniai (kale) kopūstai. Jais būtų galima padengti visą vaišių stalą – tamsiai žali ar violetiniai jų lapai tinka tiek sveikų kokteilių pusryčiams, tiek traškiems užkandžiams arba lengvai sriubai pagardinti.

„Visų rūšių kopūstai gali būti valgomi švieži, kepti, troškinti, virti ar marinuoti. Ši daržovė puikai tinka pagardinti salotas ir sumuštinius, paįvairinti garnyrą prie įvairiausių patiekalų ir paskaninti sriubas ar net virsti nuostabaus skonio keksiukais“, – vardija V.Juodkazienė.

Ekspertai dalijasi azijietiško troškinio ir tailandietiškų kopūstų receptais, kurie puikiai parodo, kokia mėgstama ši daržovė kitų šalių virtuvėse. 

Azijietiškas kopūstų ir mėsos troškinys

Reikės: 

  • 400 g maltos mėsos (tinka įvairi) 
  • 0,5 vnt. kopūsto (didelio) 
  • 2 vnt. morkų 
  • 4 v. š. sojų padažo 
  • 3 cm imbiero šaknies
  • 3 skiltelės česnako 
  • 1 v. š. skrudintų sezamų aliejaus 
  • 1 v. š. saldaus aitriųjų paprikų padažo 
  • 1 v. š. medaus 
  • aliejaus, druskos, maltų juodųjų pipirų

Paruošimas

Kopūstą ir morkas supjaustykite juostelėmis. Jeigu norite, galite naudoti daugiau įvairių daržovių – šparaginių pupelių, žirnių anksčių, pievagrybių, paprikų, brokolių ir kitų šviežių ingredientų. 

Keptuvėje įkaitinkite aliejų, dėkite maltą mėsą, apkepkite. Į keptuvę įtarkuokite česnaką, imbierą, pakepinkite maišydami apie minutę. Mėsą atidėkite į lėkštę. 

Keptuvėje įkaitinkite dar šiek tiek aliejaus, sudėkite daržoves ir kepkite maišydami, kol daržovės tik vos vos suminkštės – apie 3–4 minutes. Tada į keptuvę grąžinkite mėsą, pilkite sojų padažą, skrudintų sezamų aliejų, saldų aitriųjų paprikų padažą ir medų. 

Viską gerai išmaišykite. 

Patiekite apibarstę sezamų sėklomis, aitriųjų paprikų griežinėliais, smulkintais česnakų ar svogūnų laiškais. Skanaus! 

Tailandietiškos kopūstų ir morkų salotos

Reikės:

  • 1/4 vnt. kopūsto 
  • 1 vnt. morkos 
  • 1 saujos sezamų 
  • šiek tiek mėtų, kalendrų, bazilikų, petražolių

Padažui:

  • 2 v. š. žaliųjų citrinų sulčių 
  • 2 v. š. žuvų padažo 
  • 2 v. š. sezamų aliejaus 
  • 1 v. š. imbiero 
  • 1 v. š. medaus

Paruošimas

Kopūstą supjaustykite plonomis juostelėmis. Morką sutarkuokite arba taip pat plonai supjaustykite. Susmulkinkite prieskonines žoleles. Sumaišykite salotas. 

Galite uždaryti sandariai ir palikti dieną–dvi šaldytuve. 

Pasigaminkite padažą sumaišydami visus ingredientus. Skaniau, kai padažas pastovi bent kelias valandas ir skoniai susibalansuoja. Prieš valgydami sumaišykite salotas su padažu. Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.