Sutirštinto pieno pyragas: kas paragauja – visi paprašo recepto

Tai vienas tų pyragų, kurį galiu drąsiai vadinti savo firminiu. Šį pyragą esu kepusi daugybę kartų – kas tik jo paragauja, visuomet prašo pakartoti ir, žinoma, pasidalinti receptu.

Sutirštinto pieno pyragas.<br>Nuotr. iš „Lithuanian in the USA“.
Sutirštinto pieno pyragas.<br>Nuotr. iš „Lithuanian in the USA“.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lithuanian in the USA“

Apr 25, 2020, 12:43 PM, atnaujinta May 3, 2023, 10:44 AM

Pyragas yra labai minkštas, drėgnas ir tirpstantis burnoje. Tiems, kurie mėgsta paprastus kepinius, šis pyragas tikrai gali tapti vienu mėgstamiausių, kadangi pyragas tiesiog negali nepavykti. 

Tiesą sakant, pyragą galite iškepti dvejopai – jeigu kiaušinių baltymus išplaksite iki standžių putų – pyragas labiau iškils ir bus panašesnis į keksą ar biskvitą. Jeigu kiaušinių baltymus išplaksite lengvai – tada gausite drėgnesnį pyragą. Tad pagal tai, kokius pyragus mėgstate, galite pasirinkti, kokio tipo pyragą išsikepti. 

Skanaus!

Sutirštinto pieno pyragas

Reikalingi produktai (matavimui naudojama 200 ml stiklinė)

Biskvitui:

  • 200 g sviesto
  • 200 g saldinto sutirštinto pieno
  • 200 g grietinės
  • 1,5 stiklinės miltų
  • 2/3 stiklinės cukraus
  • 3 kiaušinių trynių
  • 3 kiaušinių baltymų
  • 1 arb. š. sodos
  • 1 arb. š. vanilės ekstrakto arba vanilinio cukraus
  • žiupsnio druskos

Užpilui:

  • 150-200 g sviesto
  • 200 g sutirštinto saldinto pieno

Gaminimas

Grietinę gerai sumaišome su soda, paliekame, kad suputotų.

Sviestą ištirpdome mikrobangų krosnelėje, paliekame, kad pravėstų.

Įkaitiname orkaitę iki 180 C.

Kiaušinių trynius išplakame su cukrumi ir vanilės ekstraktu iki baltos masės. Įmaišome pravėsusį sviestą, kondensuotą pieną, grietinę, po to sumaišome masę su miltais.

Kiaušinių baltymus išplakame su žiupsniu druskos. Plakame, kol baltymai suputoja, bet nereikia išplakti iki standžių putų. Tuomet lėtai šaukštu įmaišome į biskvito masę.

Tešlą supilame į stačiakampę ar apvalią kepimo formą (jei kepsite didelėje formoje – išeis plonesnis, bet geriau susigers užpilas, jei kepsite mažesnėje formoje – tuomet gausite storesnį pyragą, bet reikės per kelis kartus supilti užpilą ant viršaus, kol susigers). Aš kepiau stiklinėje kepimo formoje (35 x 23 cm).

Pyragą kepame įkaitintoje orkaitėje apie 30-40 min (priklauso nuo formos dydžio). Pabaigoje  patikriname dantų krapštuku, ar iškepęs. Pyragas turi parusti ir atšokti nuo formos kraštų.

Užpilui sviestą išlydome keptuvėje ar prikaistuvyje, įmaišome sutirštintą pieną ir vis pamaišydami kaitiname kelias minutes. Jei naudosite 150 g sviesto – gausite tirštesnį užpilą, jei naudosite 200 g sviesto – gausite skystesnį užpilą (geriau įsigers į pyragą).

Kai biskvitas iškeps, išimkite iš orkaitės, palikite šiek kiek pravėsti, subadykite visą biskvito paviršių dantų krapštuku ir užpilkite dar šiltu užpilu, palikite, kad įsigertų. Skanaus!

„Lithuanian in the USA“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.